Yılda 2 milyar 100 milyon ekmek israf ediliyor

Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü İhsan Çakır ve Saray Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Yusuf Koca önceki gün Marmara Haber Gazetesi’ni ziyaret etti.

GÜNDEM 7.03.2013 18:29:00 0
Yılda 2 milyar 100 milyon ekmek israf ediliyor
 EKMEK OLUNCA AKAN SULAR DURUR
Kurum olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın izni ve desteğiyle ekmek israfını önleme kampanyası başlattıklarını belirten Çakır “Bayat ekmeğin nasıl değerlendirilebileceği noktasında araştırma yaptık. Bayat ekmek ile Türk damak tadına uygun yapılabilecek yemekleri içeren bir yemek kitabı hazırladık. Bunları dağıtıyoruz. Kamu spotları ve radyo spotları hazırladık. Afişler dağıtıyoruz” dedi. Kampanyaya Türkiye çapında müthiş bir ilginin olduğunu ifade eden Çakır “Bizim kültürümüzde ekmek en temel besin öğesi olmasının yanı sıra kutsaldır. Konu ekmek olunca akan sular durur” dedi
 
YILLIK DEĞERİ 1.5 MİLYAR TL
Türkiye’de günlük 101 milyon ekmek üretildiğini, bunların 95 milyonunun tüketildiğini, 6 milyonunu ise israf edildiğini ifade eden Çakır “Bir yılda 2 milyar 100 milyon adet ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmeğin maddi değeri de 1.5 milyar TL. Bu para ile 80 hastane, 500 okul, 500 kilometre duble yol ve 300 öğrenci kapasiteli 250 öğrenci yurdu yapılabilir. Bu para ile ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilir, 460 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebilir” diye konuştu.
 
İSRAF CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR
Dünyada gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını, gıda üretiminin üçte birinin israf edildiğini belirten Çakır “Dünya nüfusunun yüzde 12.5’ini oluşturan 870 milyon insan yetersiz besleniyor. Milyonlarca insan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Ekmeğin temel hammaddesi olan buğday, açlıkla mücadele eden dünyamızda giderek daha stratejik hale geliyor. Her sofraya giren, nimet kelimesiyle özdeşleşen ve kutsal sayılan ekmeğin israfı, çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı görebilen herkesi derinden üzüyor” ifadesini kullandı.
 
YARISI FIRINLARDA İSRAF EDİLİYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Türkiye’de ekmek üretimi ve tüketimini, tüketim alışkanlıklarını, ekmeğin israfını, israfın nerelerde ve ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koyan bir araştırma yaptığını ifade eden Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü İhsan Çakır “Araştırma günde israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda, 2.3 milyonunun hanelerde, 0.6 milyonunun yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde israf edildiğini ortaya koyuyor” dedi.
 
PROJENİN AMACI
İsrafın önlenmesi için yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi, hayvan beslemesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin toplumda yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan İhsan Çakır, “Ekmek israfını önleme kampanyasının amacı israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturmak, israfı üretim ve tüketim aşamalarında önlemek, ekmeğin ihtiyaç kadar alınması ve doğru muhafazasını sağlamak, bayat ekmekli yemek tarifleri ile toplumu bilgilendirmektir” dedi.

Haber / Ahmet KILAVUZ