Ekonomide Ufuk Turu

İpsala Pirincinin marka ve tescil süreci, üreticilerin karşılaştığı ekonomik sorunlar, pazarlama stratejilerinin ele alındığı “Ekonomide Ufuk Turu” isimli program dün akşam Tek Rumeli Televizyonu’nd

GÜNDEM 1.10.2013 01:09:00 0
 Ekonomide Ufuk Turu
PİRİNÇ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
KEYİAD Başkanı Ahmet Eler ve Prof. Dr. Murat Ferman yönetiminde gerçekleşen canlı yayın  programına İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Prof. Dr. Murat Ferman, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, Hamzadere Sulama Kooperatifi Başkanı Seçkin Şimşek ve İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda katıldı. 21.30’da başlayan programda İpsala’nın sosyal ve ekonomik değerlendirmelerde bulunan İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala’nın pirinç üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
 
KENDİ ADIYLA MARKETLER BULUNACAK
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise İpsala’nın sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgilendirmede bulundu ve çeltik üretimi hakkında çeşitli bilgiler sundu. Çeltik üretimi ve tüketimi konusunda açıklamalarda bulunan Gürbüz,”İpsala çeltik üreticisi yeniliğe açık, teknolojiyi yakından takip eden ve kullanan kesimdir” dedi. Yaklaşık iki saat süren programda katılımcılar çeltik üreticilerinin yaşadığı ve karşılaştığı sorunları dile getirdi. Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Pirincinin markalaşma yolunda önemli adımlar atıldığını, kısa bir süre sonra kendi adıyla marketler bulunacağını söyledi.
 
BELEDİYEYE İYİ BİR GELİR SAĞLADIK
İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, pirinçte KDV’nin yüzde 8’lerden yüzde 1’lere indirilmesi gerektiğinin altını çizdi. İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, girdi maliyetlerinin her dönem arttığını, ürün fiyatlarının yerinde kaldığını ve dolayısı ile ortak bir dengenin kurulamadığını söyledi. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, İpsala Belediyesi’nin de çeltik üreticilerine yer kiraladığını ve Belediyeye iyi bir gelir sağladıklarını kaydetti.
 
EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, çeltik üreticilerinin en büyük sorunlarından birinin de elektrik faturaları olduğunu ve bu sorunun elektrik kartla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Hamzadere Sulama Kooperatifi Başkanı Seçkin Şimşek, Hamzadere barajının bölgeye yapılmış en büyük yatırımlardan biri olduğunu, barajın tam kapasite ile çalışması durumunda Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti. İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda ise okul programlarının Tarıma yönelik olduğunu ve İpsala pirincinde yapılan araştırmalar sonucunda ağır metaller içermediğini ve pirincin temiz çıktığını kaydetti.
 
Haber / Kübra AŞIK