Kadının olmadığı bir demokrasi düşünülemez

CHP PM Üyesi Candan Yüceer, Kadına Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadınların toplumsal yaşamda erkeklerle eşit temsil edild

SİYASET 5.12.2012 21:21:00 0
Kadının olmadığı bir demokrasi düşünülemez
 ÖNCÜ ÜLKE HALİNE GELDİ
 
Atatürk önderliğinde ülkemiz modern Türkiye’nin hayata geçirilmesi sürecinde, yapılan birçok düzenleme ile dünyada kadın hakları açısından öncülük eden bir ülke konumuna geldiğini belirten Yüceer, “Cumhuriyet’in kurulma yolunda büyük emek ve fedakarlık gösteren Türk kadını dünyadaki çağdaşlarından çok önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Atatürk,  kadının toplumsal konumunun yükseltilmesinin, Cumhuriyet'in hedeflerine ulaşmasını en önemli koşulu olduğunun farkındaydı” dedi.
 
143 ÜLKE ARASINDA 88. SIRADAYIZ
 
Kadınlara, hiçbir sınırlama yapılmaksızın 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme hakkı, 1934 yılında ise seçme ve seçilme hakkı tanındığını anımsatan Yüceer, günümüzde kadınların,  “Kadının yeri evidir!” “Yeterli donanımda kadın yok!” ‘kadın erkek eşit değildir’ zihniyetinin gölgesinde 78 yıldır siyasi mevkilere seçilebilmek için çok sayıda engelle mücadele ettiğini ifade ederek “Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “2012 Siyasette Kadın Haritası”, Türkiye’nin siyasetteki kadın ortalamasında son sıralarda yer aldığını ortaya koydu. Türkiye, yüzde 14,2 ile kadınların Meclis’te temsil edilme oranında 143 ülke arasında 88. sırada geliyor” diye konuştu.
 
İLK TANIYAN ÜLKE TÜRKİYE OLDU
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü de dünyada kadına seçme ve seçilme hakkı tanınan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek “Toplumda kadınlara “iyi eş ve anne olma” rolü dışında  seçme ve seçilme hakkı tanınarak kadın hakları mücadelesinde önemli bir yol kat edilmesi sağlanmıştır. Bugün anayasa ile güvence altına alınmış seçme ve seçilme hakkı cumhuriyet devrimlerimizin bir sonucudur ve onu gerçek anlamda hayata geçirmek hepimizin görevidir” dedi.
 
KADINLAR HALA ŞİDDET KURBANI
 
MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen de bu hak ile, demokrasi kültürünün kurumsallaşması ve demokrasi bilincinin yaygınlaşması açısından eşsiz fırsatlar sağladığını belirterek “Türk kadınının birçok Avrupa ülkesinden daha erken bir dönemde seçme ve seçilme hakkına ulaşması her yönüyle büyük bir kazanç” dedi.
 
KARŞILIKSIZ BIRAKILMASIN
 
Türkiye’de hala kadınlara şiddetin devam ettiği söyleyen Belen, “Kadınlara yönelmiş her türlü nefret, şiddet ve öfke dalgası lanetlenmeye müstahaktır ve asla cezasız ve karşılıksız bırakılmamalıdır” diye konuştu. Belen “Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız, her şart altında Türk kadınının hak ve hukukunu savunmaya kararlıyız. Milliyetçi Hareket Partisi bunun için her yardım ve desteği verecek, sorumlu ve duyarlı hareket etmeyi hevesle sürdürecektir” açıklamasını yaptı.
 
Marmara Haber Merkezi