Kuru yonca ithali başladı

Macaristan'dan Türkiye'ye yüksek protein oranına sahip kaliteli '2. biçim kuru yonca' ithal ediliyor. 5'er TIR'lık partiler halinde gönderilen kuru yoncalar yılsonuna kadar 500 tona tamamlanacak.

GÜNDEM 25.07.2013 09:55:00 0
 Kuru yonca ithali başladı
ÖZEL MAKİNELERLE BALYALIYORUZ
Budapeşte'deki Erciyes KFT firması sahibi Habib Berk, Macaristan'dan canlı hayvanın yanında şimdi de Kayseri ve Kırklareli başta olmak üzere isteyen şehirlere kuru yonca yollamaya başlandığını söyledi. Şimdilik sadece Türkiye'deki hayvan çiftliklerine Miskolc ve Tokai şehirlerinden kuru yonca yollandığını ifade eden Berk, "Protein değeri yüzde 17 - 21 seviyelerinde olan yoncaları, Türkiye'nin talep ettiği şekilde paketleyerek Konya'dan getirtmiş olduğumuz özel yapım makineler ile daha sağlıklı, uzun ömürlü ve nakliyeye de kolaylık sağlayacak şekilde balyalıyoruz. 
MACARİSTAN'DAN TÜRK ÇİFTÇİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ
Bu sene Türkiye'deki kuru yonca fiyatlarının yüksek oluşunun süt ve et besi üreticisi çiftçilerini farklı alternatifler aramaya sevk ettiğini kaydeden Habib Berk, “Biz de Macaristan'dan Türk çiftçisine katkı sağlıyoruz. 10 - 15 gün sonra ise 3. biçim yoncaları yollamaya başlayacağız. Kuru yoncayı Macaristan teslim tonunu 90 Euro'dan veriyoruz" dedi. Habib Berk, Macaristan'ın 1 Temmuz 2013 tarihinden bu yana yeni yürürlüğe koyarak uygulamaya başladığı karayollarında giden TIR'lardan kilometre başına hesaplama yaparak daha fazla ücret alması ile son dönemde nakliye aracı bulmakta zorlandıklarını belirterek, "Bu konunun da bir an evvel Türkiye ve Macaristan'daki yetkililerin çözüme kavuşturmasını istiyoruz" dedi.
EN UCUZ İNEK MACARİSTAN'DA
Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Deik - DTİK Avrupa Başkanı Osman Şahbaz ise verimli büyük düz Macar ovalarında tarım ve hayvancılık yatırımlarının Türkiye ve AB ülkelerine kıyasla daha ekonomik olduğunu, bundan dolayı protein oranı yüksek kuru yoncanın Macaristan'dan Türkiye'ye gönderilmeye başladığını söyledi. Hâlihazırda Türkiye'deki hayvan varlığının kalitesini artırmak için Macaristan'dan 600 kilogramlık damızlık Holstein, Jersey, Simmental, Montofon gebe düve ve damızlık Macar Merinos ve uyumlu, kolay bakımlı, kaliteli yüne sahip, yağsız sulu etli Suffolk cinsi koyun ithal edildiğini belirten Şahbaz, “Büyük baş hayvanların Türkiye teslimi 2 bin 200 Euro’dur. Koyunlar ise 200 Euro'dan teslim ediliyor. Kasaplık canlı inek kilogram fiyatı ise Macaristan'da 1.10 - 1.20 Euro seviyelerindedir” dedi
MACARİSTAN'DAKİ CANLI HAYVAN STOKU ARTTI
Türkiye’de bu hayvanların ithalatına bir süredir müsaade edilmediğini ile getiren Şahbaz, “Türkiye'nin etlik hayvan ithalatı 3 - 4 aydır kapalı. Macaristan'dan Belçika, İspanya, İngiltere ve İsrail'e ciddi miktarda etlik hayvan ihracatı devam ediyor. Macaristan'dan en büyük hayvan alıcısı Türkiye'nin, etlik büyükbaş hayvan ithalatını kapatması ile birlikte Macaristan'daki canlı hayvan stoku da arttı. Fiyatlarda da ciddi düşüş yaşanmaktadır. Macaristan'da istendiğinde 'helal' kesim yapılabilecek mezbahalar da bulunmaktadır. Avrupa Birliğinde şu anda en ucuz inek Macaristan'da bulunmaktadır" dedi. Şahbaz, Türk yatırımcıların Macaristan'da hayvancılık ve tarım üzerine yatırım yapmalarının da çok cazip olduğunu sözlerine ekledi.
 
Haber / Gökhan TEKER