“OSB dışı alanlar sanayiye kapatılacak”

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Tekirdağ'da OSB dışı alanların sanayi imarına kapatılmasını 'Çok yerinde bir karar' olarak değerlendirdi. Şahin, 'Bu uygulama Türkiye'nin geneline yayılacak' dedi

GÜNDEM 12.02.2013 19:50:00 0
“OSB dışı alanlar sanayiye kapatılacak”
HİZMETE VESİLE OLACAK
Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, çarpık sanayileşmenin önüne, reform niteliği taşıyan büyükşehir kanununla geçileceğini söyledi. Türkiye'nin, hiç alt yapısı olmadığı halde sadece arsa maliyetinin ucuzluğundan ve yerel idarelerin esnekliğinden kaynaklanan bir yapılanmayla çarpık bir sanayileşmeye maruz kaldığını hatırlatan Şahin, “İşte bu büyükşehir kanununda sadece yetkinin ilçe ve büyükşehirlerde olmasıyla çarpık sanayileşmenin önüne geçecek bir hizmete vesile olacak” dedi.
 
ÇARPIK SANAYİLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Türkiye'de sanayileşmenin büyük bir bölümünün 29 büyükşehir gerçekleştiğine vurgu yapan Şahin, “29 tane vilayetin dışında kalan 52 tane ilde de bu tarz çalışmaların ve önlemlerin alınması gerekiyor. Sanayileşmenin sanayi parselleri dışında olmaması gerekir. Bunun acısını biz çok yaşadık. Sadece küçük bir belde belediyesi elinde ruhsat belgesi olduğu için dere kenarlarına boyama tesisleri ruhsatı verdi. O dereler şırıl şırıl akarken artık her gün farklı renkte akar duruma geldi. İşte bu kanunla bunların önüne geçeceğiz” diye konuştu.
 
VALİLİK ÇOK YERİNDE BİR KARAR ALDI
Tekirdağ Valiliği'nin OSB dışındaki alanları sanayi yatırımını yasaklamasını “Çok yerinde bir karar” olarak değerlendiren Şahin “Bu uygulama Türkiye' nin geneline yayılacak” dedi. Türkiye'nin sanayileşme evrimini şanslı yaşadığını ifade eden Şahin, “Avrupa çevresini katlederek sanayileşmiş. Biz bu evrimi yaşarken biraz daha şanslıyız aslında. Çok küçük çaplı kirlenmelere maruz kaldık. Türkiye'de 1990 yılların başında çevre bilincinin oluşmasıyla kaybettiklerimizi geri almaya başladık. OSB'lerimiz buna çok ciddi katkı sağladı” diye konuştu.
 
PLANLI SANAYİ İÇİN KÜMELENME ŞART
Planlı sanayileşme için sanayilerin kümelenmesi gerektiğini de vurgulayan Şahin, “Karma sanayiler de olsa ihtisas sanayiler de olsa kümelenmesi gerekiyor; ki hem başarıyı yakalayalım, hem de yurt dışından alıcılar geldiği zaman aradıklarını tek merkezden bulabilme fırsatını bulsunlar ve almadan gidemesinler. Böyle bir kümelenme yapılanmasıyla, fuarlar, ihtisaslaşma, sektörel rekabetin daha yapıcı bir şekilde gelişmesi ve finansman modellerin ortak kullanabilmesi için birçok avantajı da beraberinde getirecek” şeklinde konuştu.
 
Marmara Haber Merkezi