Öğretim programları güncellendi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İngilizce, Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik derslerinin bazı sınıflara ait programlarının güncellendiğini belirtti. Bu derslerin daha iyi öğretilmesi için daha az

EĞİTİM 14.02.2013 15:57:00 0
Öğretim programları güncellendi
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nda “İlköğretim ve Ortaöğretim’de Bazı Derslerin Öğretim Programlarının Güncellenmesi” konulu bir basın toplantısı düzenledi. 
 
ÖĞRETİM PROGRAMI YENİDEN DÜZENLENMELİ
Bilim ve teknolojideki gelişmelerle bireylerin, toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarındaki değişmelerin, öğretim programlarının gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2005’te yapılan köklü bir değişimle yapılandırmacı bir anlayışa doğru zihinsel dönüşümün başladığını belirtti. Zorunlu eğitimin liseleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesinin, ilkokul, ortaokul ve liselerin öğretim programlarının 12 yıllık zorunlu eğitim hedefleri kapsamında gözden geçirilmesi ihtiyacını doğurduğunu ifade eden Avcı,  “Öğretim programlarının, farklı ilgi, ihtiyaç, yetenek ve potansiyellere sahip öğrencilerin, öğrenme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılaşacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
 
 GEREĞİNDEN FAZLA YOĞUN
2005’teki sadeleştirmeye rağmen öğretim programlarının bugün hala gereğinden fazla yoğun olduğuna işaret eden Avcı, her şeyi öğretmeye çalışırken bilgileri yoğunlaştırılmış biçimde yükleme sebebiyle birçok öğrencinin öğrenmesinde güçlükler oluştuğuna dikkat çekti. Daha iyi öğretmek için daha az ve öz, ancak gerçekten hayatla ilişkili bilgi, beceri, değer ve tutumlara odaklanmak zorunda olduklarını kaydeden Avcı, “Öğretim programlarının içeriğinin sadeleştirilmesi ve seyreltilmesinde titiz bir çalışma yapılmasına özen gösterilmiştir” dedi.
 
230 TOPLANTI, 24 PANEL DÜZENLENDİ
Çalışmalar kapsamında 35 üniversiteden 86 akademisyen ve 28 öğretmenin katılımıyla 230 toplantı, 24 panel düzenlendiğini söyleyen Nabi Avcı, “İlköğretim kurumları 2-8. sınıflarda İngilizce, 3-8’inci sınıflarda Fen Bilimleri, 5-8. sınıflarda Matematik, 9-10-11 ve 12. sınıflarda Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik dersleri öğretim programları güncellendi. Güncellenen öğretim programları kademeli olarak uygulamaya konulacak. İlk uygulamaları, 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlayacak” diye konuştu.
 
ESNEK BİR YAPI OLUŞTURULDU
Güncellenen tüm öğretim programlarında, kazanımlar ve içeriklerin sadeleştirildiğini söyleyen Bakan Avcı, kazanımların daha kolay okunabilir ve algılanabilir şekilde düzenlendiğini belirterek, “Kazanımlar bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeler dikkate alınarak güncellendi. Kazanımlarla günlük hayat ilişkisi güncellendi” dedi. Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinde 9 ve 10. sınıfların temel düzey olarak güncellendiğini dile getiren Avcı, tüm öğrencilerin temel Matematik ve Fen Bilimleri becerilerini kazanmalarını sağlayacak esnek bir yapı oluşturulduğunu söyledi.
 
EN BÜYÜK SORUMLULUK ÖĞRETMENLERİN
Öğretim programlarının hayata geçirilmesinde en büyük sorumluluğun öğretmenlere düştüğüne dikkat çeken Avcı, Bakanlık olarak öğretmenlere daha çok inisiyatif verip, daha başarılı olacaklarına inandıklarını ve onlara güvendiklerini kaydetti. Basın toplantısında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak, MEB Müsteşarı Emin Zararsız, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk de hazır bulundu.
 
Marmara Haber Merkezi