“253 bin şehit verdik ama vatanımızı vermedik”

Çanakkale Deniz Zaferinin 98. Yıldönümü ve Şehitler Günü tüm yurtta oldu gibi Tekirdağ’da da çeşitli törenlerle kutlandı.

GÜNDEM 18.03.2013 18:47:00 0
“253 bin şehit verdik ama vatanımızı vermedik”
ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI
Tekirdağ’daki ilk tören Muratlı Caddesindeki Şehitler Abidesine çelenklerin konması ile başladı. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın yanı sıra 8. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldığı törende saygı duruşu ve  İstiklal Marşının ardından 3 el saygı atışı yapıldı ve Vali Yerlikaya Şeref Defterini imzaladı.




DEVLET ÖDÜNÇ MADALYASI VERİLDİ
 Protokol üyeleri daha sonra eski mezarlıktaki şehit mezarlığına giderek dua ettiler ve şehitlerin kabristanlarına kırmızı karanfil bıraktılar. Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen törende ise Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan program ilgiyle izlenirken öğrencilerin performansı ayakta alkışlandı. Ayrıca Şehit Gökhan Kaplan’a Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen Devlet Övünç Madalyası verildi. Kaplan’ın madalyasını annesi Nevin ve babası Ahmet Kaplan’a Vali Yerlikaya takdim etti.

BAŞARAMADILAR, BAŞARAMAYACAKLAR
Törende konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Tarihimiz zaferlerle dolu, Çanakkale’de 253 bin şehir verdik ama vatanımızı asla vermedik. Bizi bölmeye çalışan dış güçler kardeşi kardeşe vurmaya çalıştılar, ancak başaramadılar ve başaramayacaklar” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE YEMEK VERİLDİ
Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Üç Kemaller Meydanı (Tuğlalı Park) ta açılan Çanakkale fotoğraflarının yer aldığı Biz Değilmiydik fotoğraf sergisi açılırken Atatürk anıtı önünde Gazetesi Ersin Bilmeç tarafından düzenlenen Çanakkale fotoğraf sergisi de protokol tarafından gezildi. Tekirdağ Belediyesi tarafından Atatürk Anıtı önünde pilav ayran ikram edilirken, Valilik tarafından da Şehit ve Gazi Ailelerine Polisevinde yemek verildi.
ÇERKEZKÖY’DE DE TÖREN DÜZENLENDİ
Çerkezköy’de Şehitleri Anma Günü etkinlikleri dün saat 09.30’da Çerkezköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığına ait çelenklerin sunumu ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan Hava Savunma Kurmay Yüzbaşı Galip Bilgin yaptı. Bilgin “Bugün kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, yüce Türk milletinin bağımsızlığı uğruna, ölümü göze alarak bu güzel vatanı, bu şanlı bayrağı kanları pahasına savunarak bizlere şanlı bir tarih bırakan ve mevkilerin en yükseği olan şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz” dedi.  Bilgin’in konuşmasının ardından protokol üyeleri, şehit aileleri ve vatandaşlar şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfiller bırakarak onlar için dua etti.



ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE
Şehitlikteki programın sona ermesinin ardından program saat 10.00’dan itibaren Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Pakize Narin Anadolu Lisesi tarih öğretmenlerinden Erkan Demir’in günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti. Demir “Çanakkale cephesi itilafların Osmanlıyı saf dışı bırakarak müttefiki Çarlık Rusya’ya yardım edip savaştan galip gelmeyi hedeflemiş, Mehmetçiğin dur yolcu demesiyle savaşın 2 yıl uzamasına neden olan, varlık yokluK mücadelesinin adıdır” dedi. Konuşmanın ardından Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerinden Sevda Erdem Mehmet Akif Ersoy’a ait “Çanakkale şehitlerine” adlı şiiri okudu. Şiirin okunmasının ardından Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Gidenler ardından” oyunu sergilendi. Çanakkale Savaşı’nda bütün halkın kadın erkek ayrımı olmadan nasıl birbirine kenetlenip savaştığını anlatan gösteri büyük bir alkış alırken, oyunu izleyenleri de gözyaşına boğdu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ŞEHİT ZEYBEĞİ SAHNELENDİ
Programda daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Şehit Zeybeği' isimli halk oyunu gösterisi sahnelendi. Programa Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler ile vatandaşlar ve askeri erkan katıldı.

ÇORLU’DA DA TÖREN DÜZENLENDİ
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çorlu’da da etkinlikler düzenlendi. Çorlu Şehitliği’nde gerçekleştirilen anma töreni Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş, resmi kurum mensupları, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, tören birlikleri, şehit aileleri, gaziler ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.

ŞEHİT MEZARLARI ZİYARET EDİLDİ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, şehitlik hatıra defterine günün anlam ve önemine ilişkin mesajlarını yazdı. Daha sonra şehit mezarları toplu olarak ziyaret edildi.

ÇANAKKALE DEATANI ANLATILDI
Malkara’da düzenlenen etkinlikler de saat 09.00’da başladı. Törene Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Ahmet Can Çevik, Belediye Başkanı Birol Kaya, Belediye Başkan Yardımcıları Nermin Tuna ve Hasan Eğilmez ile askeri ve mülki erkan katıldı.  Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Şehitlik abidesinde devam eden törende Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Şehitlik abidesindeki törenin sonrasında Kültür Sarayındaki program saat 10.00’da başladı. Açılış ve Saygı duruşunu takiben İstiklal Marşımız okundu. Malkara Anadolu Lisesi’nin düzenlediği program Anadolu Lisesi Müdürü Ergün AYDOĞAN’ ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Yüzbaşı Fatih Vardar günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Çanakkale Destanı adlı oratoryo ve koro sergilendi. Malkara Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün organize ettiği program Malkara’lı şehitlerin resimlerinin sergilendiği resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi. 

PARÇALANMAYACAĞINI HAYKIRDI
Hayrabolu’da da ilk tören Anıtpark'ta Şehit Asker anıtına Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ile Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Muharip Gaziler Derneği Hayrabolu temsilcisi ve Kıbrıs Gazisi Ali Güz, Türk Milletinin tarih boyunca adalet, hürriyet, eşitlik ve hoşgörü ilkelerinin temsilcisi olduğunu, hiçbir zaman zulmetmediğini ve zulme de boyun eğmediğini belirterek; "18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür” dedi.

GENÇ NESİLLERE İYİ ANLATILMALI
Bugünün dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren bayrağımızı yeryüzünün her noktasına taşıyanların üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, Türklük uğruna bedenlerini toprağa koydukları gün olduğunu ifade eden Güz “Çanakkale zaferini ve terör gerçeğinin özellikle genç nesillere iyi anlatılması gerekmektedir. Ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır. Evlatlarını kınalayarak askere gönderen şehit anaları, şehit babaları, "başınız sağ olsun" denildiğinde, "vatan sağ olsun diyen" sizlere bu millet minnettardır. Şehitlerim rahat uyuyun, Türk milleti sizleri unutmayacak, unutturmayacak çünkü milletinin İsmet İnönüleri, Kazım Karabekirleri, Fevzi Çakmakları ve birçok isimsiz kahramanları var, onların komutanları Gazi Mustafa Kemal'i ve onun gençliği var" dedi. Törende Hayrabolu İhsan Korkmaz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürlüğü öğrencileri, şiirler ve özel oyunlar sergiledi.

YEMEK VERİLDİ
Törenlere ilçe Kaymakamı Tamer Orhan, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Şevki Ünlü, Belediye Başkanı Hasan İrtem, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, şehit yakınları ile gaziler, üst rütbeli subaylar, daire müdürleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.Törenden sonra Hayrabolu Belediye Başkanlığı tarafından Şehit ve Gazi yakınlarına Askeri Gazinoda yemek verildi.

ÇELENK TÖRENİ İLE BAŞLADI
Çanakkale zaferinin yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Marmaraereğlisi’nde de tören düzenlendi. Saat 09:00´da Marmaraereğlisi Şehitliği’nde çelenk sunma töreni yapıldı. İlçe Kaymakamı İrfan Demiröz, Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Garnizon Komutanı Ü.Gökhan Kocatürk, gazi ve şehit aileleri, siyasi parti üyelerinin katıldığı törende Şehitler Anıtına çelenkler sunuldu. Saygı duruşunun ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı. Törende şehit mezarları da ziyaret edildi.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Çelenk Sunma programının ardından Halk Eğitim Merkezi Salonun´da saat 10:45’te program yapıldı. 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu tiyatro gösterisi yapıldı. Resim, şiir ve kompozisyon dalında derece alan öğrencilere ödülleri verildi.

Haber / Cihangir ARIK – Ahmet KILAVUZ