Grevdeki işçiler meclis gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da açlık grevi başlatan metal işçilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı. İşçilerin anayasal haklarından doğan haklı taleplerine ses v

GÜNDEM 28.01.2013 20:01:00 0
Grevdeki işçiler meclis gündeminde
Avrupa Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Daiyang-SK Metal işçileri 14 Kasım’dan bu yana grevde. Asgari ücret düzeyinde olan ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirmek için işverenle masaya oturan ancak karşılığını alamayan işçiler grevin 70. gününde açlık grevi başlattı.
 
BAKAN ÇELİK’E SORDU
Konuyu meclis gündemine taşıyan Yüceer İşçilerin, 3 yıl önce sendikal haklarını kazanmak için Birleşik Metal’e üye olduklarını kaydeden Yüceer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti: “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 68. maddesinde, ‘İşveren, kanuni bir grev veya lokavt süresince, 67’nci madde hükmü gereğince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin yerine, sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz veya başkalarını çalıştıramaz’ denilmektedir. Grev kırıcı olarak Güney Kore’den yasadışı olarak getirilen işçilere yönelik nasıl bir yaptırım uygulanmıştır? Firma yönetimi hakkında herhangi bir işlemde bulunacak mısınız? Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 58. maddesinde, ‘Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması hâlinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir’ denilmektedir. Bu çerçevede işçilere yönelik güvenlik güçlerinin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Güvenlik güçlerinin grevdeki işçilere yönelik biber gazı ve coplarla müdahale etmesinin emrini kim vermiştir? Bakanlığınız toplu sözleşme ve grev hakkını korumakla yükümlüdür. Çorlu’da DAIYANG SK firması ile işçilerin anayasal haklarından kaynaklanan taleplerine sahip çıkmak konusunda bakanlık nezdinde herhangi bir girişiminiz olmuş mudur? Başbakan Erdoğan’ın,‘Çalışanın emeğini sömürmeyin’ sözünden hareketle asgari ücretle ve sendikal haklarından yararlanmadan çalışan işçilerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Daiyang SK firması ile ilgili bugüne kadar bakanlığınıza şikayet gelmiş midir? Firmaya bugüne kadar ne tür cezai işlemler uygulanmıştır? Açlık grevindeki işçilerin sağılığında onulmaz yaralar açacak grevin sona erdirilmesi konusunda bakanlığınız sorumluluk alacak mıdır?  Olumsuzlukların sorumlusu kim olacaktır?”
 
Marmara Haber Merkezi