350 işletme 10 milyon 100 bin TL kredi kullandı

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, 2012 yılını değerlendirdi.

GÜNDEM 7.01.2013 20:40:00 0
350 işletme 10 milyon 100 bin TL kredi kullandı
 Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, 2012 yılını değerlendirdi.
 
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
 
Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan devlet destekli işletme kredisinde 2012 yılında yapılan önemli değişikliklerle uygulamada yapılan iyileştirmelerin esnaf ve sanatkarlara önemli katkılar sağladığını  ifade eden Yaztepe “Esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifleri merkez birliğinin kooperatif kredilerine uygulanan faiz oranının düşürülmesine yönelik çalışmaları neticesinde Halk Bankası yönetimi tarafından kooperatif kredilerine özgü cari faiz oranı bir yıllık kredilerde yüzde 10i 2-3-4 yıllık vadeli kredilerde yüzde 12 olarak belirlendi. Bankanın uyguladığı reel faizin yüzde 50’sini devlet, yüzde 50’sini kredi kullanan işletme sahibi ödüyor. Yıllık yüzde 6, aylık yüzde 0.50 faiz olarak işletme sahibine yansıyan oranlardan 25 bin TL’ye kadar kredi kullananlar yararlanıyor. Üzeri kredi kullanan işyerlerine banka reel faizinin yüzde 35’ini devlet, yüzde 65’ini kredi kullanan işletme sahibi ödüyor. Yıllık yüzde 7.80, aylık yüzde 0.65 faiz olarak işletme sahibine yansıyan orandan esnaf ve sanatkarlar vasfı taşıyanlar ile her tür nakliye işi yapanlar yararlanabiliyor” dedi.
 
KREDİ ÜST LİMİTİ ARTIRILDI
 
Daha önce 75 bin TL olan kredi üst limitinin yeni uygulama ile kredi takip oranı düşük kooperatiflerde 2’nci gruplar için 100 bin TL’ye, birinci grup kooperatiflerde ise 125 bin TL’ye çıkarıldığını ifade eden Muzaffer Yaztepe, “Kooperatif aracılığı ile Halk Bankasından kredi kullanan, mevcut kredisi devam edip de ek kredi talebinde bulunacak esnaf ve sanatkarlara kredi yenilemesi yapılmaktadır. İstenildiğinde 1-2-3 ve 4 yıla kadar uzun vadesi 125 bin TL’ye kadar kredi kullandırılmaktadır. 1-3-6 aylık taksit ödeme seçenekleri ile taksit tutarını kişi mali durumuna göre belirlemektedir” diye konuştu.
 
350 İŞLETMEYE 10 MİLYON 100 BİN TL KREDİ
 
2012 yılında Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi olarak 350 işyerine 10 milyon 100 bin TL kredi kullandırdıklarını söyleyen Yaztepe “2013 yılındaki hedefimiz 15 milyon TL kredi kullandırmaktır. Halk Bankası tarafından yeterli miktarda nakit plasman sağlandığından kredi dağıtımında herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kredi dağıtımı kesintisiz olarak devam ediyor” dedi.
 
125 BİN TL’YE KADAR KREDİ KULLANDIRILACAK
 
2013 yılı Ocak ayından itibaren tüm kooperatiflerin merkez birliğine bağlanarak otomasyon sağlandığını ifade eden Kooperatif Başkanı Muzaffer Yaztepe “Kredi kullanan ve kredi kullanacak işyerlerinin fiziki durumlarını gözden geçirerek yapacakları gelişime yönelik talepleri en iyi şekilde değerlendirilip 125 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacak. Kredi kullanan üyelerin ödemeleri konusunda dikkatli olmalarını, kredi taksit ödemelerini zamanında yapmalarını istiyoruz. Kredi taksit ödemelerinin zamanında yapılmaması kişiye ticari ve yasal olarak sıkıntı yaratacak, kooperatifin ise  yüksek takip oranı ile kredi dağıtımını durdurabilir” diye konuştu.
 
100 BİN TL’YE KADAR KREDİYE KEFALET EDEBİLİYORUZ
 
Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin kredi risk grubunun ikinci grup olduğunu ifade eden Muzaffer Yaztepe “Kooperatif olarak 100 bin TL’ye kadar krediye kefalet edebiliyoruz. 2013 yılında hedefimiz 1’inci gruba yükselerek kredi üst limitimizi 125 bin TL’ye çıkarmaktır” dedi.
 
EN ÖNEMLİ ÇALIŞMAMIZ YENİ HİZMET BİNASI
 
2012 yılındaki çalışmalarından da bahseden Yaztepe “2012 yılındaki en önemli çalışmamız kooperatife ait tam donanımlı yeni hizmet binamızı hizmete sunmamız oldu. 6 katlı hizmet binamızın bodrum, zemin, birinci katını hizmet için ayırdık. Diğer bağımsız katları gelir amaçlı değerlendirerek kooperatifimize katkı sağladık. 2013 yılındaki çalışmalarımızı üyelerimize daha faydalı hizmet sunmak olacaktır” ifadesini kullandı.
 
Marmara Haber Merkezi