NKÜ’de Tekirdağ II. İhracat Zirvesi

Namık Kemal Üniversitesi ile Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği (TÜDEP) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Tekirdağ II. İhracat Zirvesi”nin açılışı, Rekörlük Konferans Salo

GÜNDEM 6.04.2013 05:03:00 0
NKÜ’de Tekirdağ II. İhracat Zirvesi
 
ŞUBE YAPILANMASI HIZLANDIRILACAK
Zirveye Ekonomi Bakanlığı adına İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez, Tekirdağ Vali V. Mahmut Yıldırım, Tekirdağ Belediyesi Başkan V. Ali Kılıç, Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Arslan, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Bületn Eker ve Prof. Dr. Şefik Kurultay, Tekirdağ KOSGEB Başkanı Özay Cebeci, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bürokratlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Zirvenin ilk açılış konuşmasını TÜDEP Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Murat Yetişgin yaptı. Yetişgin, TÜDEP'in çalışmaları hakkında bilgiler verdikten sonra, İhracat İçin Kobi Eğitim ve Gelişim Programı (TİKE) kapsamında Tekirdağ'da yaptıkları çalışmaları anlattı. Yetişgin, Tekirdağ'daki yaptıkları eğitim çalışmalarıyla 2023 vizyonu çerçevesinde hem sanayicileri sürece daha aktif bir şekilde katmayı, hem de Tekirdağ'da TÜDEP şube yapılanmasını hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti. 
 
EN BÜYÜK ROL KOBİ’LERİN  
NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise, “2023 Türkiye İhracat Stratejisi hedeflerine ulaşmada en büyük rol kuşkusuz KOBİ'lere düşmektedir. Bu anlamda, Namık Kemal Üniversitesi olarak yöremizdeki KOBİ'lerin bu ihracat hamlesinde eğitimli ve donanımlı olması konusunda üzerimize düşen görevleri en üst noktada yerine getirmeye çalışmaktayız” dedi. Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği'nin (TÜDEP) Tanıtım Filmi izlendikten sonra açılış konuşmalarına devam edildi.

 
152,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Ekonomi Bakanlığı adına İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez açılış konuşmasında genel hatlarıyla Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Sönmez, 2012 yılında yüzde 13'lük bir artışla hedeflediklerinin üzerinde 152,5 milyar Dolar ihracat yaptıklarını, 2013 yılının ilk üç ayında (Ocak-Şubat-Mart) ise 36,5 milyar Dolar İhracatın gerçekleştiğini belirtti. Sönmez, otomotiv, demir-çelik, kimya ve tekstil ürünlerini Avrupa Birliği Ülkeleri, Güney ve Kuzey Amerika Ülkeleri, Asya-Pasifik Ülkeleri ve Ortadoğu Ülkeleri ile Kuzey Afrika Ülkelerine ihraç ettiklerini söyleyerek, 2023 yılında ihracatı 500 milyar Dolara çıkarmak için stratejik bir yol haritası planladıklarını ifade etti. İhracatın arttırılması için Ekonomi Bakanlığı olarak yaptıklarını anlatan Sönmez, sanayicilere vermiş oldukları desteklerin birbirini tamamlayan destekler olduğunu, pazar araştırma ve pazara giriş desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi, yurtdışı fuarlara katılım desteği ve yurtdışında markaların oluşturulması ve katma değerli ürünlerin satılması için TURQUALITY programlarına destekler verdiklerini söyledi. “Tekirdağ II. İhracat Zirvesi” açılışı, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez'in dinleyicilerin sorularını yanıtlanmasının ardından, Zirve konuşmacılarının sunumlarını sunmasıyla devam etti. 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN