Kimyevi ve Organik Gübre Bayii denetimleri

Tekirdağ Merkez ve İlçelerinde faaliyet gösteren 152 adet kimyevi ve organik gübre satışı yapan; Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Ekicileri Kooperatifleri, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri, Marmara Zeyt

GÜNDEM 29.03.2013 18:43:00 0
Kimyevi ve Organik Gübre Bayii denetimleri
 YILDA 2 KEZ DENETLENİYOR
Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada “Adı geçen bayiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Gübre Denetim Elemanları Ziraat Mühendisi Hasan Zeybek, Tekniker Eşref Duyu ve Tekniker Ali Saraç tarafından yılda en az 2 defa denetlenmektedir. Denetimlerde kimyevi ve organik gübreleri üreten, ithal eden ve tüketenlerin haklarının korunması diğer bir ifadeyle, piyasada teknik düzenleme ve standartlara uygun olmayan ya da gübre vasfı taşımayan ürünleri pazarlamak suretiyle haksız kazanç elde etmek isteyenlere engel olunarak,  çiftçimizin mağdur duruma düşürülmesinin önlenmesine çalışılmaktadır” dedi.
 
BELGE ALMALARI GEREKİYOR
Kimyevi gübre üreten ve ithal eden üretici firmaların kimyevi gübre lisans belgesi; satışa sunacakları her bir gübre cinsi içinde kimyevi gübre tescil belgesi almaları gerektiğini ifade eden yetkililer “Kimyevi gübre tescil belgesi, piyasa denetimlerinde gübrelerde aranılacak özellikler ve işaretlemeleri taşıyan belge niteliğinde olup üreticiler lisans ve tescil belgelerinin bir örneğini bayilerine (dağıtıcılar) bulunması sağlanmaktadır. Bayilerde ve paketleme tesislerinde kimyevi gübre çuvalları kantarlarda tartılara mevzuata uygun dolum (NET 50 KĞ.) olup olmadığı da kontrol edilmektedir. Bayiler (dağıtıcılar) üretici ile satış sözleşmesi yaparak kimyevi gübre satışı yapabilir. Bayiler (dağıtıcılar) Bayilik veya satış sözleşmesi olmadan satış yapıldığının tespiti halinde kimyevi gübre satışı durdurulur ve haklarında yasal işlem yapılır” diye konuştu.
 
İLK 3 AYDA 8 NUMUNE ALINDI
Müdürlük tarafından kimyevi gübre piyasa denetimlerinde ambalajlama, işaretleme, tescil, lisans, bayilik ve satış sözleşmesi, bayi ve depoların fiziksel şartlarının uygunluğunun kontrolünün yapıldığını ifade eden yetkililer “Teknik düzenlemeye veya standardına uygunsuzluğunun tespiti halinde 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair kanun ve kimyevi gübre denetim yönetmeliğine göre işlem yapılmaktadır. Bayilerimizde satışa sunulan, İlimize dökme olarak getirilip paketleme tesislerinde paketlenen gübrelerden 2012 yılında 36 adet numune alınmış, 2013 yılı ilk üç ay içersinde de 8 numune alınmış ve Bakanlığımızca belirlenen laboratuarlarda analizleri yaptırılmıştır. Bu gübrelerden bir adedi mevzuata uygun olmadığı tespit edilerek yurt çapında toplatma kararı çıkartılmıştır” dedi. Gübrelemeden beklenen faydaların sağlanabilmesi için kullanılan gübrenin belirli niteliklere sahip olması gerektiğini vurgulayan yetkililer “Aksi takdirde gübreden beklenen yararların elde edilemediği gibi toprak, su kaynaklarında ve gübrelemede kullanılan sistemlerde kalıcı zararlar meydana gelebilir. Kimyevi gübrelerin sahte olup olmadıklarının ancak laboratuar analizleri ile anlaşılabilir. Sahte gübrelerin kum, alçı, çimento, kömür tozu ve hayvan artığıyla üretildiği. Sahte gübrenin toprağa büyük zarar vereceğinden çiftçilerimizin çok dikkatli olması gerekmektedir” dedi.
 
GÜBRE ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 Gübre alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri “Gübreyi tanıdığınız bayiden alın. Gerekirse bayiden sattığı ürünle ilgili “ Tescil Belgesi” ve “ Gübre Satış Sözleşmesi” olup olmadığını sorun. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri almayın. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin yüzde oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir.Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Aldığınız gübre ile ilgili tereddütleriniz olması durumunda gübreyi aldığınızı belgeleyebilmeniz için mutlaka fatura alın. Piyasada satılan Gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve ilçe müdürlüklerimize bilgi verin” uyarılarında bulundu.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN