Asya ile Avrupa’yı 3. Kez Yavuz birleştirecek

Yavuz Sultan Selim’in adını taşıyacak olan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Temel Atma Töreni, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Baş

GÜNDEM 30.05.2013 00:14:00 0
 Asya ile Avrupa’yı 3. Kez Yavuz birleştirecek
SADECE BİZİM DEĞİL, DÜNYANIN GÖZBEBEĞİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada İstanbul’un fethinin yıldönümü olduğunu anımsatarak, İstanbul sadece bizlerin değil, bütün dünyanın gözbebeği" dedi. Gül, Türkiye'nin geleceğinin de parlak olduğunu artık dost, düşman herkesin gördüğünü belirterek “İstanbul, tarihi boyunca birçok büyük olaylara şahit olmuştur. Eminim ki, ileride bu 3. Köprü'nün temel atma merasimi de önemli bir anı olarak hatırlanacaktır. İstanbul bu güzel Boğazıyla ayrı bir zenginlik. Ama şüphesiz ki, iki kıtayı birleştirince, iki kıta bu kadar yakın olunca, iki kıtada insanlar bölünmüş yaşarken, ulaşımı da düşünmek zorundayız. Bunun içindir ki, köprüler ve denizaltı tünelleri yapılıyor. Birinci köprü Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, devletimizin 1. Cumhurbaşkanı Atatürk'ün ismini taşıyor. 2. köprü İstanbul'u bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet'in ismini taşıyor. Bu 3. köprünün eminim ki, herkesin zihninde vardır; 'Acaba bu köprünün ismi ne olacak' diye. Hep düşünüldü, konuşuldu ve neticede hep beraber şu karara vardık ki; 3. köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olsun” dedi.
 
KAMYON ÇİLESİ SONA ERECEK
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yapılacak olan köprünün teknik özellikleri bir yana Türkiye'nin geçmişini geleceğe bağlayacak bir köprü olduğunu belirterek, "İnsanımıza ve insanlığa huzur, barış getirecek bir gönül köprüsü olacaktır" derken, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, köprülerdeki kamyon çilesinin bu köprüyle sona ereceğini vurguladı.
 
TEMELİ ATILDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, konuşmadan sonra projeyi yapacak firmalar ile pazarlık yapacağını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Gül'den müsaade istedi. Erdoğan, proje ortaklarını sahneye davet etti. Sahnede Hyundai firması yetkililerine "quickly quickly" (hızlı hızlı) diyerek seslenen Erdoğan, projenin ortakları olan IC, Astaldi ve Hyundai yetkilerinden köprünün 29 Mayıs 2015'e kadar tamamlanmasını isterken, yetkililer ise, ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler. Konuşmaların ardından dua okunduktan sonra protokoldekiler, butonlara basarak, temel atılmasına start verdi.
 
Marmara Haber Merkezi