Çiftçinin Ürünü Değerinde Pazarlanacak

Hububat hasadını tamamlayan çiftçiler şimdilerde meyve, sebze, üzüm, mısır gibi ürünleri hasat ediyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yaklaşık 600 noktada yaptığı ürün alımları ile ç

GÜNDEM 29.09.2013 20:32:00 0
 Çiftçinin Ürünü Değerinde Pazarlanacak
200 BİN TON ÜRÜN ALDIK
Tarım Kredi ve iştirakleri ortak ürünleri değerlendirme kapsamında çiftçilerin üretmiş olduğu arpa, buğday, kolza, ayçiçeği, tritikale, Mısır, patates, meyve sebze, zeytin süt gibi bir çok ürünü satın alarak piyasa fiyatlarını dengeliyor. Çiftçilerin tarım girdilerinin tamamını sağlayan kurum üretilen ürünleri de satın alarak üreticilerin pazar kaygısını gideriyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı İlhami Teke, "Kurum olarak iştiraklerimizle birlikte ülke genelinde oluşturduğumuz 16 Bölge Birliğine bağlı 600 alım merkezi ile çiftçilerimizden bu sene yaklaşık 200 bin ton ürün aldık. Bu ürünlerin karşılığında çiftçilerimize bir bölümü borçlarına mahsup edilmek üzere 162 milyon TL ödeme yaptık.

ÇİFTÇİLERİMİZİN HAYVANSAL ÜRÜNLERİNİ DE DEĞERLENDİRİYORUZ
Çiftçilerin tarımsal girdilerini sağlamanın yanında ürettiği ürünleri de satın alarak pazar kaygılarını giderdiklerini söyleyen İlhami Teke, “Alım yaptığımız ürünlerde piyasa fiyatları dengeleniyor. Satın alınan ürünlerin bir kısmı işlenerek çiftçilerimizin tarımsal girdilerini karşılamada kullanılıyor. Kalan miktar ise iştiraklerimizin paketleme tesislerinde veya yem fabrikalarımızda işlenerek pazarlanıyor. Ayrıca hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizin hayvanlarını ve hayvansal ürünlerini de değerlendiriyoruz. Eskişehir'de bulunan süt fabrikamızda çiftçilerimizin ürünlerini işleyerek pazara sunuyoruz. Böylelikle kar kış, soğuk sıcak demeden tarlada alın teri akıtan çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alıyor" dedi.
 
274 MİLYON 856 BİN 982 TL ÖDEME YAPILDI
Ankara, Konya, Kayseri, Mersin, Antalya, Gaziantep, Erzurum, Malatya, Trabzon, Samsun, Sakarya, Tekirdağ, İzmir, Kütahya, Sivas, Balıkesir Bölge Birliklerinde oluşturulan merkezlerde alım yapıldığını ifade eden Teke, bu alım merkezlerine iştiraklerin de ilave edilmesiyle ülke genelindeki bütün üreticilerin kapsandığını ifade etti. 2012 yılında alınan ürün karşılığında üreticilere 274 milyon 856 bin 982 TL ödeme yapıldığını ifade eden Başkan Teke, hedeflerinin 2013 yılı sonuna kadar 350 bin ton ürün almak olduğunu söyledi. Başkan Teke, "Çiftçilerimizin ürettiği arpa, buğday, ayçiçeği, Mısır, kolza, patates, tritikale, büyükbaş, küçükbaş hayvan, hayvansal ürünler, bal, meyve sebze, zeytin gibi birçok ürün çeşidinde alım yaptık. Kurum olarak hedefimiz çiftçilerin ürettiği tüm ürünleri satın alarak Avrupa ülkelerinde olduğu gibi üretici ile tüketiciyi aracısız buluşturmak" diye konuştu.
 
ÇOK GÜZEL BİR SİSTEM KURULMUŞ
Yarım asırdır çitçilik yapan İbrahim Fidan, "Yaklaşık bin 500 dekarlık arazide tarım yapıyorum. Bizim üretmek gibi bir kaygımız yok. Tek korkumuz ürettiğimiz mahsulü değerinde satamamak. Bizim pazar kaygımız giderilsin Dünyayı besleyelim. Tarım Kredi son yıllarda yaptığı ürün alımları ile piyasa fiyatlarını dengeledi. Tek isteğimiz tarım girdilerinin tamamını karşıladığımız kurumdan ürettiğimiz ürünlerin de tamamını satın alması" dedi. Ali Arslan adlı diğer bir çiftçi ise "Tarım kredi; gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Ben hayvanlarımın büyük bir kısmını da kooperatiften aldım. Yemler ise bizim sattığımız arpa ve mısırdan üretiliyor. Çok güzel bir sistem kurulmuş. Ürün alımına biraz daha fazla önem vererek bu çarkın daha etkin işlemesini istiyoruz" dedi.
 
Haber / Menşure KARDEŞ