Ergene'de kirlilik azaldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3,1 milyar TL'lik yatırım yapılacağını ifade etti.

SİYASET 26.12.2012 22:59:00 0
Ergene
 Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3,1 milyar TL'lik yatırım yapılacağını ifade etti.
ERGENE TEMİZ BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK
Çalışmaların şimdiden meyvelerini vermeye başladığını ifade eden Bakan Eroğlu, “Kirlilik göstergelerinde önemli düşüşler görüyoruz. Ergene Nehri ve Havzası sağlıklı ve tertemiz bir görünüme kavuşacak" dedi. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmaların geldiği nokta ile ilgili değerlendirme yapan Veysel Eroğlu, “Yürütülmekte olan çalışmaların toplam maliyeti 3 milyar 104 milyon TL. Bunun 2.5 milyar TL'sini Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz üstlendik. Doğrudan yapacağımız bu yatırımın yanı sıra arazi tahsisi gibi desteklerimiz de olacak" ifadesini kullandı.
ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
15 ayrı eylem içeren Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında nehir ve havzanın üç dört yıl içinde sağlıklı bir yapıya kavuşacağını söyleyen Bakan Eroğlu, “Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşmeler görülüyor. Düşme eğiliminde olan kirlilik seviyeleri Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda yer alan eylemlerin uygulanmasıyla 2. sınıf su kalitesine ulaşacak. Bir süredir devam eden izleme ve denetim çalışmalarına bundan sonraki süreçte de hız vereceğiz. Ergene Havzası'nda DSİ tarafından inşa edilen 12 belediyenin Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) yapım işlerinden, Uzunköprü AAT'nin inşaatına başlandı. Lüleburgaz AAT'nin inşaatı devam ediyor. Kırklareli-Merkez, Vize, Pınarhisar, Babaeski ve Malkara AAT'lerin inşaat ihale süreçleri devam ediyor. Kırklareli-Merkez, Pınarhisar, Babaeski, Malkara, Vize, Muratlı ve Hayrabolu AAT'lerin projeleri tamamlandı. Çorlu, Çerkezköy Belediyeler Birliği, Keşan ve Saray AAT'lerin projeleri de tamamlanmak üzere” dedi.
SU KALİTESİ İYİLEŞMEYE BAŞLADI
Havza'daki dağınık sanayilerin ıslah OSB çatısı altında birleşerek, müşterek arıtma tesisleri kuracaklarını söyleyen Eroğlu, Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşmeler başladığını ifade etti. Organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacı parametresinde son beş yılda ciddi bir azalma gözlemlediklerini ifade eden Eroğlu, “Ergene Nehri'nin Çorlu Deresi ile birleşme noktası olan İnanlı Köyü mevkiinde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değeri 2007 yılından bu yana yaklaşık 5 kat azalarak 690 mg/L'den 75 mg/lt ve 199 mg/lt değerlerine kadar düştü” diye konuştu. Ergene'nin hayata döndürülmesi amacıyla birçok dere ıslahı, baraj, gölet ve sulama tesisleri inşa edildiğini söyleyen Bakan Eroğlu, yer altı suyunun kontrollü kullanılmasını sağlamaya başladıklarını, diğer kurum ve kuruluşların yaptıkları faaliyetleri de koordine ettiklerini belirtti.
Marmara Haber Merkezi