Tüketici güveni arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Güven Endeksi’ni yayımladı. Buna göre, Tüketici Güven Endeksi 2013’ün Ocak ayında bir önceki aya göre

GÜNDEM 29.01.2013 19:03:00 0
Tüketici güveni arttı
Tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3 oranında artış göstererek 75,8 oldu.
 
TASARRUF İHTİMALİ YÜZDE 7,9 ARTTI
Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi, bir önceki aya göre yüzde 7,9 oranında artarak geçen yılın Aralık ayında 21,3 değerinden, bu yılın Ocak ayında 22,9’a yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.
 
HANENİN BEKLENTİSİ YÜZDE 5,9 ARTTI
Söz konusu endekste, hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi, endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,9 oranında arttı. Geçen yılın Aralık ayında 86,7 olan endeks değeri, bu yılın Ocak ayında 91,8 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının yükselmesinden kaynaklandı.
 
GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ YÜZDE 3,3 ARTTI
Endekste, geçen yılın Aralık ayında 94,3 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise, bir önceki aya göre yüzde 3,3 oranında artarak, bu yılın Ocak ayında 97,4 değerine yükseldi. Bu artış gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki döneme göre arttığını gösteriyor.
 
İŞSİZ SAYISI ENDEKSİNİN YÜZDE 1,2 AZALMASI BEKLENİYOR
Söz konusu endekste, geçen yılın Aralık ayında 92,1 olan gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,2 oranında azalarak, bu yılın Ocak ayında 91 değerine geriledi.
 
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNDE YENİ ESASLAR
Bültene göre, Hane halkı İşgücü Anketi’ne ekli Tüketici Eğilim Anketi uygulamasının Avrupa Birliği (AB) Uyumlulaştırılmış İşyerleri ve Tüketici Anketleri Programı’ndan farklılıklar göstermesi, yeni bir uygulamaya geçişi gerektirdi. Ocak 2012’den itibaren AB Uyumlulaştırılmış İşyeri ve Tüketici Anketleri Ortak Programı esaslarına göre yeni Tüketici Eğilim Anketi uygulanmaya başlandı. 2012 yılında Hane halkı İşgücü Anketi’ne ekli uygulama ve yeni Tüketici Eğilim Anketi eş anlı yürütüldü ve Ocak 2013’den itibaren Hane halkı İşgücü Anketi’ne ekli uygulamaya son verildi.
 
YENİ TÜKETİCİ ENDEKSİ HESAPLANDI
AB programına tam uyumlu yeni uygulama, anket uygulanan birim, anket soruları, sorularda karşılaştırma yapılan dönem, endeksin hesaplandığı sorular ve endeks yayımlama tarihinde de değişiklikler içeriyor. Tüketici güven endeksi, önceki uygulamada 5 alt endeks kullanılarak hesaplanıyorken, Ocak 2013’ten itibaren 4 alt endeks kullanılarak hesaplanmaya başlandı. AB Uyumlulaştırılmış İşyerleri ve Tüketici Anketleri Programı’na uyumlu yeni tüketici güven endeksi, 2012 yılı ve 2013 Ocak ayı için yeni Tüketici Eğilim Anketi sonuçları kullanılarak hesaplandı.
 
Marmara Haber Merkezi