Sigorta Kanunu’ndaki değişiklikler anlatıldı

Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mahmut Kotan, Çorlu mahalle ve köy muhtarlarına bilgilendirme toplantısı yaptı. Çorlu Muhtarlar Derneği’nde yapılan toplantıda, 5510 sayılı ‘Sosyal Sigorta

GÜNDEM 22.02.2013 10:15:00 0
Sigorta Kanunu’ndaki değişiklikler anlatıldı
30 İŞYERİ TESPİT EDİLDİ
Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Yaşar Esen, SGK Çorlu SGM Müdürü Remzi Altındağ, Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Çete ve yönetim kurulu üyeleri ile yaklaşık 30 muhtar katıldı. İl Müdürü Kotan toplantıda yaptığı konuşmada “Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili sorunları ve beklentileri tespit etmek için Tekirdağ genelinde bulunan 272 köyümüzü tek tek ziyaret edeceğiz. Kahve toplantıları yaparak vatandaşın kurumdan beklentilerini alıp sorunlara çözüm bulacağız” dedi. Her hangi bir iş yerinde çalışmadığı halde, çalışıyormuş gibi sigorta primi yatırılan şahısların tespiti durumunda dolandırıcılık suçundan Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Kotan “Bu şahıslar adına yatırılan primler de geri ödenmiyor, bu bir tür dolandırıcılıktır” dedi. Kotan yaptığı açıklamada 2012 yılında bu şekilde sigorta yaptıran 30 iş yerinin tespit edilerek, kanuni işlemlerin başlatıldığını kaydetti.
 
18 EŞİT TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK
Emekli olduktan sonra kendi adına iş yeri olanların Sosyal Güvenlik Destek Primi yatırmaları gerektiğini söyleyen Kotan, geçmiş dönemlerde bu primi yatırmayanlar için SGK ilgili Müdürlüğüne gelerek gerekli başvuruyu yapmaları durumunda borç faizlerinin silinenlerin ana borcun yapılandırıldığını kaydetti. Tekirdağ genelinde 4 bin 400 civarında SGDP borcu olan vatandaşın olduğunu bildiren Kotan, “Borçlarını peşin ödemeyi talep edenler, yapılandırılan borcun tamamını 31 Mayıs tarihine kadar, taksitle ödenmesini talep edenler ise 2’şer aylık ödeme periyodu ile 6-9-12 ve 18 eşit taksitle ödeyebilecekler” dedi.
 
20 GÜN PRİM ÖDÜYOR
Bazı verileri de açıklayan İl Müdürü Mahmut Kotan “Bu güne kadar bu primi yatırmayıp borcu 15.000 TL biriken emekliler var, yaptığımız hesaplara göre bunlar başvuruda bulunması durumunda bu borçları neredeyse yarıya iniyor” dedi. Muhtarlar Özel Uygulama Çorlu Muhtarlar derneğinde açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kotan, “Muhtarlar 20 gün SGK prim ödüyor, ancak 30 gün hizmet alıyor, muhtarların 10 günlük primlerini devlet karşılıyor, ayrıca herhangi bir iş yerinden emekli olduktan sonra muhtarlık yapanların SGDP ödemesi söz konusu değil” diye konuştu. Mahmut Kotan, daha önce yeşil kartlı olarak bilinen vatandaşlarımızın muhakkak gelir tespiti yaptırması gerektiğini, bu vatandaşların Kaymakamlığa giderek gelir testi yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
 
Marmara Haber Merkezi