Aydınlatma direkleri tehlike saçıyor

Kapaklı İsmetpaşa Mahallesi sakinleri, TREDAŞ tarafından mahallelerine dikilen aydınlatma direklerinin, gelişigüzel koyulması ve direklerin kablolarının açıkta bırakılmasından şikayet ediyor.

GÜNDEM 31.03.2013 19:08:00 0
Aydınlatma direkleri tehlike saçıyor
 SORUMLUSU KİM OLACAK?
İsmet Paşa Mahallesi’nde özellikle okul önlerine monte edilen aydınlatma direklerinin kablolarının açıkta olması, koruma kapaklarının olmaması bölge halkı tarafından büyük tepki görüyor. Durumun ehemmiyetinin farkında olmayan öğrencilerin bu kablolarla bilinçsiz bir şekilde oynadığını söyleyen vatandaşlar, “Burada yaşanacak üzücü bir olayda sorumlu kim olacak” sözleri ile duruma tepki gösterdi.
 
ÇOK SAYIDA ŞİKAYET ALDIK
Konuyla ilgili kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini belirten Kapaklı Belediyesi yetkilileri, aydınlatma direklerinin TREDAŞ’a ait olduğunu ve bakımlarının TREDAŞ tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, “Konuyla ilgili şikayetleri defalarca TREDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürlüğü’ne bildirdik. Aydınlatma direklerinin bakımının yapılmaması halinde belediye olarak aydınlatma direklerinin bakımını üstlenebileceğimizi de söyledik. Lüzum görülmesi halinde değiştirilmesi gereken aydınlatma direği varsa bunların da belediyemiz tarafından değiştirilebileceğini kendilerine ilettik. Fakat TREDAŞ yetkilileri bu önerilerimizi kabul etmedi ve bahse konu aydınlatma direklerinin bakımlarını kendilerinin yapacağı konusunda ısrar etmektedirler” açıklamalarında bulundu.
 
KAZA ORANI YÜZDE 75 AZALIYOR
Güvenli ve konforlu yaşam koşullarının yaratılması temel amaç olan şehircilik anlayışı içinde kent içi yol aydınlatmalarının önemine dikkat çeken Kapaklı Belediyesi yetkilileri, “Gündüze oranla trafik yoğunluğunun yüzde 50 azalmasına karşın, gece aydınlatılmamış yollarda meydana gelen öldürücü, ciddi kaza sayısında 3 kat artış oldu. 15 ülkede 62 test yolunda yapılan araştırmalar sonucu, gece yollar aydınlatıldığında kaza sayısının yüzde 13 ila yüzde 75 oranında düştüğü saptandı. Aydınlatmanın suçları önleme üzerindeki etkisini araştırmak için yapılan çalışmalardan da, kent içi yollar ve alanlar uygun olarak aydınlatıldığında suç işleme oranlarında yaklaşık yüzde 20, suçların şiddetinde ise yüzde 40 oranında azalmalar olduğu belirtildi. Kent içi yol aydınlatmalarının güvenlik ve konfor açısından gerekliliği açıkça ortadadır. Mevcut aydınlatma direklerinin bakımının yapılması, yapılamayanların yenileri ile değiştirilmesi, halkımıza güvenli ve konforlu yaşam koşullarının yaratılması için gerekli çalışmanın sorumlu kurum tarafından bir an önce yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ