Gönüllü afet eğitimcileri kolları sıvadı

Geçmişte, ülkemizin değişik bölgelerinde yaşanan afetlerin tekrar yaşanması durumunda, bu afetlerin en hafif şekilde atlatılması amacıyla, Gönüllü Mahalle Afet Eğitim Ekipleri oluşturuluyor. Konu ile

EĞİTİM 30.12.2012 20:49:00 0
Gönüllü afet eğitimcileri kolları sıvadı
 Geçmişte, ülkemizin değişik bölgelerinde yaşanan afetlerin tekrar yaşanması durumunda, bu afetlerin en hafif şekilde atlatılması amacıyla, Gönüllü Mahalle Afet Eğitim Ekipleri oluşturuluyor. Konu ile alakalı çalışmalar bundan iki yıl evvel, proje sahibi Şirin Kahraman tarafından başlatılmıştı. Çalışmaların başlatılması ve sürdürülmesinde Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı, Dr. Gökhan İnce’nin bulunduğu proje yurt dışı destekli. Proje, muhtemel bir afet öncesinde, esnasında ve sonrasında neler yapılabileceği hususlarını kapsıyor.
YİRMİ GÖNÜLLÜ, EĞİTİME BAŞLADI
Proje ile ilgili önceki gün saat 19.00’da Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda eğitim çalışması gerçekleştirildi. Eğitim çalışmasına proje sahibi Ulusal Medikal Kurtarma Üyesi Şirin Kahraman, Çerkezköy Belediye Başkanı Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Mahalli Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, Çorlu, Saray ve İstanbul’da oturan gönüllü vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Şirin Kahraman yaptı. Kahraman ülkemizin doğal afetlere paralel yapısı nedeni ile vuku bulacak bu gibi durumların, basit atlatılmasına yönelik amaçlar içeren projelerinin ileriki zamanlarda, her mahalle ve her eve ulaştırılacak şekilde yaygınlaştırılacağını söyledi.
EĞİTMEN SERTİFİKASI ALACAKLAR
Eğitim çalışmalarının toplam 36 saatle sınırlı olacağını, eğitim sonrasında gönüllü eğitmenlere sertifika vereceklerini ifade eden Kahraman “Çalışmalarımız tamamen gönüllülerden oluşacak şekilde başlamış durumdadır. İlk etapta gönüllü eğitimci olmak için yirmi kişinin olmasını hedefledik. Sizlerin, çağrılarımızı dikkate alarak burada gönüllü olarak toplanmış bulunmanız, projemizin ilk ayağıdır. Programımız dahilinde, sizlerin eğitimi, ayda iki gün, her ay bir konu ve toplam 36 saatlik bir çalışma sonucunda nihayete erecektir. Almış olacağınız eğitim sonrasında, sizler daha sonra çalışmalarımızın her mahallemize kadar ulaşabilme aşamasında halkımıza eğitimler vereceksiniz” dedi.
MİNİMUM CAN KAYBI
Gönüllü Mahalle Ekipleri projesi ile bütün Çerkezköy halkına, afet öncesi, afetin yaşandığı an ve sonrasında neler yapılabileceği hususlarında bilimsel bir eğitim verilmesini amaçladıklarını ifade eden Kahraman “Siz değerli yirmi gönüllü üyemizin alacağı eğitim sonrasında, eğitimci sıfatınızla Çerkezköy’de bulunan her konutta ikamet eden insanlarımıza, afet zamanında neler yapıp, neleri yapmamaları hususlarında bilgiler vereceksiniz. Bu da bizlere can kayıplarının minimum düzeye inmesi şeklinde yansıyacaktır. Aslında çok basit görünen bazı önlem ve eylemler, birçok insanın hayatta kalmasını sağlamaktadır. Çalışmalarımız sadece, afetin yaşandığı anla ya da afet sonrası yapılacaklarla sınırlı değildir. Bilimsel tespitler ışığında, afetin öncesinde alınması gereken tedbirlerin, afet sonrasında yapılan yoğun çalışmaları da aza indirgediği gibi ölümleri de azalttığı tespit edilmiştir. Biz bunları anlatırken ve bunlar bilimsel olarak ispatlanmışken dahi, hala evlerimizdeki dolaplarımızı sabitlemiş değiliz” ifadelerini kullandı.
HERTÜRLÜ AFETE KARŞI EĞİTİM
Çalışmalarının, yalnızca depremle sınırlı olmadığının altını çizen Kahraman, “Yapacağımız çalışmalar sadece depremle sınırlı değildir. Yaşanması muhtemel her afeti kapsayacak bir eğitim sürecimiz olacaktır. Bunları ifade etmemiz gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz. Deprem, sel, yangın, patlama, zehirlenme ve alt yapıyla alakalı afetler. Eğitim ekibimiz, yani sizler ilk etapta mahalle muhtarlarımız ve öğretmenlerimizi, afetler hususunda eğiteceksiniz. Onlar da hizmet ettikleri yerlerde, almış oldukları eğitim, bilgi ve tecrübeleri, etraflarında yaşayan insanlara aktaracaklar. Her gün büyüyen bir eğitim yelpazemizle, Çerkezköy’de yaşayan insanlarımızın muhtemel afetlerden en az zararla kurtulmalarını sağlayacağız. Hep birlikte, yılmadan ve gönüllü olarak, yerine getireceğimiz görevimizin, bize yüklediği sorumlulukları asla unutmamamız gerekir” dedi.
FELAKETİN ÖRNEĞİNİ YAŞADIK
Toplantıda, projenin hayata geçebilmesi çalışmalarının, her aşamasında yer almış olan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce de konuşma yaptı. Afeti hiç beklemedikleri bir zamanda yaşamış olduklarını ve o esnada yapılabileceklerin sınırlı olduğunu belirten İnce “Şayet personelimiz ya da insanlarımız, afet konusunda daha önceden eğitim almış olsalardı, sel felaketinde bizler o derecede sıkıntı çekmemiş olacaktık. O gün yaşamış olduğumuz sıkıntıları iyi tahlil edebilmek bakımından, burada gerçekleştirdiğimiz toplantı oldukça önemlidir. Sel felaketini değerlendirerek, gelecekte yaşanması muhtemel afetlerde neyi, nasıl, kimin yapacağının tespiti, can kayıplarını aza indirecektir. Biz o felaketi beklemiyorduk. Beklemediğimiz bir afet karşısında neler yapılabilir aşamasında açıkçası şaşırmıştık” diye konuştu. 
COĞRAFYAMIZ AFETE UYGUN
Mahalli Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı ülkemizin coğrafi yapısı nedeni ile her an afeti yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu, afetin afet olmaktan çıkarılmasının ancak, bilimsel önlemlerle sağlanabileceğini ifade ederek “Yaşamış olduğumuz 17Ağustos depremi ve Van depremi sonucunda, bir çok şeyin alın yazısı olmadığını gördük. Afet elbette ki, sonuçları vahim olan bir durumdur. Ama yapılması gereken çok şeyin de bulunduğunu asla göz ardı etmememiz gerekir. 22 yıldır arama kurtarma sorumluluğunu üzerimde taşımaktayım. Bunun son 8 yılını eğitim alanında geçirdim. Uzun yılların tecrübesi ışığında şunu çok rahat söyleyebiliyorum. Afet hususunda her insanımızın eğitim alması halinde, kendimizi kurtarabilmeyi başardığımız gibi, bir çok insanın da hayatını kurtarma imkanına sahip oluruz. 17 Ağustos depreminde sağlam çıkarılan insanlarımızın yüzde 98’i ölmüştür. Van depremine kadar kurtarma alanında alınmış olunan eğitimler sonucunda bu rakamın tam tersi, sevindirici bir tablo ile karşımıza çıkmaktadır. Yani kurtarılan insanlarımızın yüzde 98’inin yaşaması sağlanmıştır. Daha net bir ifade ile söylememiz gerekirse bizim kurtardığımız 230 yaralının sadece 2 tanesi ölmüştür” dedi.
SORUMULUK ALDIĞINIZI ASLA UNUTMAYIN
Kurtarma görevini üstlenmiş olan insanın, kurtarılmayı bekleyen konumuna düşmemesi gerektiğine dikkat çeken Karadayı “Burada kurtarma gönüllüsünün mutlaka teçhizatı, ruhu ve bedeni, yapmakta olduğu işle uyum içerisinde olmalıdır. Elinde bulunan malzemeyi kullanmayı bilmeyen bir insanın, o kaos esnasında bir başkasının yardımına gelmesini beklemek kadar ayıp bir şey olamaz. Sizin, sizden her türlü yardımı bekleyen kişilerden yardım bekleyen konumuna asla düşmemeniz gerekir. Sorumluluk aldığınızı ve bu sorumluluğu en güzel şekilde ifa etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız” ifadesini kullandı.
İLKEMİZ HAYAT BOYU EĞİTİM
Gönüllü Mahalle Kurtarma üyelerinin, afetin her türlüsü için eğitim alması gerektiğini ifade eden Karadayı “Siz, üstlenmiş olduğunuz görev nedeni ile bu alanda her şeyi bilmek ve yapmak zorundasınız. Yangın, sel baskını, deprem, trafik kazası gibi her afatta yapabileceğiniz şeyleri öğrenmek zorundasınız. Eğitiminiz bittikten sonra, tatbikatlarınızı mütemadiyen yapmak zorundasınız. Sadece afette çalışmayı beklemek, almış olduğunuz eğitimin yok olmasına neden olur” dedi.
Marmara Haber Merkezi