Açlık sınırı bin 17 lira oldu

Türk-İş’in yaptırdığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 17 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 311 TL oldu. ÇalıÅ

GÜNDEM 26.03.2013 20:13:00 0
Açlık sınırı bin 17 lira oldu
 Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2013 Mart ayı sonuçlarını yayınladı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 16,59 TL olarak belirlendi.
 
YOKSULLUK SINIRI 3 BİN 311 TL
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 311,38 TL oldu. Çalışanların mutfak harcaması yılbaşına göre üç ayda 32 TL artarken, yaşam maliyetindeki artış 103 TL oldu. Böylece yılbaşında sadece 33 TL artırılan asgari ücret mutfak harcamasındaki üç aylık artışa ancak denk duruma geldi. Araştırmada “İnsana onuruna yakışır geçim koşullarını temel alan ‘yeter ücret’ dikkate alınmadan var olan asgari ücretle geçinebilmenin mümkün olduğu ileri sürülmüştü. Oysa Konfederasyonumuzun hesaplaması temel alındığında, yürürlükteki aylık net asgari ücretin ancak 3 hafta sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için gerekli tutarı karşılayabildiği ortaya çıkmaktadır” denildi.
 
YÜZDE 0.94 ARTTI
Türk-İş’in araştırmasına göre Mart 2013 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu: “Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.94 oranında arttı.
 
Haber / Cihangir ARIK