Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nin açılışı yapıldı

Kapaklı Belediyesi'nin kültürel etkinlikler kapsamında Kapaklı'ya getirdiği Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin resmi açılışı önceki gün Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Başkan Yardı

GÜNDEM 31.05.2013 02:13:00 0
Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nin açılışı yapıldı
AMAÇ TARİH ŞUURUNA SAHİP ÇIKMAKTIR
Kapaklı Beyazsaray Düğün Salonu'nda açılışı yapılan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi açılışı öncesi Kapaklı Belediyesi'nin kültürel etkinlikler kapsamında organize ettiği Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin Çanakkale savaşlarında kazanılan destansı zaferlerin Çanakkale'ye gidemeyen vatandaşlara daha iyi anlatılabileceğini söyleyen Başkan İrfan Mandalı “Çanakkale Savaş Malzemesi ve görsellerin taşınmasının esas amacı günümüzde çok yıpranan ve gücünü yitiren tarih şuuruna sahip çıkmaktır. 1915'te çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde vatan savunması için kenetlenmeleri, günümüzde yaşanan yapay ayrışmaların anlamsızlığını ortaya koyacaktır. Vatan savunması için 1915'te omuz omuza savaşan, bugün Çanakkale'de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratılmak istenen kaos ortamı, 'Çanakkale ruhunun' anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacaktır” dedi.
 
TÜM VATANDAŞLARI DAVET ETTİ
Çanakkale Savaşı'nın tarih sahnesinden silinmek istenen milletin tek bir yumruk gibi istilacılara gereken karşılığı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanı olduğunu vurgulayan Başkan İrfan Mandalı "Anadolu'nun bağrından kopan Çanakkale'de kaybettiğimiz, 253 bin vatan evladının anılarını, malzeme ve görsellerini torunlarına getiriyoruz. Bize bu hizmeti vatandaşımızın ayağına getirmemize yardımcı olan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi müdürümüze çok teşekkür ederim o bize sizin Çanakkale'ye gitmenize gerek yok biz size Çanakale'yi getireceğiz demişti. Burada görüyoruz ki Çanakkale tarihsel dokusuyla ayağımıza gelmiş. Tüm öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza müzeyi anlayarak o zamanda bir yolculuk edermiş gibi dolaşmalarını istiyorum" dedi. Müzenin ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini belirten Başkan İrfan Mandalı , tüm Kapaklı halkını müzeye davet etti.
 
MÜZEYİ GEZDİLER
Açılış sonrası müze müdürü Cengiz Yürükaslan başkan İrfan Mandalı, başkan yardımcıları ve açılışa katılan öğrenciler ve öğretmenlere müzeyi gezdirerek müzeyle ilgili bilgi verdi. Cengiz Yürükaslan, Çanakkale Savaşı esnasında Türk askeri üzerine atılan misket bombaları hakkında da bilgiler vererek “Dört sivri ucu olan zehirli yıldız fırlatıldıktan sonra bir ucu havada kalarak yürüyen askerin ayağına batıyor. Çıkarılması bir hayli zor olan yıldızın, zehirli olması nedeniyle bacak kesilerek zehirin vücuda yayılması engelleniyordu. Bu şekilde 10 bin Türk Askerinin bacağı kesilmiştir” dedi.
 
BUGÜN KAPANACAK
Müzede 6 bin mermi, çarpışan mermilerin yanı sıra o dönemde kullanılan pek çok malzeme yer alıyor. Müzede askerlerin giydikleri elbiseler ve çarıklar, o dönemde kullanılan silahlar ve malzemeler var. Ayrıca müzede Çanakkale Savaşı'nın daha iyi anlaşılabilmesi için o dönem çeşitli maketlerle de yer alıyor. Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, bugün saat: 12.00'a kadar ziyaret edilebilecek.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ