“100. Yılında Balkanlar” Sempozyumu

Namık Kemal Üniversitesi ile Tarih Bilincinde Buluşmalar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “100. Yılında Balkanlar” sempozyumunun açılışı, Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı.

GÜNDEM 28.03.2013 20:41:00 0
“100. Yılında Balkanlar” Sempozyumu
 SEMPOZYUM DÜZENLENDİ
Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Burhan Arslan ve Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Şefik Kurultay, Tekirdağ Eski Milletvekili Necip Taylan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Tarih Bilincinde Buluşmalar Derneği Başkanı Hasan Konuk, sempozyum konuşmacıları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tarih Bilincinde Buluşmalar Derneği Başkanı Hasan Konuk açılış konuşmasında, sempozyuma katkılarından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Şimşek olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek, bu sempozyumun tarih bilincimizin oluşmasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
 
DOSTLUĞUN GELİŞİMİNE YÖNELİK ADIM ATMALIYIZ
Tarih Bilincinde Buluşmalar Derneği adına Yazar Hüseyin Bayol ise, derneğin amacı ve öneminden bahsederek, Osmanlı Devletinin mağlup olup Balkanlardan çekildikten sonra geride kalan Müslümanların muhasebesinin yapılması gerektiğini vurguladı. Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ise açılış konuşmasında sempozyuma katılanlara duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Balkanlar çok acılı tarihi dönemlerden geçti ve bu topraklarda çok savaş yaşandı. 1912 yılından bu yana sorunlarla boğuşan, bağımsızlıklarına rağmen sınırları içerisinde toplumsal uzlaşmanın sağlanamadığı, en küçük sınır itilaflarında dahi savaş alarmlarının çaldığı Balkanlardaki gelişmelere Ülkemiz kayıtsız kalamamakta, tarihten gelen duyarlılığın etkisiyle bölgesel dostluğun gelişimine yönelik adımlar atmaktadır” dedi. Daha sonra Prof. Dr. Şimşek, “Bizler de Namık Kemal Üniversitesi olarak, acılar ve sıkıntılar yaşamış olan Balkan halkları ve ülkeleri arasında dostluk köprülerinin kurulması için, bölgesel iş birliği, barış ve eğitim gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine yönelik adımlara katkı sağlamak istedik” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
RUMELİ ARAŞTIRMALARI AÇISINDAN ÖNEMİ
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal Oturum Başkanlığında, Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik “Dünü Bugünü ile Balkanlar” ve T. C. Osmanlı Arşivi Daire Başkanı Dr. Önder Bayır “Osmanlı Arşivlerinin Rumeli Araştırmaları Açısından Önemi” konulu sunumlarını yaptılar.
 
DÜNÜ BUGÜNÜ İLE BALKANLAR
Prof. Dr. Mehmet Çelik “Dünü Bugünü ile Balkanlar” konulu sunumunda, Osmanlı Devletinin sanayi ve teknolojiyi iyi algılamadığı için sahne dışında kaldığını, bu çağın bilgi çağı olduğunu, 15 yıl sonra dünyanın bilenler ve bilmeyenler olarak ikiye bölüneceğini, tarihi bilmenin ve tarih bilincine sahip olmanın bu anlamda önemli olduğunu, tarihi çarpıtılmış ve üzeri örtülmüş bir milletin geleceğinin olamayacağını, Balkanlarda en korkunç facialardan birinin yaşandığını ve Balkanlarda yaşanan facianın üzerinde durulmadığını ifade etti.
Dr. Önder Bayır ise “Osmanlı Arşivi’nin Rumeli Araştırmaları Açısından Önemi” konulu sunumunda, Osmanlı Arşivleri hakkında genel bilgiler vererek, Osmanlı hinterlandında şuan 40’a yakın devlet olduğunu, bu anlamda arşivlerin diğer devletleri de kapsadığını ve arşivlerde Balkanlardan Kafkaslara kadar bilgilerin mevcut olduğunu belirtti. Dr. Bayır daha sonra, Osmanlı Arşivlerinde Balkanlarda Müslümanlar ve Gayrimüslimler ilgili belgelerden örnekler vererek, Balkanlarda Osmanlı Devletinin halka yaklaşımını örneklerle anlattı.
Karşılıklı soru-cevap şeklinde sona eren ilk oturumun ardından Rektörlük Fuaye Salonu’nda Mehmet Rüyasoydan’ın Arşivinden “Balkanlar Sergisi” ile Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Arşivinden “100 Yıl Sonra Balkanlar” temalı sergiler dolaşıldı.
 
Haber / Cihangir ARIK