“Proje onaylanmazsa çadır kuracağım”

CHP’li Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Selimiye Camii önünde bulunan meydanın yeniden düzenlenmesi için yapılan projenin UNESCO tarafından kabul edilmesine rağmen, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkların

KÜLTÜR SANAT 22.03.2013 22:14:00 0
“Proje onaylanmazsa çadır kuracağım”
 UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Selimiye Camii ve Külliyesi'nin meydan yenileme projesi UNESCO tarafından kabul edildi. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilen proje, kurul üyelerinde meydanın altında 'Han duvarlarına ait kalıntılar? bulunduğu gerekçesiyle kabul edilmezken, kurul, belediyeye gönderdiği yazıda meydanda eski han kalıntılarının bulunduğu ve bunların araştırılıp ortaya çıkarılmasını istedi.
 
SİYAH ÇELENK BIRAKACAĞIM
Kurulun kararına tepki gösteren Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, geçen yıl meydanla ilgili inceleme yaptırdığını ve sadece parça parça duvarlar olduğunu belirtti. Projenin onaylanmaması halinde kurul binası önüne çadır kuracağını söyleyen Sedefçi, “UNECSO bu konuda dünyanın en yetkili kurumudur. Onlar bu işi kabul etti, buradaki kurullunun yapacağı tek şey vardı buna uymaktı. Anıtlar Kurulumuz bunu dikkate almayarak orada kazı yapılması kararı aldılar. Meydanda eski han kalıntıları varmış, bunlar araştırılıp ortaya çıkarılması kararı aldılar. Orada Edirne Belediye Başkanlığı'nın bir sene önce 35 bin lira para vererek bir inceleme yaptırdık. Tabiri caizse meydanın altının röntgeni çekildi. Selimiye Meydanı'nın altında parça parça duvarlar var. Bir yapının duvar kalıntıları gibi bir durum yok. Bu belli olduğu halde raporlar olduğu halde, kurul üyelerinin bir kısmı proje uygulanmasın diye Selimiye böyle mezbelelik kalsın diye hala kazı yapmak için inat etmeye çalışıyor. Ayıptır ya. Selimiye Meydanı mezbelelik bir durumda. Dünya malı olmuş bir eser varsa bu meydanın düzenlenmesi lazım. Başbakan Erdoğan'da bu işten haberdar oda olmasını istiyor. Açık konuşuyorum, bu durum düzeltilmezse ben kurul binası önüne çadır kuracağım, siyah çelenk koyacağım. Bunu yapmak istemiyorum. Edirne'de kavga istemiyorum, herkesle işbirliği yapmak istiyorum”.

DOSYA HAZIRLANDI
Proje tamamlanınca Selimiye Camii'nin çevresinde çok amaçlı tanıtım ofisleri olacağını, meydanın içinde ise yeşil alan, dinlenme alanları, çeşitli su havuzları, miting ve konser için alanları bulunacağını ifade eden Sedefçi, Edirne'de her yıl 5- 6 Mayıs tarihlerinde yapılan Hıdırellez (Kakava) Şenlikleri'nin UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın dosyayı hazırladığını belirterek “30 Mart'ta bakanlık dosyamızı UNESCO'ya gönderiyor. Bakanlıkla işbirliği yaptık, tüm belgeleri biz kendilerine sunduk. Türkiye ile beraber 7 ülkenin hıdırellez kutlamaları UNESCO'nun kültür mirası listesine alınması söz konusu. Türkiye'den Edirne ve Hatay söz konusu” dedi.
 
Haber / Cihangir ARIK