“Çiftçinin gelecek ürünü de ipotek altında”

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da geçen yılın son aylarında yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan çiftçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 7.01.2013 20:42:00 0
“Çiftçinin gelecek ürünü de ipotek altında”
 CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da geçen yılın son aylarında yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan çiftçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Bakanlar Kurulu’nun çiftçilerin borçlarının tahakkuk ettirilmek suretiyle 1 yıl erteleme kararı almasını değerlendiren Yüceer, “Bakanlar Kurulu’ndan çiftçiyi memnun eden bir karar çıkmadı. Çiftçinin bir sonraki hasadına da ipotek koyuldu” dedi.
 
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da geçen yıl yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan çiftçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
 
ÇİFTÇİYE BİR HAYAL KIRIKLIĞI DAHA
 
Bakanlar Kurulu, 28 Ağustos 2012 – 31 Aralık 2012 tarihleri arasında afet nedeniyle tarlaları, seraları, ürünleri, hayvanları, en az yüzde 30 oranında zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kredi borçlarının faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle 1 yıl süre ile erteledi.  CHP’li Yüceer, siyasi iktidarın bu kararı ile çiftçiyi bir kez daha hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.
 
BİR SONRAKİ HASADA DA İPOTEK KOYULDU
 
“Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar çiftçiyi tatmin etmedi. Zaten zor günler geçiren çiftçilerimiz bir sene sonra bu parayı faiziyle geri ödeyecek. Sel nedeniyle ürün tarlada kaldı. Çiftçi zarar etti” diyen Yüceer, son yıllarda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarındaki büyük artışın da, çiftçi ve köylüleri zaten borçlarını ödeyemez noktaya getirdiğini ifade etti. Üzerine bir de doğal afet yaşanınca, üreticilerin sıkıntılarının bir kat daha arttığını belirten Yüceer “Büyükşehir Belediyesi yasasıyla üreticimizin üzerindeki vergi yükü fazlalaştı. Yaraları sarması gereken siyasi iktidar çiftçinin bir sonraki hasadına da ipotek koydu” dedi.
 
BAKAN EKER’E SORDU
 
CHP’li Yüceer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Tekirdağ sınırları içinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Çiftçilerden kaçı bu Bakanlar Kurulu kararından yararlanmıştır?  Çiftçilerden tahakkuk edilecek faiz oranı nedir? Çiftçilerin borçlarının Tekirdağ’ın ilçelere göre dağılımı nedir? Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatılmıştır? Zarar tespiti yüzde 30’un altında kalan ve kredi kullanmayan çiftçilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır/olacak mıdır? türkiye genelinde kaç çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ne kadar borcu bulunmaktadır?” 
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN