Doğum İzni 18 Haftaya Çıkabilir

Kadın istihdam oranının yüzde 32 seviyesinde olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Doğum izninin 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler, ağırlıklÄ?

GÜNDEM 2.10.2013 00:31:00 0
 Doğum İzni 18 Haftaya Çıkabilir
YENİ DÜZENLEMELER YAPMANIN PEŞİNDEYİZ
Kadın çalışanların doğum izninin artırılması, çalışan kadınların çocuklarına yönelik kreş uygulaması, evleneceklere kredi konuları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, düzenlemenin işverenler, siyasiler ve konunun içerisinde olmayanlar açısından çok farklı yorumlara tabi tutulduğunu söyledi. Amaçlarının kadın istihdamını azaltmak değil, aksine bunu artırmak olduğunu söyleyen Faruk Çelik, konuyu farklı şekillerde ele almanın doğru olmadığını ifade etti. Çelik, “Toplumumuzun bir yapısı var. Kadın istihdamıyla ilgili geleneklerimizden ve eğitimden kaynaklanan bazı sorunlar yaşıyoruz. Bunu aşabilmek için pozitif birçok ayrımcılıklar yaptık. Teşvikler uyguladık. Şimdi de bir taraftan genç bir nüfusu korumak, diğer taraftan da kadın istihdamını artırmak adına yeni düzenlemeler yapmanın peşindeyiz” diye konuştu.
 
HEM ÇALIŞACAKLAR HEM ÇOCUK BAKACAKLAR
Kadınlara kreş ya da evlilik teşviki gibi konular üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Çelik, “Evlilikte çeşitli maddi destekler sağlanabilir. Doğum izinleri belirli bir süre yarı zamanlı yapılarak kadınların doğumdan sonra çocukla işi aynı anda götürebilmeleri sağlanabilir. Aile olarak hem çocuk bakımını hem de çalışma hayatını aksatmayacak düzenlemeler yapılabilir. Bu çerçevede çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
GENÇ BİR NÜFUSA İHTİYACIMIZ VAR
Yeni düzenlemenin Ekim ayı sonuna doğru Meclis'e geleceğini dile getiren Bakan Çelik, “Bu yasama yılı içerisinde inşallah çözüme kavuşmuş olacak. Kimse farklı yorumlar yapmasın. Farklı yorum yapılacak bir düzenleme içerisinde değiliz. Amacımız belli. 'Efendim kadın istihdamına engel oluyorsunuz?' Niye engel olalım. Niye onu zaafa uğratacak bir işin içerisinde olalım? Böyle bir şey söz konusu değil. 'Peki çocuk?' Evet, genç bir nüfusa ihtiyacımız var. Türkiye gelecekte yaşlı bir nüfusa dönüşüyor. Madem '2-3 çocuk olsun' diyoruz. O halde, 'bu çocuğu dünyaya getirecek olan annenin de bazı pozitif ayrımcılıklara hakkı vardır' düşüncesiyle bazı düzenlemeler yapıyoruz. İnşallah her açıdan, hem genç bir nüfus, hem annenin istihdamda bulunması, kadının istihdam içerisinde yerinin daha fazla alması konusunda bu düzenleme ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
 
KADIN İSTİHDAMINI YÜZDE 38'LERE ÇIKARACAĞIZ
Çalışan kadınlara halen 16 haftalık doğum izninin uygulandığını söyleyen Çelik, izin süresinin 18 haftaya çıkarılması yönünde talep olduğunu hatırlattı. İzin süresine ilişkin çeşitli görüşlerin ortaya konulduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Şu anda zaten 16 hafta olarak uygulanıyor doğum izinleri, bunun 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler o görüşten vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor. Bu daha esnek olabilir. 18 hafta dileyen kullanabilir veya karşılıklı anlaşarak o da olabilir, değerlendirilebilir. Bu düzenlemedeki amaç; kadın istihdamını düşürmek değil. Kadın iş gücüne katılım son yıllarda büyük artış içerisindedir. Kadının iş gücüne katılımı yüzde 32'lere çıktı. Bu oran daha da artıyor. Bizim hedefimiz kadın istihdamını yüzde 38'lere çıkarmaktır” dedi.
 
Haber / Asim YAVUZ