Terör ciddi insanlarla, ciddi politikalarla çözülebilir

Edirne Barosu tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa' paneline konuşmacı olarak katılmak üzere kente gelen CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u, CHP Edirne milletvekilleri Recep GÃ?

GÜNDEM 6.01.2013 19:38:00 0
Terör ciddi insanlarla, ciddi politikalarla çözülebilir
 Edirne Barosu tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa' paneline konuşmacı olarak katılmak üzere kente gelen CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u, CHP Edirne milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli ile çok sayıda partili karşıladı. Partisinin Edirne teşkilatını ziyaret eden Batum, Türkiye'nin çok ilginç bir süreçten geçtiğini ifade etti.
 
LAF EBELİĞİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR
 
Bir tarafta yabancı istihbarat kuruluşlarının güdümünde ve denetiminde birtakım adamlarla, Türkiye'yi temsil ettiklerini iddia eden birtakım adamlarla, terör örgütü arasında da yürütülen bir süreç olduğunu belirten Batum “Anayasa'ya bu da doğrudan etkili dedik. Bir sene önce bazı kişiler özellikle iktidar kaynakları 'Yalan', 'Şerefsizdir bunu söyleyen, namussuzdur' dedi. Bir sene sonra bizim dediğimizin doğru olduğu ortaya çıktı. Anayasa sürecine doğrudan doğruya bağlı bir süreç olduğu çıktı. İlk önce Oslo'da çıkmıştı. Hakan Fidan orada terör örgütüne 'Hadi gelin şimdi artık Anayasa'da dahil olmak üzere bütün yasal ve hukuksal değişiklikleri konuşalım' diyordu. Biz söylediğimizde 'Hayır yalan' diyorlardı. Arkasından aynı Hakan Fidan'ın tutup 'Başbakan'ın zaten Türkiye üzerindeki görüşleriyle Abdullah Öcalan'ın görüşleri arasında yüzde 90-95 benzerlik var' dediği de ortaya çıktı. O arada 'Yalan, yok böyle şeyler' dediler. İkincide 'Kim sızdırdı?' bunları dediler, biz yalan söyledik falan demediler. Şimdi, 'gönderdik, görüştürdük' gibi saçma sapan, sözüm ona sadece Başbakan'ın kendi yalakalarını kandıracağına inandığım, ailesini bile kandıracağından şüpheli olduğum birtakım laf ebelikleri yapmaya çalışıyor” dedi.
 
CİDDİ İNSANLARLA ÇÖZÜLEBİLİR
 
Terör sorununun 'gayriciddi adamlarla' çözülemeyeceğini ifade eden Batum “Cumhuriyet Halk Partisi olarak net söylüyoruz: Terör gibi bir konu gayri ciddi insanlarla çözülebilir mi? Anayasa gayriciddi insanlarla yapılabilir mi? Bu konuda endişelerimizi aktarmak üzere buradayız. Biz her zaman hem Anayasa konusunda hem diğer konularda doğruyu söyledik. Buradan kimse CHP terörün sona ermesini istemiyor gibi çıkarsamalar yapmasın. Biz terörün ciddi insanlarla, ciddi politikalarla çözüleceğine inanıyoruz. Bunun için de Ayla Akat gibi, Ahmet Türk gibi siyasetçiler, her ne kadar siyasetlerine katılmıyorsak da gidip konuşabilirler diyoruz ama Başbakan ve Başbakan'ın görevlendirdiği gayri ciddi adamlar bunu çözemezler diyoruz. Böyle bir şey, anayasal reformlar, terör örgütüyle dünyanın hiçbir yerinde çözülmemiştir diyoruz. Silah bırakma dışında hiçbir şey çözülmez diyoruz” şeklinde konuştu.
 
İLK 4 MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
 
CHP teşkilatında bir süre partililerle sohbet eden Batum ve beraberindekiler daha sonra panelin yapılacağı Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti.Burada Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım tarafından karşılanan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, 'Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa' panelinde hükümetin yeni Anayasa çalışmalarını ve söylemlerini eleştirdi. Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerinde duran ve bu maddelerin değiştirilmesini istemediklerini kaydeden Batum, "Anayasa'daki ilk 4 madde değiştirilmeli mi gibi birtakım çalışmalar var. Biz diyoruz ki ilk 4 madde, Anayasa'da hiçbir reformu, hiçbir çatışmayı çözemeye engel değildir. İlk 4 madde mutlaka yerinde kalacaktır. Sadece yerinde kalmakla yetinilmeyecek, bunun eskiden olduğu gibi içeriğini değiştirmeye yönelik hiçbir değişikliğe de izin verilmeyecektir. Bizim düşüncemiz budur” dedi.