Üretici teknik anlamda desteklenecek

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, sorunları yerinde dinlemek ve çözüm yollarını bulmak için, merkeze bağlı köy ziyaretlerine başladı. İlk ziyaretini Koordinasyon ve Ta

GÜNDEM 4.03.2013 08:16:00 0
Üretici teknik anlamda desteklenecek
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
İl Müdürü Sarı, tüm köyleri en az yılda 2-3 defa ziyaret edeceğini belirterek mera ıslahı, toplulaştırmanın ve sulamanın önemine dikkat çekerek üretim masraflarının düşürülmesi açısından bu konunun çok önemli olduğunu İl Müdürlüğü olarak bu 3 konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Ziyarette Sarı, Edirne’nin kaybedecek vaktinin olmadığını, Edirne’yi ülkede tarımsal anlamda örnek bir il yapmak için gece gündüz demeden kurumsal anlamda enerjilerini harcamaları gerektiğini vurguladı. çiftçilerin İl Müdürlüğünden beklentilerini dinleyen İl Müdürü Sarı, Edirne’yi çiftçisiyle beraber kalkındırmak için işbirliğine önem verilmesi gerektiğini belirtti. Bu ziyaretten memnun olduğunu belirten köy muhtarı Cevat Meriç ve İskender Köyü çiftçileri İl Müdürlüğünün çalışmalarından çok memnun olduklarını belirtti.
 
ÇELTİK KÖYÜNÜ ZİYARET ETTİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, sorunları dinlemek ve çözüm yolları konularında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla başlatmış olduğu köy ziyaretlerine en büyük çeltik üreticisi olan Üyüklütatar köyü ile devam etti. İl Müdürü çeltik üreticilerinin sorunlar ve çözüm yolları konularında bilgi alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan İl Müdürü Sarı, çiftçilere fazla gübrelemenin ve uygun gübrenin kullanılması için mutlaka toprak tahlillerinin yapılması gerektiği, çeltikte kaliteli ürün elde etmek için sertifikalı tohumluk kullanımının önemini belirtti. Ekimden hasada kadar olan sürede üreticilerin teknik anlamada destekleneceğini, birim alandan en yüksek verimi almamız gerektiğini, yabancı ot mücadelesinde ilaçlama yapılırken fazla ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade eden Sarı, çevreyi kirletmemeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
 
RANDIMAN ÖNEMLİ BİR ETKEN
Çeltik bitkisinde randımanın önemli bir etken olduğunu, randımanın yüksek çıkması için bitkinin yetişme evresinin tamamında gerekli uygulamaların yapılması gerektiğini ifade eden Sarı, “ihtiyaca göre gübre, ilaç verilmesi gerekiyor. Hasadın 120 günü geçirmeden yapılması gerekir” dedi. Hasat esnasında biçerdöver kontrollerine daha fazla önem vereceklerini belirten Sarı, çiftçilerin de bu konuda hassas olmalarını istedi. Hasat esnasında biçerdöverin döktüğü her danenin milli ekonomiye zarar olduğunu belirten Sarı “Sizlerle bizler bir bütünün parçalarıyız, size yaptığımız her hizmetin etkisini görürsek kurumsal anlamda mutlu oluruz” diye konuştu.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN