Bulgaristan baraj kapaklarını açtı

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve etkili olan kar yağışı ardından Edirne'deki Meriç Nehri'nin debisi artı, Tunca Nehri ise yatağından çıkarak taştı.

GÜNDEM 27.01.2013 22:14:00 0
Bulgaristan baraj kapaklarını açtı
Edirne'de, hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından Bulgaristan'ın Arda Nehri kenarındaki Studen kladenets (Soğukpınar) barajı dolunca tesisin kapakları açıldı. Bunun etkisiyle Edirne'deki Meriç ve Tunca Nehirleri'nin debileri artı. Saniyede 648 metreküp olan Meriç Nehri'nin debisi bugün 1063 metreküpe, Tunca Nehri'nin önceki gün 24 metreküp olan debisi dün 53 metreküp olarak ölçüldü. Meriç Nehri'nin debisinin artması nedeniyle, nehir kenarındaki Edirne Belediyesi'ne ait Protokol Evi'nin açık bahçesinin bir bölümü sular altında kaldı.
 
TUNCA NEHRİ TAŞTI
Tunca Nehri ise, Sarayiçi alanında yatağından çıkarak taştı ve Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı alanı sular altında bıraktı. Suyun köprü üstüne çıkması nedeniyle polis, Kanuni ile Fatih Köprüsü'nü araç trafiğine kapattı. DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri ise, köprü gözlerinde oluşan ağaç dallarını iş makineleri ile temizlemeye başladı.
 
DEBİLER ARTTI
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu debilerin arttığını söyleyen Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Bulgaristan, yağmur ve baraj hacminin dolması nedeniyle su bırakınca sularda ciddi bir yükseliş başladığını ifade etti. Bu yükselişin sabaha kadar devam ettiğini, akşam saatlerinde ise düşüş başladığını ifade eden Algın, bu saatlerden sonra Edirne merkezde debinin sebitleneceğini ve bundan sonra düşeceğini ümit ettiklerini belirtti. Arda, Tunca ve Meriç Nehri debilerinde düşüşlerin başladığını belirten Algın, “Debinin 1100 metreküpün üzerine çıkacağını düşünmüyoruz. 1200 metreküp sanriyede bile hayat normal devam edecektir. Şu anda kar yağışı devam ediyor. 3 gün yağış olmadığını öğrendik. Perşembe yağmur var. Bulgar yetkililerle de görüşüyoruz. Arda Nehri'nde düşüş olduktan sonra tehlikenin olmayacağını ümit ediyoruz. İnşallah risksiz atlatacağız” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi