Ergene’yi oy politikalarına alet etmeyin

Ergene İnisiyatifi ve Umut-Sen Gönüllüleri işbirliğinde önceki gün 15.00–18.00 saatleri arasında Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde Ergene ve Halk Sağlığı konulu panel gerçekleştirildi.

GÜNDEM 22.04.2013 23:05:00 0
Ergene’yi oy politikalarına alet etmeyin
PANEL DÜZENLENDİ
CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, ilçe yönetimi ve yaklaşık 50 kişini katıldığı panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Av. Emre Köprülü, ‘Gündöndü’ Belgeseli Yönetmeni ve Ergene İnisiyatifi Üyesi Nejla Demirci, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar ve Av. Alptekin Ocak katıldı.
 
TÜM ÜLKENİN SORUNUDUR
Gündöndü Belgeseli’nin 30 dakikalık bir kesitinin sunumu ile başlayan panelde konuşan Gündoğdu Filminin yönetmeni Nejla Demirci, belgeselin gösterime girdiği her yerde büyük beğeni topladığını belirtti. 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Gündöndü Belgeseli’nin, adeta bir ‘Kelebek Etkisi’ yarattığını kaydeden Demirci, “Ergene’nin adı nehir fakat içinden zehir akıyor. Amacımız zehir saçan Ergene konusunda farkındalık yaratmak ve Ergene’nin yalnızca Trakya’nın değil tüm ülkenin sorunu olduğunu herkesin algılamasını sağlamaktır” diye konuştu. Siyasetçilerin, Ergene’yi kullanarak, ‘oy’ arayışına girdiğini savunan Nejla Demirci, Ergene’nin siyasilerin ‘oy’ politikalarına alet edilmemesi gerektiğini belirtti.
 
KİRLİLİK KARŞISINDA BİLİM ÇARESİZ KALDI
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar da Ergene’de yaşanan kirliliğin karşısında bilimin çaresiz kaldığını ifade ederek, “Belgeselde anlatıldığı gibi her şey gayet ortadadır. O kirli su içerisinde balıklar dahi yaşayamıyor. Nehir suları ile sulanan ürünleri tüketen insanlar da doğal olarak hasta oluyor ve yaşamını yitiriyor. Bu yüzden siz işin bilim kısmını düşünerek kafanızı yormayın” diye konuştu. Ergene Havzasındaki vatandaşların, bilim insanları için sadece birer potansiyel hasta olduklarını ifade eden Dizdar, “Bu günlerde Ulusal Kanser Kongresi Antalya’da toplandı. Yaşanan kirlilik onların kesinlikle umurunda değil. Ergene’ye akan kirli suyun kesinlikle durdurulması gerekiyor. Eğer bu su durdurulmazsa birçoğunuz hasta olacak, hatta öleceksiniz. Benim üzüldüğüm nokta ise erken yaşta yaşanan ölümlerdir. Muhtemelen çocuklarınız da, ilerleyen zamanlarda bu bölgeden göç etmek zorunda kalacaklardır” dedi.
 
GİDECEK BAŞKA YERİM YOK
Panelde konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Emre Köprülü de siyasiler bölgeye gelip sanayicilere uğradığını ve geri döndüğünü ifade ederek “Ben bu bölge insanıyım ve gidecek başka bir yerim de yok. Yaşanan çevre felaketine insanların duyarlılık göstermeme nedenini de başka insanlarda aramıyorum. Yaşanan kirliliğin sona ermesinin kısa zamanda gerçekleşme olasılığı yok. Hükümet, hazırladığı Ergene Eylem Planı ile Ergene’deki kirliliği birkaç sene içerisinde bitireceğini belirtiyor. Ama herkes şunu çok iyi bilsin, bu kirlilik öyle birkaç sene içerisinde temizlenecek bir olay değil. Eğer bu felaketin önüne geçmek istiyorsak, bugün bu salonda bulunan 50 kişi gibi duyarlı insanlara ihtiyacımız var” diye konuştu. Emre Köprülü bölgedeki sanayi kuruluşlarının yaklaşık yüzde 76’sının Tekirdağ’da faaliyet gösterdiğini, yaşanan kirlilikteki en büyük payın da Tekirdağ’ın olduğunu ifade ederek, Ergene Nehri’ni kirletenlerin CHP’li Belediyeler olmadığını savundu. Bakanların bu bölgeye gelerek, 3 milyar gibi bir bütçenin Ergene Nehri’nin temizlenmesi için ayrıldığından bahsettiklerini ifade eden Köprülü “Ancak şunu bilmenizi isterim, söylenenler tamamen yalandan ibarettir. Belediyeleri borçlandırarak evsel atık tesisleri yaptırıyorlar, daha sonra da açılışlarına gelip Hükümet yaptı diyorlar. Hükümet henüz Trakya’ya, Ergene’de yaşanan kirlilik için 1 TL dahi kaynak ayırmadı” dedi.
 
SANAYİDEN CİDDİ KAR ELDE EDİYOR
Milletvekili Emre Köprülü, devletin sanayiden ciddi kar elde ettiğini ifade ederek “Trakya sanayi kapsamında devlete ciddi anlamda vergiler ödüyor. Tekirdağ, vergi ödeyen iller arasında 7’nci sıradadır. Yani sanayi kuruluşlarının yarattığı kirliliğin bedelini Trakya insanı öderken, sanayiden gelen parayı Hükümet istediği yerlere harcıyor” diye konuştu. Trakya’da 7 tane Islah OSB kurulduğunu ve kısa sürede OSB’ye dönüşeceklerini ifade eden Köprülü, “Herkes IOSB’lerle sanayinin sınırlarının çizileceğini, artık daha fazla sanayi kuruluşunun açılmayacağını düşünüyor. Ancak bizim aldığımız duyumlara göre Hükümet, Dudullu ve İkitelli OSB’lerini kapatarak Trakya’ya taşımayı planlıyor. Yeni kurulan IOSB’lerin doluluk oranı yüzde 33’tür. Yani mevcut sanayinin iki katı kadar daha sanayi kuruluşuna yetecek kadar alan var” diye konuştu.
 
ERGENE AÇIK KANALİZASYONDUR
Milletvekili Emre Köprülü, Ergene Nehri’ni üstü açık kanalizasyon olarak niteledi. Hükümetin, Ergene Nehri’ne akıtılan atık suları Marmara Denizi’ne boşaltmayı planladığını ifade eden Köprülü “Eğer bu plan hayata geçerse, Marmara Nehri adeta bir fosseptik çukuruna dönüşür. Sorunları gündeme getirdiğimiz zaman AKP Hükümeti tarafından istihdama karşı olarak lanse edildik. Çevre kirliliği konusunda önerge verdiğim zaman, günde en az 100 kişi arayarak şikâyetçi oluyor. Bize, ‘Siz istihdama karşı mısınız?’ diye soruyorlar. İstihdama karşı değiliz sadece bilinçli olarak yapılmasından yanayız. Bir bölgede tarım alanları verimli ise orada sanayi alanlarının kurulmasına gerek yoktur. Sanayi alanlarını da başka bölgelerde kurun” dedi. Köprülü Kanal İstanbul, 3. Havaalanı gibi çılgın projelerin arkasında başka işler döndüğünü öne sürerek “Bu projeler gerçekleşirse, bu bölgeye göç eden insanların istihdam edilmesi gerekecek. Bunun için yine Trakya Bölgesi’ne sanayi kuruluşları açılması gündeme gelecek. Trakya artık başka bir göç dalgasını kaldıracak konumda değildir” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ