Hedef 1 milyar dolar dizi ihracatı

Radyo Televizyon Yayıncıları Birliği (RATEM) tarafından düzenlenen İstanbul Televizyon Forum ve Fuarı başladı. Haber Radyo TV Yönetim Kurulu Başkanı ve RATEM Yayın Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Kar

GÜNDEM 22.06.2013 01:43:00 0
 Hedef 1 milyar dolar dizi ihracatı
EN GÜÇLÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞIZ
Haliç Kongre Merkezi’nde başlayan fuarın açılış töreninde konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "2023 yılında en güçlü 10 ülkeden biri olacağız” diyerek 2023 hedefinin 1 milyar dolar dizi ihracatına ulaşmak olduğunu söyledi.
 
BU ÖNYARGILAR YAYINCILIKLA DA DEĞİŞEBİLİR
Bağış, AB sürecinde de önyargılarla mücadele ettiklerini ifade ederek “Bu önyargılar yayıncılıkla da değişebilir. Son 3 hafta içerisinde maalesef bu önyargıları daha da kamçılamak için bazı uluslararası medya kuruluşları, ülkemizin imajına ciddi zarar verdi. Bugün Suriye'de günde ortalama 100-150 kişi kendi devleti tarafından katlediliyor. Dünyanın birçok yerinde çok farklı doğal afetler, krizler, gösteriler, eylemler, çatışmalar gerçekleşiyor. Maalesef Türkiye'de son 3 hafta içerisinde yaşanan olaylar sanki dünyanın en önemli hadisesiymiş, sanki gerçekten büyük bir çatışma yaşanıyormuş, hatta bir iç savaş yaşanıyormuş gibi lanse edildi” ifadelerini kullandı.
 
YAYINCILIK SEKTÖRÜ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ
Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yayıncılığın değişen ve gelişen dünyada en önemli iletişim aracı haline geldiğini belirtti. Bunun kültürel hayatı şekillendiren bir güce sahip olduğunu ifade eden Arıcı yayıncılığın bu nedenlerle sadece bir yatırım aracı olarak nitelendirilemeyeceğini belirtti.  Yayıncılığın kamu yararı gözetilerek geliştirilmesi gereken bir alan olduğunu kaydeden Arıcı, bu tür fuarların global trendlerin ve bölgesel gelişmelerin yakalanmasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Arıcı, “Bakanlığımız yayıncılık sektörüyle işbirliği içerisindedir. Birçok gelişmeye ve başarıya öncülük etmiştir” diye konuştu. 
 
ÜLKE EKONOMİSİNE OLUMLU KATKI SAĞLADI
Arıcı, ülkemizin dizi ihracatında son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını belirterek “Dizi ihracatı dünyada yüzde 4,54 büyürken, Türkiye’de 2012 sonu itibariyle bu oran yüzde 25,98 olmuştur. 75 ülkeye 11 bin saati aşkın dizi ihracatımız, ülkemiz ekonomisine olumlu katkı sağlamıştır” dedi.
 
UYDU TEKNOLOJİLERİNE 800 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
4B uydusunun 2014 yılının ilk çeyreğinde gönderilmesinin planlandığını söyleyen
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay, "Uydu teknolojilerini bugüne kadar
800 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Türksat'ın 10 yıllık stratejisi dünya çapında
yüzde 90 yayılım sağlamak ve dünyanın ilk on uydu operatöründen biri arasına
girmek" diye konuştu.
 
GEÇİŞ ÇOK ESKİ DEĞİL
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun da açılış töreninde yaptığı konuşmada, yayıncıktaki değişimlere tanıklık edilen bir dönemde olduklarına vurgu yaptı. Türkiye'de devlet tekelinin devam ettiği dönemden özel sektörün de faaliyetlerine müsaade edilen bir döneme geçilmesinin çok eski olmadığını söyleyen Dursun, “90'lı yılların başından itibaren geçen süre içerisinde medya sektörü son derece ciddi gelişmelere sahne oldu” dedi.
 
SAYISAL YAYINLARA GEÇMEDE BİRAZ GEÇ KALINDI
RTÜK Başkanı Dursun, analog yayınların giderek dünya gündeminden düştüğünü belirterek Türkiye'nin sayısal yayınlara geçmede biraz geç kaldığını söyledi. Bu gecikmeye rağmen önemli çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Dursun, “Türkiye çok zengin ve renkli bir medya sektörüne sahip” diye konuştu.
 
MUTLULUK DUYDUK
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güleryüz de, televizyon endüstrisinin tüm paydaşlarını bir araya getiren kapsamlı ve özel bir organizasyonun temellerini atıyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. RATEM'in görevi ve kuruluşuyla ilgili bilgi veren Güleryüz, ülkede 800'e aşkın yayın kuruluşunun RATEM üyesi olduğunu belirtti.  Güleryüz, sektörün çalışma hayatına ilişkin temel sorunların çözümü ve araştırma, eğitim çalışmalarına yönelik çalışmalarını üyelerle birlikte yürüttüklerini ifade etti.
 
İKİ UYDU PLATFORMU VAR
Güleryüz, ülkede sektörün durumunu gösteren istatistik bilgiler de vererek “Bugün gelinen durumda Türkiye'de 18 milyon hane televizyon izleyicisi mevcut. Aynı zamanda Avrupa'nın en büyük pazarlarından birisidir. Medya hizmet sağlayıcı, kanundaki yeni adımızla kuruluşların sayısı 1311 olarak kayıtlara geçmiş durumda. İki kablo platformu var. Bunlardan analog olanda 1milyon 250 bin, sayısal olanda 500 bin aboneden söz edebiliyoruz. İki uydu platformu var. Birincisinin 2.5 milyona yakın diğerinin de 1.5 milyon civarında abonesi var” ifadelerini kullandı.
 
70 İLETİŞİM FAKÜLTEMİZ VAR
Güleryüz, ülkede televizyon kuruluşlarının sayısının değişken olduğunu, ancak oldukça fazla sayıda televizyon kuruluşuna sahip olunduğunu anlattı. Türkiye'nin yayıncılık konusunda başarılı olduğunu ifade eden Güleryüz, "2005-2011 yılları arasında 76 ülkeye 35 bin 675 saat dizi ve program ihraç etmiş durumdayız. 70 iletişim fakültemiz var. Her yıl yaklaşık 6 bin mezun veriyor. Sektörümüzde 25 bin çalışandan söz edebiliyoruz. Yan sektörlerle birlikte 50 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.    
 
98 KAMU KURULUŞUNA AİT 732 KAMU HİZMETİNİ ULAŞTIRILIYOR
TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay da, şirketlerinin uydu yayın hizmetleriyle ilgili görüşlerini anlattı. 2004 yılında kurulan Türksat'ın haberleşme uydularını işletmenin yanı sıra ülkede uydu üretimi ve tasarımı konusunda insan gücünü yetiştirme görevini de üstlendiğini belirten Oktay, şirketlerinin faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Oktay, "Güncel verilere göre hali hazırda yaklaşık 15 milyon kayıtlı kullanıcı ve e-devlet kapısı üzerinden 98 kamu kuruluşuna ait 732 kamu hizmetini ulaştırabilmektedir. E- devlet kapısına ayrıca mobil cihazlardan da erişebilmek mümkündür" dedi. Konuşmaların ardından Bağış ve diğer katılımcılar, kurdele keserek fuarın resmi açlışını gerçekleştirdi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ