Hamzadere Barajı tarıma zenginlik katacak

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne Eski Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak’ın hazırlayıp sunduğu “Tarım Hayattır” programına katıldı.

GÜNDEM 8.07.2013 02:54:00 0
Hamzadere Barajı tarıma zenginlik katacak
TARIM HAYATTIR PROGRAMINA KATILDI
Tarımın geleceği ile ilgili planların yapılması gerektiğini ifade eden Helvacıoğlu, “Toplulaştırmanın bitmeye yaklaştığını düşünürsek, bu bölgeye yönelik alternatif tarım ve alternatif ürün politikalarını da hep beraber geliştirip masaya yatırdığımızda, ülke ve bölge ekonomisine bugün itibari ile en az 2 ya da 3 kat değer katacağını şimdiden söylememiz mümkün. Tarım eskiden karın doyurmak için yapılırdı ama yenidünya düzeninde, İstanbul’un 15 milyon nüfusunu ve 25 km ilerideki Avrupa Birliği’nin nüfusunu göz önünde bulundurursak, bundan sonra tarıma akıl koymanın zamanının gelip geçtiğini söyleyebiliriz. Artık karın doyurmak için değil, para kazanmak için tarım yapma zamanı. Tarımın ekonomiye ne kadar kıymet verdiğini gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görüyoruz. Önümüzdeki dönemde tarımın, ekmeğin, suyun ve enerjinin çok kıymetli olacağını düşünürsek, bir karış toprağın bile, Trakya topraklarının verimliliğinin yanı sıra bundan sonra daha değerli, daha alternatifli, daha ürün çeşitliliği ile daha planlı bir tarım yapmanın alt yapısını biz kanaat önderleri oluşturmalıyız.” dedi. 
 
ÇİFTÇİ GELECEĞİNE VE TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMALI
Hamzadere Barajı’nın 5 yıl içerisinde bölge topraklarının yarısına yakınının sulanacağını dile getiren Helvacıoğlu “Köylerimizde azalan nüfusun geri dönüşü olacağına da dikkat çekmek istiyorum, yani gençlerimiz ve büyük şehirlere iş için göçen köylümüz, göreceğiz ki köyüne geri dönüş yapacak, çünkü toprak verimliliği en az 3 - 4 kat artacak. Şimdiden önlemler almamız gerekliliğine inanıyoruz. Ama bu gelişime de hazır olmalıyız. Bu verimli toprakların sahipleri de, bizler de, toprakların el değiştirmemesi için önlem almalıyız. Yani öncelikle köylümüz ve çiftçimiz toprağına ve geleceğine sahip çıkmalı” diye konuştu. 
 
Haber / Ahmet KILAVUZ