Yine mi zam?

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke geçen hafta Norveç iken, bir hafta içinde yapılan iki zamdan sonra birincilik Türkiye’ye geçti. Ardı arkası kesilmeyen zam haberlerine bakıldığında Türkiye?

GÜNDEM 10.02.2013 20:03:00 0
Yine mi zam?
Türkiye, son zamanlarda benzine ardı ardına yapılan zamlarla dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke olma yolunda hızla ilerliyor.

AKARYAKITA ZAM YOLDA
Türk Petrol Kanunu Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Komisyon’da görüşülüyor. Eğer tasarı kanunlaşırsa, akaryakıta bir zam daha gelecek. Tasarı kapsamında petrol arayıcı ve işletmecileri, ürettikleri petrolün 1/8'ini ‘devlet hissesi’ olarak devlete ödeyecek. Devlet hissesi ilgili Bakanlığın talebi üzerine ayni olarak yani üretilen petrol olarak da ödenebilecek.
 
YÜZDE 60’I VERGİ
Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının tek nedeninin vergiler olduğunu dile getiren uzmanlar, “Vergisiz pompa fiyatlarında Türkiye akaryakıtı, Avrupa'dan ucuza tüketiyor. Akaryakıt ürünlerinden elde edilen vergiler, toplam vergi gelirlerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Devlet 1 litre benzin ve motorinin ortalama yüzde 60’ını, yani yaklaşık 3 TL’sini vergi olarak alıyor” şeklinde konuştu.
 
MALİYETLER POMPA FİYATLARINA YANSIYACAK
Bir varil ham petrolün fiyatının 155 dolar olduğunu dile getiren uzmanlar, “Bu rakama göre tasarı kanunlaşınca akaryakıt litre fiyatı yaklaşık 0,15 TL artacak. Bu da bir deponun en az 6 TL daha fazla ücretle dolacağı anlamına geliyor. Çünkü üreticiler ürettiklerinin yüzde 12.5’ini devlete verecekler. Artan maliyetler de dolayısıyla pompa fiyatlarına yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Marmara Haber Merkezi