Projelere AB’den onay

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında Bulgaristan'ın Bolyarovo Belediyesi ile Kofçaz Belediyesi’nin hazırladığı 3 projeden 2’si, Avrupa Birliği Delegasyonunca kabul

GÜNDEM 11.12.2012 05:30:00 0
Projelere AB’den onay
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında Bulgaristan'ın Bolyarovo Belediyesi ile Kofçaz Belediyesi’nin hazırladığı 3 projeden 2’si, Avrupa Birliği Delegasyonunca kabul edildi. Bu projelerin bir tanesi Kofçaz Belediyesi liderliğinde, diğeri Bolyarovo Belediyesi liderliğinde yürütülecek.
 
HER İKİ PROJE DE ÖNEMLİ
 
Her iki projenin de bölge için önemli olduğunu ifade eden Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan, “Proje liderliğini yaptığımız sınır kapısıyla ilgili bu projenin uzun vadedeki amacı Bolyarovo ve Kofçaz ilçeleri arasındaki yol bağlantısının Istıranca ve Malkoçlar köylerindeki eski gümrük noktaları aracılığıyla yeniden canlandırmaktır. Gümrük bürosu bölgede 1903-1948 arasında çalıştırılmıştır. Proje hayata geçmesi durumunda iki belediye de merkezi yönetime yeni yol bağlantıları ve yeni sınır denetim noktaları kurulması konusunda baskı yapabilecek vasıtaya sahip olacaktır. Bölge insanları şuanda Lesovo denetim noktasına 180 km seyahat etmek zorundalar. Yol bağlantısı yapıldığında ise Bolyarovo ve Kofçaz arası 58 km olacaktır. Dahası, bu yeni denetim noktası İstanbul  ve yambol otoyolunu 90 km azaltacaktır. Son olarak Sınır Ötesi İşbirliği  bölgesinde daha hızlı iletişim ve ticaret sağlanacaktır” dedi.
 
YENİLENMEYİ KAPSIYOR
 
“Malkoçlar ve Istranca Köyleri Arasındaki Sınır Yolu Bağlantısı İçin Detaylı Proje Hazırlanması” projesinin bütününün Bolyarovo ve Kofçaz arasındaki yol bağlantısının Istranca/Malkoçlar sınır denetim noktası boyunca yenilenmesini kapsadığını belirten Başkan Çalışkan, “Özel amacı ise Bolyarovo ve Kofçaz arasındaki yol bağlantısı yenileme çalışmasının ilk adımını atarak, yol bağlantısı ve sınır tesisleri teknik tasarım hazırlıklarının yapılmasıdır. Proje tasarımı hazır olduğunda, iki belediye de merkezi yönetime yol birleştirme inşaatı ve yeni sınır denetim noktası (Gümrük) açılması konusunda projelerini sunacaklardır. Projenin özünde yatan düşünce: ‘’Her iki bölgede nüfusun hızla azalmasının önüne geçmek amacıyla yerel  kalkınmayı hedefleyerek sınır bölgelerinde bulunan Kofçaz ve Bolyarovo belediyeleri, merkezi yönetimden veya Avrupa fonundan gelecek muhtemel mali fırsatlara karşı hazır olmak için bağlantı yolu ve sınır tesisleri inşaat projesini hazırlama girişiminde bulunmuşlardır” dedi. .
 
İMZALAR ATILACAK
 
Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan sunulan projenin Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığında imzalanmak üzere davet edildi. Belediye Başkanı Çalışkan’ın "Malkoçlar ve Istranca ve Köyleri arasındaki Sınır Ötesi Yolu Bağlantısı Detaylı Proje  hazırlanması" projesi için  sözleşme imzalamak üzere bugün Bulgaristan’ın Sofya iline gitmesi bekleniyor.
 
Marmara Haber Merkezi