Çiftçinin Hali Harap

CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı, Çerkezköy Ziraat Odası’nı ziyaret etti. CHP heyetini karşılayan oda Başkanı Hasan Toprak, çiftçilerin problemlerine dair değerlendirmelerde bulundu. Çiftçinin ek

GÜNDEM 25.09.2013 21:14:00 0
Çiftçinin Hali Harap
ÇİFTÇİYE DESTEK MİTİNGİ YAPILACAK
CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan, Eğitimden Sorumlu Başkan yardımcısı Necdet Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak’ı makamında ziyaret etti. Çiftçilerin içinde bulunduğu problemlere dair değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette konuşan Çerkezköy CHP İlçe Başkanı Saim Özkan, 28 Eylül Cumartesi günü Lüleburgaz’da Çiftçiye Destek Mitingi düzenleyeceklerini belirterek, “Yaklaşık on yıldır çiftçimizin, artık çiftçilik yapamayacak duruma düşürüldüğünü görüyoruz.  Ülkemizde ziraatın her geçen gün kan kaybeder duruma düşürülmesini parti olarak yadırgıyoruz.  Bu nedenle Genel merkezimiz tarafından Lüleburgaz’da  ‘Çiftçiye Destek Mitingi’ düzenleniyor. Sizlerde bizim davetlimizsiniz. Odanız tarafından bir rapor hazırlanması durumunda, hazırlayacağınız raporu Milletvekillerimiz vasıtasıyla meclise ulaştırabiliriz” dedi.
 
ÇİFTÇİNİN CEBİNDE ÇAY PARASI YOK
Çerkezköy’de tarım yapılan toprakların yüzde 60’ının satıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak da, “Çiftçimiz her geçen gün daha çok zarar eder duruma düşürüldü.  Serbest piyasada rekabet etmemiz isteniyor. Bu günkü şartlarda bu imkânsız görünüyor.  240 kuruş olan desteklemeler yukarı seviyelere çekilirse çiftçilerimiz ancak ayakta kalabilir. Şunu açıkça söyleyebilirim ki çiftçilerimizin cebinde çay içecek paraları yok” diye konuştu.
 
8 KİLO AYÇİÇEĞİ 1 LİTRE MAZOT
2004 yılına kadar iki kilogram buğday sattıklarında bir litre mazot alabildiklerini söyleyen Toprak, “Bir kilogram ayçiçeği sattığımızda bir litre mazot, iki kilogram buğday sattığımızdaysa bir litre mazot alabiliyorduk. Artık bunun böyle olmadığını açıkça söylememiz gerekir. Bir kilo mazot alabilmek için bir kaç kilo ayçiçeği satmış olmak gerekiyor. Ayçiçeği ya da buğdayın yetişmesi için bir de gübre sorunu var. Kilogram fiyatı 1 TL olan gübre çeşidi olduğu gibi kilogramı bin beş yüz TL olan da var. Yani çiftçi giderleri de hesaba kattığı zaman bir kilogram mazotu alabilmek için en az sekiz kilogram ayçiçeği satması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Asım YAVUZ