Yeni ekmek sarışın olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde ‘Beyaz ekmeği piyasadan kaldıracağız’ sözlerinden sonra ekmek yeniden gündeme geldi.

GÜNDEM 20.01.2013 21:53:00 0
Yeni ekmek sarışın olacak
KOYU SARI OLACAK
Fırıncılarla uncular arasında çıkan sorunların, 15 gün içinde yayınlanması beklenen ‘Un Tebliği’ ile çözüleceği öngörülüyor. Tebliğ ile birlikte artık uncular, ürettikleri unun içindeki kepek randımanını yükselterek ekmeğin içindeki kepek oranının yüzde 25 daha fazla olmasını sağlayacak. Yeni ekmekler sanıldığı gibi kahverengi veya siyah renge yakın değil, koyu sarı renkte olacak.
 
15 GÜN İÇİNDE HAZIR
Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren ‘Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre üretilen ekmeklerde daha az tuz, daha çok kepek şartı aranıyor. Yönetmeliğe göre ekmekte azami tuz oranı yüzde 1.5’e indirilirken kepek oranı da artırılmıştı. Tebliğe göre ekmek Türk Gıda Kodeksi buğday unu tebliğinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılmasına karar verilmişti. Başbakanın açıklamalarından sonra Bakanlık müsteşarlarının çalışmalara hız verdiklerini belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 15 gün içinde un tebliğinin hazır olacağını söyledi. 2013 yılının ilk aylarında yayınlanması beklenen ‘Un Tebliği’ ile uncular, üretimlerinde daha fazla kepek oranı bırakmak zorunda kalırken, böylelikle tüm fırınlarda tek tip ekmek satılmış olacak.
 
Marmara Haber Merkezi