"Balkanlara açılan kapı; 14.yüzyılda Edirne"

Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bahçeşehir Üniversitesi İşbirliği Protokolü kapsamında, 'Balkanlara Açılan Kapı;14.yy.da Edirne' konulu konferans ve 'Edirne Saraya Kazısı ÇalÄ?

GÜNDEM 18.04.2013 20:53:00 0
 "Balkanlara açılan kapı; 14.yüzyılda Edirne"
SERGİ DE AÇILDI
Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen etkinlik "Edirne Saray Kazısı Çalışmaları Fotoğraf Sergisi"nin açılışıyla başladı. Sergiyi Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Osmanlı ve Türk Tarihi Uygulama ve Araştırma Genel Koordinatörü Prof. Dr. Heath W. Lowry kurdeleyi keserek gerçekleştirdi.
 
ÖNEMLİ BİR BASAMAK OLACAK
Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, açılışta yaptığı konuşmada, "Fotoğraf sergisine hoş geldiniz. Umarım bu saray Edirne´nin sosyal ve kültürel açıdan gelişmesinde önemli bir basamak olacaktır." dedi. Açılışın ardından Vali Yardımcısı Altınok, Milli Eğitim Müdürü Özcan ve davetliler sergiyi gezdiler.
 
ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Daha sonra "Balkanlara Açılan Kapı 14. yy.da Edirne" konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Merkez, Havsa, Süloğlu ve Lalapaşa’da görev yapan Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler, Tarih öğretmenleri ile Trakya Üniversitesinde görevli öğretim üyeleri katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretmen Mesleki Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yahya Yıldız, yaptığı konuşmada, konferansın verimli geçeceğine inandıklarını belirterek, Bahçeşehir Üniversitesi’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
 
ESTETİK VE ÇAĞDAŞ KÖPRÜ OLACAK
İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, "Biz Valiliğimizin yapmış olduğu çalışmalarla 92 yıl Osmanlı Devleti´ne başkentlik yapmış olan şehrimizin tarihi misyonuna uygun olarak Edirne’yi Türkiye’nin Balkanlarla kucaklaşmasını sağlayan bir kent yapmak istiyoruz. Köstence’nin Filibe’den, Filibe’nin Selanik’ten, Selanik’in Manastır’dan, Manastır’ın Üsküp’ten ve tüm bu şehirlerin Edirne´den ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Bu bilinçle yaptığımız çalışmalarda Edirne bu coğrafyanın merkezi, ülkemizle Balkan coğrafyası arasında Mimar Sinan’ın yaptığı gibi sağlam, estetik ve çağdaş köprü olacaktır. Bunun ilk adımı Edirnemizi bu bilince ulaştırmak, sonrasındaysa geçmişte olduğu gibi Edirne´yi Balkanların merkezi haline getirmektir" diye konuştu. Konuşmaların ardından, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Osmanlı ve Türk Tarihi Uygulama ve Araştırma Genel Koordinatörü Prof. Dr. Heath W. Lowry, "Balkanlara Açılan Kapı; 14.yy.da Edirne" konulu konferans verdi.
Konferans, Vali Yardımcısı Salih Altınok’un, Prof. Dr. Heath W. Lowry’e çiçek takdim etmesiyle sona erdi.
 
Haber / Gökhan TEKER