Dağlarımız barut değil, barış kokacak

Yapımına yaklaşık 5 ay önce başlanan ve geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlanan BSH Küçük Ev Aletleri Üretim Tesisi’nin açılış töreni dün saat 16.00’da Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya

GÜNDEM 25.03.2013 22:21:00 0
Dağlarımız barut değil, barış kokacak
 AÇILIŞA İLGİ BÜYÜK OLDU
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, açılışı yapılacak üretim tesisinin önünde Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, BSH İcra Kurulu Üyesi Dr. Juan-İgnacio Conrat Niemerg ve BSH Fabrika Koordinatörü Muharrem Yamaç tarafından karşılandı. Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ile çok sayıda BSH yöneticisi ve çalışanı da açılışta hazır bulundu. 
 
YAPIMI 5 AYDA TAMAMLANDI
Törenin açılış konuşması da BSH İcra Kurulu Üyesi Dr. Juan-İgnacio Conrat Niemerg tarafından gerçekleştirildi. BSH Küçük Ev Aletleri Üretim Tesisi’nin 5 ay içinde tamamlandığına dikkat çeken BSH İcra Kurulu Üyesi Dr. Juan-İgnacio Conrat Niemerg, “Her ülke böyle hızlı bir projenin altından kalkamaz. Bu Türklerin rekabet gücünün bir göstergesidir” dedi.
 
AVRUPA’DA 1.’YİZ
BSH’ın Çerkezköy’deki 6. fabrikasını açtığını belirten Dr. Conrat, yeni tesisin BSH içindeki en büyük fabrika olduğunu ifade etti. BSH’ın ev aletleri konusunda Avrupa’da 1., Dünyada ise 3. sırada yer aldığına dikkat çeken Dr. Conrat, “Burada 5 binden fazla çalışanımız var. Bosch ve Siemens gibi dünya markalarının yanı sıra bulunduğumuz bölgelerde güçlü markalarımız da var. Türkiye’de de Profilo var” diye konuştu. 
 
AR-GE BİR FABRİKANIN GELECEĞİDİR
Çerkezköy’ün ve Tekirdağ’ın Türkiye ile birlikte her geçen gün daha da büyüyüp geliştiğini söyleyen BSH İcra Kurulu Üyesi Conrat, “Yakında bu üretim tesisimiz de yetersiz kalacaktır. Çerkezköy artık BSH’ın küçük ölçekli bir Genel Merkezi haline geldi” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Bakanlık onaylı olan ilk Ar-Ge sertifikasını BSH’ın aldığını belirten Dr. Conrat, “Ürün araştırma ve geliştirme bir fabrikanın geleceğidir” dedi ve açılış törenine katılan herkese teşekkür etti. 
 
AVRUPA’NIN REKABET GÜCÜ ARTTI
Geçmişte küçük ev aletleri üretimi konusunda çok güçlü bir değişim yaşandığını kaydeden BSH Küçük Ev Aletleri Bölüm Başkanı Dr. Ralf Fuchs, “Avrupa’da üretim yapan çok az fabrika kalmıştı. Küçük Ev Aletleri üretiminin yüzde 80’i Çin’de gerçekleşiyordu. Fakat artık bu durum değişti. Bunun nedenlerinin başında Avrupa’nın rekabet gücünün yükselmesi ve Çin’in iş gücü maliyetinin yüzde 94 artması geliyor” dedi.
 
20 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK
Son 4 yılda yüzde 33 oranında büyüdüklerini dile getiren Dr. Ralf Fuchs, “Bu yoldaki tüm zorluklar ancak doğru insanlarla aşılabilirdi. Bu anlamda Çerkezköy’deki ekibimizle çok harika bir iş çıkardık” dedi. Bugün yalnızca bir binanın açılışının yapılmadığının altını çizen Fuchs, “Bugüne kadar toplam 8.5 milyon euro, yani yaklaşık 20 milyon TL yatırım yaptık. Bu doğrultuda bu yıl bu fabrikadan 1 milyon ürün çıkmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
EN VERİMLİ İŞÇİLER ÇERKEZKÖY’DEDİR
Çerkezköy’ün kendisi ve ailesi için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da, “14 yıl önce burada Profilo’da sendika temsilcisiydim. Emekli olduktan sonra da ailemle birlikte tekrar Çerkezköy’e yerleşmeyi istiyorum” dedi. Ülkenin en verimli ve en kaliteli işçisinin Çerkezköy’de bulunduğunu söyleyen Kavlak, “En az devamsızlık oranı bu bölgededir. Tabiî ki işletmelerin ana amacı kardır. Fakat ancak sosyal sorumluluk anlayışını ihmal etmeyen işletmeler başarılı olabilirler” diye konuştu.   
 
ÜRETİMDEN YANA SENDİKAYIZ
Türk Metal Sendikası’nın üretimden yana bir sendika olduğunu ifade eden Pevrul Kavlak, “Ülkenin birliğinden yana bir sendikayız. İşletmelerin pastadaki payları büyüsün isteyen bir sendikayız. Fakat bu pastadan işçinin de hakkını almasını savunan sendikayız. Demokrasinin içinde hakkımızı almak için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz” dedi. 297 bin kamu işçisinden sonra 110 bin metal işçisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi aşamasında olduklarını kaydeden Kavlak, bu kapsamda fabrikaları gezerek çalışanları bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi. Kavlak, bu kapsamda önümüzdeki hafta da burada bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini kaydetti.
 
BOSCH’UN TARZINI BEĞENİYORUM
ÇOSB’ye bugüne kadar en büyük 7. dış yatırımı yapan BSH’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise, “Tekirdağ’ımızda bin 371 sanayi kuruluşu var. 4 bin çalışanla bölgede en fazla istihdam sağlayan Bosch ailesi 5 ay gibi kısa bir zamanda bu tesisi yaptı. Küçük Ev Aletleri fabrikasını bölgemize kazandırdığı için Tekirdağ Valisi olarak kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Bosch’un Ar-Ge ve İnovasyon’a önem veren bir kuruluş olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Bosch’un ‘Yaşam için Teknoloji’ tarzını beğeniyorum” diye konuştu.
 
TÜRKİYE YÜKSELEN BİR YILDIZ
Türkiye’nin yükselen bir yıldız olduğunu ve son 11 yılda 3 dalda ilerlemeye devam ettiğini kaydeden Ali Yerlikaya, “İlk olarak Türkiye’nin demokrasisi gelişiyor. Ülke istikrarlı bir yönetim anlayışı ile idare ediliyor. 75 milyonun kardeşliği kapsamında terör sorunu en güzel şekilde konuşarak çözüme kavuşturuluyor. Dağlarımız artık barut değil barış kokacak” diye konuştu.
 
150 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILDI
Ülkenin ekonomisinin de güçlendiğini belirten Ali Yerlikaya, 2012 yılında 152 milyar dolar ihracat yapıldığını ifade etti. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapılmasının hedeflendiğini anımsatan Yerlikaya, “Türkiye 10 yıl önce dünyanın en büyük 25. ekonomisiydi. Bugün dünyanın 16. en büyük ekonomisine sahip. 2023’te ise dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmeyi hedefliyor” dedi. Büyükelçilikler ve temsilcilikler konusunda ise dünya sıralamasında Türkiye’nin 9. sırada olduğunu söyleyen Yerlikaya, 2 yıl içinde 6. ülke konumuna gelinmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi. 
 
GÖZBEBEĞİMİZ İŞÇİLERİMİZ
Tekirdağ’ın sanayi kenti olduğunu söyleyen Vali Yerlikaya, “İlimiz Türkiye’de sanayi alanında 10. sırada. Çevre dostu üretim konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut sıkıntıları 2 yıl içinde çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Yatırımcıların üretim yaparken insan faktörünü de önemsemesi gerektiğini dile getiren Yerlikaya, “Fabrikaları tıkır tıkır çalıştıracak olanlar, gözbebeğimiz işçilerimizdir” diye konuştu.
 
1. ETAP TAMAMLANDI
Asyaport Limanı’nın 1. etabının bu yıl faaliyete geçeceği müjdesini veren Yerlikaya, limana 7 bin metre mesafede de bir serbest bölge çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türkiye’nin 81 ilinin yükselirken 80 kardeşin içinde Tekirdağ’ın daha da ileri gitmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Yerlikaya, “Bu kapsamda yerli ve yabancı sermaye için güvenli, istikrarlı ve çevre dostu bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. 
 
PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Tekirdağ Valisi ve protokol üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini kesti. Kurdelenin kesiminin ardından Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, BSH İcra Kurulu Üyesi Dr. Juan-İgnacio Conrat Niemerg, BSH Küçük Ev Aletleri Bölüm Başkanı Dr. Ralf Fuchs, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a birer plaket takdim edildi. Plaket töreninin ardından davetlilere çeşitli ikramlarda bulunuldu. Açılışta ayrıca Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibi tarafından mini bir gösteri gerçekleştirildi. Açılış töreninin ardından Vali Ali Yerlikaya ve protokol üyeleri BSH’ın 2 fabrikasını gezdi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ