Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi açıldı

Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi, dün düzenlenen törenle Çerkezköy’de açıldı.

GÜNDEM 6.05.2013 22:51:00 0
Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi açıldı
TARİHTE ÖNEMLİ BİR YERİ VAR
Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda saat 14.00’da düzenlenen törende müzenin açılış kurdelesı Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan tarafından kesildi. Çanakkale Savaşları’nın Türk tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Bayhan “Bu savaş ve diğer yurt savunmalarında şehit düşmüş bütün büyüklerimizi rahmetle yad ediyorum. Belediye Başkanımıza Çerkezköy insanın müzeyi görebilmesine imkân tanıdığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
DOĞU ANADOLU’DA DEVAM EDECEK
Müze ile ilgili bilgiler veren Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi Müdürü Cengiz Yürükaslan da müzede 4000 parça savaş malzemesinin sergilendiğini belirterek “Çanakkale Savaşı Müzemizi dört yıl önce başlatmış olduğumuz bir program kapsamında 174 İl, ilçe ve beldede Türk halkı ile buluşturduk. 10 milyon öğrenciye ecdadımızın amansız bir savaşta kullanmış olduğu malzemeleri gösterme imkânı bulduk. Gelecek yıl ise Doğu Anadolu’da programımıza devam edeceğiz” dedi.
 
TÜRK ASKERİ ÜZERİNE ATILDI
Yürükaslan 25 anlatım panosu, 35 dakikalık 1915 yılı film çekimi, 40 masa ve toplam 4000 adet savaş malzemesinin yer aldığı müzenin gezilmesi esnasında, ilk misket bombalarının Çanakkale Savaşında Türk askeri üzerine atıldığını ifade ederek “Bazı silahların Türk Askeri üzerinde denendiği Çanakkale Savaşı, Türk insanının ateşten imtihanı olarak değerlendirilmelidir. Çanakkale’de bir metre yer kazsanız bir römork dolusu malzeme çıkarırısınız” dedi. 
 
ZEHİRLİ YILDIZI ANLATTI
Yürükaslan, Çanakkale Savaşı esnasında Türk askeri üzerine atılan misket bombaları hakkında da bilgiler vererek “Dört sivri ucu olan zehirli yıldız fırlatıldıktan sonra bir ucu havada kalarak yürüyen askerin ayağına batıyor. Çıkarılması bir hayli zor olan yıldızın, zehirli olması nedeniyle bacak kesilerek zehirin vücuda yayılması engelleniyordu. Bu şekilde 10 bin Türk Askerinin bacağı kesilmiştir” ifadesini kullandı.
 
ANLATILMAKLA ANLAŞILIR BİR SAVAŞ DEĞİL
Gittikleri her il, ilçe ve beldeden Çanakkale savaşına katılmış olup cephede şehit düşen 25 kişinin minyatür şehitliklerini de o yere götürdüklerini, bu şehitliklerde Şehit askerlerin isim ve yaşlarının mezarı üzerinde yazılı olduğunu ve bunun insanları çok duygulandırdığını ifade eden Yürükaslan “Çanakkale anlatılmakla anlaşılır bir savaş değildir” diye konuştu. Müzenin açılışında müze özel defterine günün anlam ve önemine dair duygularını yazan Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan deftere “Öncelikle Sayın Belediye Başkanı Ali Ertem Çanakkale Müzesi ile ilgili girişimlerinden dolayı çok teşekkür ederim. Çanakkale zaferi Türk Tarihi açısından çok önemlidir. Çanakkale Müzesinin Çerkezköy’de sergilenişi gençlerimize tarih bilincinin verilmesi açısından çok önemlidir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” yazısını yazdı.
 
15 MAYIS’A KADAR AÇIK KALACAK
Açılış törenine Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce,  3. Zırhlı Tugay Komutanı Hasan  Nevzat Taşdeler yer alırken ayrıca Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgon, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez, MHP İlçe Başkanı Koray Önsel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal, Milli Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Yaşar, Vergi Dairesi Müdürü Haci Şimşek, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda vatandaş katıldı. Müze 15 Mayıs’a kadar her gün 09.00-19.30 saatleri arasında ziyarete açık kalacak.
 
Haber / Asim YAVUZ