Verem haftasında etkinlikler düzenlenecek

66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Kırklareli’nde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

YAŞAM SAĞLIK 6.01.2013 19:21:00 0
Verem haftasında etkinlikler düzenlenecek
 66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Kırklareli’nde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
 
BULAŞICI BİR HASTALIK
 
Verem (tüberküloz) hastalığının, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çiğdem Cerit, “Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla 06-12 Ocak tarihleri arasında “66.Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” düzenlenecek” dedi. .
 
 ÖKSÜRME VE HAPŞURMA İLE YAYILIYOR
 
Verem mikrobunun, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığını, tedavi olmayan her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığının söyleyen Cerit “Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetleri ortaya çıkar. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinde verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği bu stratejiye “Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS)” denilir” dedi.
 
HASTALIĞIN ÖNLENMESİNDE ÇOK ETKİLİ
 
BCG aşısının özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkili olduğunu ifade eden Cerit, “Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere  Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem hastalığıdır. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir” şeklinde konuştu.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ