Gürbüz, altın kemerli 5. pehlivan oldu

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemer, 5 kez ebedi olarak pehlivanlara verildi Kurallar gereği 3 yıl üst üste başpehlivan unvanı alanlara verilen altın kemere bugüne kadar iki kez Ahmet TaşçÄ?

GÜNDEM 9.07.2013 23:04:00 0
 Gürbüz, altın kemerli 5. pehlivan oldu
ALTIN KEMER SAHİBİNİ BULDU
Kurallar gereği üst üste 3 kez başpehlivan olmayı gerektiren altın kemerin ebedi sahibi olma kuralını yerine getiren Ahmet Taşçı 2 kez, Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve Antalyalı Ali Gürbüz de birer kez altın kemerin ebedi sahibi oldu. Yağlı güreşin efsane isimlerinden ve Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, yaptığı açıklamada, kendisinin 1997 yılında aldığı altın kemerin ardından 16 yıldır sahibini arayan kemerin 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde sahibini bulduğunu hatırlattı.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ'NE HEDİYE ETTİM
Ali Gürbüz'ün sahip olduğu altın kemeri kendisinin iki kez aldığını, altın kemerin manevi değerinin çok yüksek olduğunu anlatan Taşçı,"Altın kemerin maddi değerinden çok manevi değeri vazgeçilmezdir. Benim 2 altın kemerim var. Bir tanesini Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne hediye ettim. Ata sporumuzu orada temsil etsin diye. Diğeri ise bankada duruyor. Bunun manevi değeri kelimelerle anlatılamaz" dedi.
 
BÜTÜN BAŞPEHLİVANLARIN HAYALİ KEMER ALMAKTIR
Başpehlivanlığı hayal edipte güreş hayatı boyunca ilk üçe bile girmeden güreşi bırakan çok sayıda pehlivan olduğunu ifade eden Taşçı, "Bütün başpehlivanların hayali kemer almaktır. Diğer boylarda güreşen pehlivanların hayali ise başpehlivan olmaktır. O yüzden altın kemer, tarihimiz açısından, pehlivanlarımız açısından çok önemlidir" diye konuştu.
 
ALTIN KEMER BAŞPEHLİVANIN ASIRLARDAN GELEN GURURUDUR
Taşçı, 1968 yılında altın kemeri ebedi olarak alan pehlivanlardan Mustafa Bük'ün maddi imkansızlıklar nedeniyle altın kemerini kuyumcuya bozdurduğunu ifade ederek, "Allah hiçbir pehlivana altın kemeri bozdurmayı nasip etmesin. Altın kemer başpehlivanın asırlardan gelen gururudur. 652 yıllık tarihin temsilcisidir" ifadelerini kullandı. 1960'lı yıllarda çıkarılan Kırkpınar Güreşleri Yönetmeliği sonrası verilmeyen başlanan altın kemeri alan başpehlivanlar şöyle: Ordulu Mustafa Bük (1966-67-68), Karamürselli Aydın Demir (1976-77-78), Denizlili Hüseyin Çokal (1982-83-84), Karamürselli Ahmet Taşçı (1990-91-92-93) ve (1995-96-97), Antalyalı Ali Gürbüz .
 
Haber Merkezi