Huzurevi gündemden düşmüyor

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, önceki akşam Trakyum Et Lokantası’nda basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde Türkiye ve Çerkezköy gündemini değerlendirdi.

GÜNDEM 7.08.2013 00:34:00 0
Huzurevi gündemden düşmüyor
HUZUREVİ BİLMECESİ
12 yıl çalıştığı Çerkezköy’ün kendisinde ve ailesinde yerinin farklı olduğunu belirten Kavlak, “Son günlerde 1994 yılında yapmaya başladığımız Huzurevi ile ilgili herkes demeç veriyor. Ama, işin sahibi biziz işin aslını bizden öğrenmeniz gerekiyor. Bazı kişiler bizim huzurevini bedava aldığımızı söylüyor. Bu doğru değildir. Biz huzurevinin arsasının o dönem 25 bin TL’ye aldık ancak, daha sonra huzurevinin çalıştırılması noktasında çok ciddi sıkıntılar çektik. Huzurevi açtık ama 2’den fazla kalan olmadı. Biz de maalesef bu işi daha fazla götüremedik ve kapatmak zorunda kaldık. Daha sonra burayı Tekirdağ Valiliği’ne verme yönünde atılımlarda da bulunduk. Ama, valilik buranın çok ciddi bir masrafı olduğunu ve bunun altından kalkamayacaklarını söyledi. Huzurevini bir dönem kadın sığınma evine dönüştürmek istedik. Ama, bu sefer de çıkartılan bir yasa ile huzurevinin devlet tarafından alınamayacağına karar verildi. Biz de bu gelişmeler üzerine son olarak Mektebim Okulları ile görüştük” dedi.
 
150 İŞÇİ ÇOCUĞU ÜCRETSİZ OKUYACAK
Yaptıkları görüşmeler sonucunda masrafını karşılamak şartı ile 10 yıllığına huzurevini okula kiralama kararı aldıklarını belirten Kavlak, ancak, ruhsat almakta sorun yaşadıklarını söyledi. Kavlak, “Görüşmeler neticesinde 50 işçi çocuğunun hiçbir ücret almadan, 100 işçi çocuğunun ise, yüzde elli indirimli olarak okutulması şartı ile 10 yıl için Mektebim Okullarına kiralama kararı aldık. Zaten 100 öğrencimizin yüzde elli masrafının yarısını da sendika olarak biz karşılayacaktık. Ancak, okulun ruhsat almasında sorun çıktı. Ben de bunun üzerine Başkanımız Ali Ertem ile bir görüşme yaptım ve ona 4 bloktan oluşan huzurevinin 2 bloğunun öğrenci yurdu olarak kullanılmak üzere Çerkezköy Belediyesi’ne verebileceğimizi söyledim. Şuan biz de bekliyoruz. Başkanımız kamuoyundan gelecek tepkilerden dolayı tereddütte daha bir karar vermedi” diye konuştu.
 
“BAŞKA BİR TEKLİFİ OLAN VEREN VARSA GELSİN KAPIM AÇIK”
Yaklaşık 12-13 yıldır atıl halde bulunan binanın bir an önce kamu yararına kullanılması gerektiğini ifade eden Pevrul Kavlak, Çerkezköy’de bir milli servet yattığını ve binanın kullanılmamasından üzüntü duyduğunu belirtti. Kavlak şöyle konuştu: “Sosyal yönden başka bir projesi olan varsa bizim kapımız açık. Elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Burası benim için çok önemli. İnşallah bu sorunu bir an önce çözeriz de Türk Metal Sendikası olarak Çerkezköy’e kalıcı bir eser bırakırız. Şuan kullanılmayan 28 bin metrekarelik kapalı alana sahip huzurevinin bize yıllık maliyeti 350-400 bin TL’yi buluyor. Buranın bir an önce bir kurum tarafından kullanılması gerekiyor. Bunun için elimizden geleni yapacağız.”
 
“BİZ BAŞKASININ MALININ ÜZERİNE YATMADIK”
Bazı yayın organlarında yer alan ‘Sendika huzurevinin üzerine yatıyor’ haberlerine de tepki gösteren Kavlak, “Sanki yer belediyenin de biz onu üzerine konmuşuz gibi haberler ile karşılaşıyorum. Öyle bir durum söz konusu değildir. Biz orayı kendimiz ihale edip kendimiz yaptırdık. Daha sonra orasının huzurevi olması için belediye ile bir protokol imzaladık. Eğer burası huzurevi olarak kalsaydı belediyenin 5 kontenjan hakkı olacaktı o kadar. Belediye ile anlaşmamız sadece budur. Biz ticaret yapan kurum değiliz. Eğer burası ile ilgili belediyeden veya başka bir kurumdan teklif gelseydi, o teklifi de değerlendirirdik ki şimdiye kadar da değerlendirdik. Ancak, şuana kadar bir çözüme ulaşamadık. Çünkü bina çok büyük ve içerisine en az 1,5-2 milyon lira para harcanması gerekiyordu. Bunu kimse göze alamadı” ifadelerini kullandı.
 
“TOPLU SÖZLEŞMELER İYİ GEÇTİ”
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile oturdukları toplu sözleşme masasında karlı kalktıklarını belirten Kavlak,”Bu toplu sözleşmenin en önemli özelliği şu belki de şimdiye kadar MESS ile Türk Metal arasında imzalanan en iyi sözleşmelerden birisi olmasıdır. Bizim 4/64 dediğimiz taban ücretin altında çalışan 22 bin arkadaşımız vardı. Onların ücretleri taban ücrete çekildi. Ve yapılan 20 kuruşluk zam ile aylık ücretlerine katkı sağlandı. Yapılan toplu sözleşme 115 bin metal işçisini ilgilendiriyordu. İyi bir süreç yaşadık. Çalışan arkadaşlarımızın çok ciddi katkısını gördük. İyi bir sözleşme sürecini geride bıraktık” açıklamalarında bulundu.
 
ÖZBEK’İN ALDIĞI KARAR İLE İLGİLİ DE KONUŞTU
Silivri’yi toza dumana boğan Ergenekon davasının karar duruşmasının ardından Türk Metal Sendikası Eski Genel Başkanı Mustafa Özbek’in aldığı müebbet hapis cezası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kavlak “Davanın sonucunu bugün basından takip ettim. Mahkeme Özbek’e müebbet hapis cezası verdi. Ancak, Özbek’in sağlığı ile ilgili çok ciddi sıkıtılar var. Zannediyorum mahkeme heyeti onu dikkate alarak tutuklanmasını istemedi. Herhalde bir adli denetim ile dışarıda Yargıtay sürecini bekleyecek” dedi.
 
“TÜRKİYE’DE SENDİKAL HAREKET DİBE VURDU”
Son dönemde Türkiye’de sendikal hareketlerin dibe vurduğunu ifade eden Başkan Pevrul Kavlak, “1980 yılına baktığınız zaman Türkiye’nin nüfusu 45 milyon iken, sendikalı işçi sayısı yaklaşık 3,5 milyon civarında. Ama bugün nüfusumuz artmasına rağmen sendikalı işçi sayısı 520 binlere sıkışmış durumda. Burada gerek sendikalı işçi sayısının az olması gerekse son dönemdeki özelleştirmelerde sendikaların çok fazla sesinin çıkmaması ve çalışan ile sendikalar arasında çok ciddi bir güven sorunun olması Türkiye’de sendikacılığı bu noktaya getirdi. Türk-İş bunu kırmak için kendi içersinde çok ciddi mücadele ediyor. Bu Türk-İş yönetimi 2,5 yılı birlikte götüremeyecek. Tahmin ediyorum ki bayramdan sonra yeniden bir yapılanma içerisine girecek. Buda birçok sorunun çözümünü beraberinde getirir” açıklamalarında bulundu.
 
“ÖTEKİLEŞTİRME YAPMAYAN BİR SİYASİ İKTİDARA İHTİYACIMIZ VAR”
Türkiye’de yetişmiş bir iş gücü olduğunu örnekler ile anlatan Kavlak, “Siyasal bir istikrar sağlandığı taktirde Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda ekonomik yönden çok ciddi bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ama Türkiye’nin şu anda her zamankinden daha da fazla herkesi kucaklayan, herkes ile barışık, kimseyi ötekileştirmeyen bir siyasi yapıya ihtiyacı var” dedi.
 
Haber / Kübra AŞIK