91. yılda iki coşku bir arada

6 Aralık tarihinde Büyükşehir yasası kapsamında ilçe statüsüne kavuşan Kapaklı’da 30 Ağustos Zafer Bayramının 91.yıl dönümünde iki coşku bir arada yaşandı. İlçe olarak ilk milli bayr

GÜNDEM 31.08.2013 10:02:00 0
91. yılda iki coşku bir arada
Kapaklı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Kapaklı Belediye binası karşısındaki Atatürk Heykelinin bulunduğu meydanda kutlandı.
 
ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI
30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi yeni ilçe olan Kapaklı’da da ilk kez düzenlenen törenlerle kutlandı. Kapaklı Atatürk meydanındaki program protokolün yerini almasının ardından başladı. Saat 09.00’da başlayan programda Kapaklı Kaymakamlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı ile Belediye Başkanlığı çelenklerinin sırasıyla Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
 
“AĞUSTOS AYININ AYRI ÖNEMİ BULUNUYOR”
Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İlçe Jandarma Komutanlığı Jandarma Astsubay Çavuş Akif Bebek yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922 yılında kazandığımız Büyük Zafer’in 91’inci yılını milletçe kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirten Bebek “Büyük Türk milletinin ve onun bağrından çıkan tarihi şan ve şerefle dolu Türk silahlı kuvvetlerinin nazarında; zaferlerle dolu Ağustos ayının ayrı bir önemi bulunmaktadır” dedi.
 
TARİHİ SORUMLULUKTUR
Bebek “Bu zaferlerden ilki, büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 26 Ağustos 1071 tarihinde, Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun kapılarını Türklere açtığı zaferdir. Fatih Sultan Mehmet 11 Ağustos 1473’de Otlukbeli zaferini Yavuz Sultan Selim, 23 Ağustos 1514’de Çaldıran zaferini, 24 Ağustos 1516’da Mercidabık zaferini Kanuni Sultan Süleyman, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ın fethini, 26 Ağustos 1526’da Mohaç zaferini eşsiz tarihimize altın harflerle yazdırmıştır. Böylesine şanlı bir tarihe sahip olan Türk milletinin 1900’lü yılların başından itibaren içinden geçtiği zorlu ve nispeten karanlık süreci de özetle hatırlatmak tarihi sorumluluktur” diye konuştu.
 
“AYDINLIĞA GİDEN YOLU ARALAMIŞLARDIR”
Bebek “Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros müzakeresi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerine kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz anadolu toprakları, o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen  Serv anlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimize kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık meşalesini yakarak “Ya İstiklal, Ya Ölüm” parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır” dedi.
 
“13 BİN 476 KAYIP VERDİK”
Bağımsızlık mücadelenin ilk hedefinin, son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatandan atmak şeklinde belirlendiğini belirten Bebek “Süregelen savaşların sonuncusu olan Büyük Taarruz ile de yunan ordusuna son darbe vurulmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da adlandırılan bu muhaberede Türk kuvvetleri yunan birinci ve ikinci kolordusunun beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların beş yada altı yada geçilmez dediği Afyon mevzileri üç günde geçilmiştir. 30 Ağustos’a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümü çok kısa bir sürede imha edilmiştir. Bu muhaberelerde kendinden üstün düşmana karşı savunan ordumuz iki bin 318’i şehit olmak üzere 13 bin 476 kayıp verirken, yunan tarafının zayiatı ise 18 bin 250 ölü ve 35 bini esir olmak üzere 73 bin olarak gerçekleşmiştir. Burada askeri açıdan önemli olan diğer bir husus da;  o günün şartlarında bir ordunun Afyonkarahisar ve Kocatepe hattından İzmir’e kadar olan 500 kilometrelik mesafeyi on günde yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir” dedi.
 
“CUMHURİYETİN TEMELİ BURADA TAÇLANDIRILDI”
Büyük zaferin ikinci yıldönümünde Dumlupınar’ın çal tepesinde yapılan törende Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği ifadelere değinen Bebek “Mustafa Kemal Atatürk “ Hiç Şüphesiz ki,yeni bir Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan Muhaberesi, milletlerin bütün varlığı ile ilim ve fen alanlarındaki yükselmeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleriyle çarpıştığı bir imtihan meydanıdır” demiştir” diye konuştu.
 
“TÜRK İNKİLABININ MEŞALESİ YAKILMIŞTIR”
 30 Ağustos Zafer Bayramının Türk yurdunun bağrına saplanan hançerin milletçe sökülerek, özgürlük ve bağımsızlığı yok etmek isteyen düşmanın dize getirilişinin destanı olduğunu belirten Bebek “Bağımsızlık hedefine odaklanmış bir ulusun yokluk içinde olmasına rağmen, şanlı tarihinden kaynaklanan azim ve kararlıkla, karşısındaki büyük güçlere vermiş olduğu bir derstir. 30 Ağustos zaferi ile sadece düşman mağlup edilmemiş, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin temelleri de atılmıştır. Bu sayede, ulusumuzun tam bağımsız ve özgür yaşaması için gerekli koşullar sağlanmış, Türk ulusuna çağdaşlaşma yolunu açan; siyasi, ekonomik, sosyal ve hukuk alanlarında yapılmış bir çok yenilikle buluşturan Türk inkılabının meşalesi yakılmıştır” dedi.
 
“ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ ANIYORUM”
Bebek “30 Ağustos zaferini Türk ordusuna “Silahlı Kuvvetler günü” olarak armağan eden Yüce Türk milletine minnettarlığının bir ifadesi olarak, gücünü yüce milletimizin sonsuz sevgi ve desteğinden alan Türk silahlı kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde olarak; Ulu Önder ve aziz şehitlerimizin emaneti olan Türkiye Cumhuriyetini, sonsuza kadar yaşatmaya ve daha ileriye götürmeye azimlidir. Bu duygu ve düşüncelerle bu topraklar üzerinde özgürce yaşamamızı sağlayan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğruna bugüne kadar canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum” ifadesini kullandı.
 
PROGRAM KAYMAKAMLIKTA DEVAM ETTİ
Belediye meydanındaki programın ardından Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti. Protokol üyeleri, partililer, muhtarlar, okul müdürleri, dernek başkanları ve vatandaşlar ile tek tek tokalaşan Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu günün anısına bir konuşma gerçekleştirdi. Bütün Türk milletinin 30 Ağustos Zafer Bayramının 91.yıl dönümünü kutlayan Kaymakam Kuzulu “Bize bugünleri armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun silah arkadaşlarını vatan ve millet uğruna şehit olmuş askerlerimize minnettarız. Onlara borcumuzu ödemenin tek yolu onların dünyaya gösterdiği cesareti, büyüklüğü unutmamaktır. Canlarıyla ve kanlarıyla kazanmış oldukları vatanı korumaktır. Ben huzurlarımızda Türk Silahlı kuvvetlerimizin değerli zafer bayramını kutluyorum” diye konuştu.
 
“İYİKİ ATATÜRK VE LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ VAR”
Kapaklı’nın küçük bir Türkiye olduğunu ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Bugünkü programda her yöreden insanımız katıldı. Hepsi ile diyalog içinde olmaya çalışıyoruz. Kapaklımızda güzellikleri ve insanların nasıl yaşadıklarına dair içtenlik var.Türkiye’ye bu yayıldığı zaman coğrafyada değişik anlamda bir versiyon çıkarmanın mümkün olmadığını vurgulamak istiyorum. Birlik, beraberlik ve kardeşlik bu şekilde ilelebet devam eder. 30 Ağustos’u yaşamamış olsak şu cümleleri makale haline getirmenin bir sebebi olmayacaktı. İyi ki Atatürk var, iyi ki laik Türkiye Cumhuriyeti var. Onlar olmamış olsaydı bugün ki güzellikleri göremeyecektik. Herkesin 30 Ağustos Zafer bayramını kutluyorum” dedi.
 
“HÜKÜMET KONAĞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Kapaklı’da kamu kurum ve kuruluşlara görevlendirmelerin devam ettiğini belirten Kapaklı Kaymakamı Kuzulu “Şuan itibariyle Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kayaoğlu, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Ferhat Kaanoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyide Yılmaz geçici olarak görevlerine başladılar. Her birimin temsilcileri önümüzdeki hafta görevlerine başlamış olacaklar. Kapaklı’ya yapılması planlanan hükümet konağı ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Bir yerin temini ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Geçici olarak Kaymakamlık olarak Kapaklı Belediyesi’nin sekizinci katında hizmet veriyoruz” dedi.
 
 
“DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR”
Basın mensuplarının “Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın geçtiğimiz günlerde Kapaklı’ya geldiğinde tüm kurumların aynı yerde toplanacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz” sorusunu da cevaplayan Kuzulu “Tüm birimler ve müdürlükler birbirine yakın olmalıdır. Çünkü vatandaşlarımız çok daha fazla mesafelere gidip işlemlerini halletmeleri için zaman ve para harcamamaları için önemlidir. Tüm birimleri aynı binada toplamayı ise değerlendireceğiz. Çünkü Kapaklı ortalama 80 bine yaklaşan ve nüfusu ile büyük bir ilçedir. O yüzden amaç birbirine yakın ve aynı yerde olmasıdır. Yapmak için bakmak ve değerlendirmek gerekiyor” dedi.
 
“DEVLET ERKANI İLE İLK BAYRAM”
Belediye Başkanı Mandalı “Bizim ilk bayramımız olmasına rağmen geçmiş dönemlerde bayramlar kutlamıştık. Ancak devlet erkanımız ile ilk kez bayram kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tabloyu kelimelere sığdırmak gerçekten zordur. Ama sığdırmaktan ziyade görsel olarak da hepimizin birlik ve beraberliğini göstermektedir” dedi.
 
PROTOKOL DE EKSİKSİZ KATILDI
Programa Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve eşi Fatma Mandalı, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Serat, Aziz Özkan, Serpil Sevgi, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kayaoğlu, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Ferhat Kaanoğlu, Kapaklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyide Yılmaz, Ak Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, CHP Kapaklı Belediye Başkan Aday Adayı Nedim Yılancı, Kapaklı Belediye Meclis üyeleri, DSP Eski Milletvekili Adayı Arzu Mandalı Sucu, mahalle ve köy muhtarları, dernek başkanları, okul müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Haber / Kübra AŞIK – Asim YAVUZ