Türk Metal 50. yaşını kutluyor

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, 10 Temmuz 1963’te kurulan sendikanın 50 yılı dolayısıyla açıklama yaptı.

GÜNDEM 15.07.2013 13:13:00 0
 Türk Metal 50. yaşını kutluyor
TOHUMLARI 50 YIL ÖNCE ATILDI
Koçak, Türk Metal Sendikası’nın tohumlarının 1963 yılında atıldığını anımsatarak “Kırıkkale’den, Ankara’dan, Bursa’dan, Karabük’ten bir avuç metal işçisinin tohumlarını attığı o fidan, şimdi yarım asırlık bir çınar. Emeğin, ekmeğin davasının peşinde koşan ve bundan 50 yıl önce bir sevgi tohumu olarak emekçilerin gönlüne düşen Türk Metal, şimdi büyük bir sevda çınarı oldu. Türk Metal’in üyelerine, üyelerinin de Türk Metal’e duyduğu sevda, bu çınarın gövdesiyle birlikte, dallarını da büyüttü, yapraklarını yeşertti” dedi. 
 
EN BÜYÜK VE EN GÜÇLÜ SENDİKA
Koçak, Türk Metal’in, Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sendikası olduğunu kaydederek, “Türkiye’deki sendikalı her 4 işçiden 1’i Türk Metal üyesi. Bunun için Türk Metal, Türkiye’nin en büyüğüdür, en güçlüsüdür. Yurt genelindeki 31 şubesine üye yaklaşık 160 bin metal işçisi ile en büyüktür. Metal işçileri bugün, o muhteşem yarım asırlık çınarın gölgesindedir. Sevgiyle, saygıyla, daha da önemlisi sevdayla birliktedir” diye konuştu. 
 
SENDİKALAR TARİHİNDE YENİ BÇR DÖNEM
1963 yılında, 274 sayılı Sendikalar Yasası ve 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle Türk Sendikacılık tarihinde yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Murat Koçak, yarım asırlık Türk Metal çınarının tohumlarının da bu dönemde atıldığını belirtti. Koçak “Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun kuruluşu, 10 Temmuz 1963 tarihinde, her üç sendikanın yönetim kurullarının katıldığı ortak toplantıda kabul edildi ve kamuoyuna duyuruldu. 19 Ocak 1964 tarihinde yapılan 1. Genel Kurulda, Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun ilk Genel Başkanı, Kaya Özdemir oldu” dedi. 
 
FEDERASYONA SON VERİLEREK SENDİKA KURULDU
Koçak, “Bu süreçte imzalanan başarılı sözleşmeler ile üye işçilerin hak ve çıkarlarına yönelik önemli kazanımlar elde edildi. Türkiye Metal-İş Federasyonu 2. Genel Kurula giderken, üye sayısı 20 bine ulaştı. Türkiye Metal-İş Federasyonu bünyesinde, 1970’li yıllardan itibaren yeni bir arayış gündeme geldi. Ülkedeki siyasi gelişmeler, işverenlerin tutumu, sendikal faaliyetlerde yeni bir yapıyı zorunlu kıldı. Sendikal mücadele için “kafa ve kasa birliği” şeklinde özetlenebilecek bu yeni yapı, 17 Kasım 1973 tarihinde hayata geçirildi. Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun yasal varlığına son verilerek, Türk Metal Sendikası kuruldu” diye konuştu. 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ