Çanakkale gezileri tamamlandı

Kapaklı Belediyesi’nin her yıl geleneksel hale getirdiği Çanakkale Kültür Gezileri bu yıl 510 kişinin katılımıyla gerçekleşti. 6 Mayıs'ta başlayan geziler tamamlandı.

GÜNDEM 21.05.2013 21:29:00 0
Çanakkale gezileri tamamlandı
ÇANAKKALE ZAFERİ ASLA UNUTULMAYACAK
Her yıl düzenledikleri Çanakkale Kültür gezisini bu yılda gerçekleştirmiş olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, üzerinden yıllar geçmesine rağmen Çanakkale Zaferi’nin destansı kahramanlığının asla unutulmayacağını ifade etti. Çanakkale Zaferi’nin Türk Milleti’nin makûs talihinin yenildiği destansı bir mücadele olduğunun altını çizen Başkan Mandalı, “Ecdatlarımız ülkemizi asla düşman işgaline boyun eğmeyeceğini bu coğrafyada yaşayan her ırkın, dinin ve kültürün katılım ile göstermiştir. Binlerce şehidimizin bulunduğu topraklarda o maneviyatı yaşatıp nesillere yaymak için kültürel geziler düzenliyoruz” dedi.
 
HER GÜN 2 OTOBÜS ÇANAKKALE’YE HAREKET ETTİ
Çanakkale Zaferi’nin, Türk ve dünya tarihi için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Başkan İrfan Mandalı, “Türk Milleti bu zafer ile Çanakkale'nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya gösterdi. Atalarımızın kahramanca savaştığı ve şehitlerimizin kanıyla sulanan Çanakkale'ye geziler düzenlemek, halkımıza bu tarihi olayı manevi olarak yeniden yaşatmak bizim en önemli görevlerimizdendir” diye konuştu. Her gün iki otobüsün Çanakkale’ye gittiğini ifade eden Başkan Mandalı, “Müracaatta bulunanlar her sabah saat 05.00'da Kapaklı’dan Çanakkale'ye hareket etti. Şehitlikte savaş meydanlarından müzelere kadar birçok tarihi mekânı rehber nezaretinde gezen kafile, anlatılanlar karşısında kimi zaman hüzünlenirken kimi zaman da savaş meydanlarında yaşanan olağanüstü kahramanlıklar karşısında hayretlerini gizleyemediler” ifadelerini kullandı.
 
DENİZALTI ŞEHİTLER ANITI'NI GEZDİLER 
Kapaklı kafilesinin gezi programına Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Mecidiye Tabyası'nı gezerek başladığını belirten Mandalı, kafiledekilerin burada 250 kiloluk mermiyi yerden kaldırarak topun ağzına süren ve toplam 3 atış yaparak, İngilizlerin Ocean adlı gemisini arka tertibatını tahrip ederek batıran efsane isim Koca Seyyit'i ziyaret etme şansı bulduklarını söyledi. Kapaklı kafilesinin daha sonra 2 bin 177 şehidin yattığı Şahindere Şehitliği'ne geçip çarpışma anında yaşanan olağanüstü olayları rehberin ağzından dinleme imkânı bulduğunu kaydeden Mandalı, “Kafilemiz daha sonra dünya askerlik tarihinin ilk denizaltı anıtı olan Denizaltı Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti. 1950’li yıllarda meydana gelen üç ayrı deniz kazasında şehit olan 247 Türk denizaltıcısı için yapılan ve batmak üzere olan bir denizaltıyı anlatan Denizaltı Şehitler Anıtı'nı gezen kafilemiz, buradan da Seddülbahir Köyü'nde kalenin yakınında bulunan İlk Şehitler Anıtı'nı gezme fırsatı buldu” dedi.
 
HİKAYESİ İLE YÜREKLERİ DAĞLIYOR
Kapaklı Kafilesi’nin daha sonra Çanakkale savaşlarında şehit olan 7. Tümen hatırasına Akbaş Köyü'nde dikilen Akbaş Şehitler Anıtı'nı ziyaret ettiğini söyleyen Mandalı, “Kafile buradan da Alçıtepe Alçıtepe Savaşı'nda şehit düşen 9 bin şehidimiz adına yapılan Son Ok Anıtı'na geçti. Daha sonra ise hikâyesi ile yürekleri dağlayan bir başka şehitlik olan Sargı Yeri Şehitliği'ne geçildi. 18 bin askerimizin tedavi görürken İngiliz Donanması'nın saldırısına uğrayarak şehit edildiği yere dikilen Sargı Yeri Şehitliği'ni gezen kafile buradan da Türk'ün tükenmezliğinin simgesi, birlik ve beraberliğimizin kanıtı olan ve Çanakkale savaşlarında şehit düşen yaklaşık 253 bin şehidimizi simgeleyen abidelerin en görkemlisi olan Büyük Abide'ye geçti” bilgisini verdi.
 
KAHRAMANCA SAVUNULAN KANLI SIRT’I GEZDİLER
Büyük Abide Anıtı başında şehitlere Fatiha okunduğunu belirten Mandalı, kafilenin daha sonra binlerce Anzak'ın Türkiye'ye gelerek şafak ayinine katıldığı Anzaklar Koyu'na, buradan da savaş sırasında en kanlı çarpışmaların yaşandığı Kanlı Sırt'a geçtiğini ifade etti. Kapaklılar, bin 520 Mehmetçiğin şehit olması ve 4 bin 750 Mehmetçiğin ise yaralanmasına rağmen kahramanca savunulan Kanlı Sırt'ı ve şehitlerimiz anısına dikilen Kanlı Sırt Anıtı'nı ve 57'inci Alay Şehitliği'ni de ziyaret etti.
 
GÜN BATIMINI ATATÜRK GÖZETLEME YERİ'NDE İZLEDİLER
Binlerce şehidimizin bekçilik yaptığı Conk Bayırı'nın da ziyaret edildiğini ifade eden Başkan İrfan Mandalı, kafilenin buradan da Gözcü Baba Tepesi'nde, İngilizlerin en büyük abidesi olan Helles Abidesi'ni ziyaret ettiğini söyledi. Kapaklı kafilesinin daha sonra sadece 63 askerden oluşan birliği ile çıkarmaya direnen Yahya Çavuş Anıt Şehitliği'ne geçtiğini belirten Mandalı, “Kafile gün batımını ise Atatürk Gözetleme Yeri'nde izledi. Kafile son ziyaretini ise Atatürk'ün bir şarapnel parçasıyla parçalanan saatinin sergilendiği Kabatepe Müzesi'ne yaptı” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ