Eğitim verecek eğitici yok

Türkiye’de 300 bin üstün zekalı ve yetenekli öğrenci potansiyeli olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Özel Yetenekleri Geliştirme ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu

GÜNDEM 17.01.2013 23:34:00 0
Eğitim verecek eğitici yok
 Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi 1. İstanbul Çalıştayı,  İstanbul Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile İ.Ü. Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
 
BAŞBAKAN ÖZEL İLGİ GÖSTERİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilgisi sayesinde üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitiminin Türkiye’de gündeme geldiğini söyleyen Baloğlu, TBMM’de üstün zekalı ve yetenekli çocuklar için komisyon kurulduğunu kaydetti. Daha önce Karabük ve Gaziosmanpaşa Üniversiteleri’nde de çalıştayların yapıldığını söyleyen Baloğlu, bugün başlayan çalıştayın da bu çalışmalara önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
 
SİSTEM, ORTALAMA ÖĞRENCİYE GÖRE PLANLANDI
Akranlarına göre daha üstün performans gösteren bireylerin, ‘üstün zekalı’ olarak nitelendirildiğini belirten Prof. Dr. Baloğlu, “Bu öğrenciler eğitim sistemi içerisinde yaramaz,  haylaz, içine kapanık olarak tanımlanıyor. Genel olarak baktığımızda normal dağılım içinde bu çocuklarla yüzde 2, ileri boyutlardakilerle ise binde 1 karşılaşıyoruz. Eğitim sistemi de doğal olarak ortalama öğrenciye göre planlandı. Ortalama öğrenciye göre farklılığınız ortaya çıktıkça sistemle problemleriniz artıyor” ifadelerini kullandı.
 
ÇOK ZAMAN ALACAK
Türkiye’de yaklaşık 15 milyon öğrencinin bulunduğunu aktaran Mustafa Baloğlu, ülkede 300 bin üstün zekalı ve yetenekli öğrenci potansiyeli olduğunu kaydetti. 30’ar kişilik sınıflar düşünüldüğünde bahse konu öğrencileri eğitecek 10 bin eğiticiye ihtiyaç olduğunu belirten Baloğlu, “Mevcut sistem içinde maalesef öğretmen bulamıyoruz. Bu öğretmenleri yetiştiren iki kurum var. Bu üniversitelerin kontenjanı 100 kişi ile sınırlı. Bu 10 bin öğretmeni bulmak çok zaman alacak” şeklinde konuştu.
 
HANGİ EĞİTİM MODELİ İLE YETİŞECEKLER?
İÜ işbirliğiyle çalıştayı düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız , “Üstün zekalı ve yetenekli çocuklarımızın seçimi, dünyada akademik anlamda en önde gelen konulardandır. Türkiye de buna önem veriyor. TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu. Bu çocukların seçimi kadar nasıl bir eğitim modeli ile yetiştirilecekleri de çok önemli” diye konuştu. İÜ’nün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalıştaya en üst düzeyde sahip çıktığını söyleyen Yıldız, “Siyasi irade olarak bu çalıştayı sahiplenen bir yapı var. Çalıştaydan çıkacak raporu bekleyen 17 kişiden oluşan bir komisyon var” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi