Çerkezköy’de 2026-2027 adli yıl açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Belediye meydanında gerçekleşen törende Atatürk heykeline çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup istiklal Marşı okundu.
Çerkezköy Belediye meydanında Salı günü saat 13.00’de gerçekleştirilen törene Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün ve avukatlar katılırken, çelenk sunumunun ardından program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.
ADALET SİSTEMİNİN GÜVENCESİDİR
Programda Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirerek, “ Konuşmama başlarken, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere; adalete ve hukuka ömrünü adamış, aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarımızı ve adliye çalışanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. Yeni bir adli yıla başlarken ortak dileğimiz çok açık: Herkes için hukuk, herkes için adalet. Adalet, yalnızca verilen kararlardan ibaret değildir; insanların hukuka ve devlete duyduğu güvenin temelidir. Bu güven de yargının bütün unsurlarının ortak sorumluluğudur. Hakim, savcı ve avukatlar farklı görevler üstlense de aynı adalet idealine hizmet ediyoruz. Bağımsız ve güçlü bir savunma da adalet sisteminin güvencesidir. Bu noktada Tekirdağ adına memnuniyetle ifade etmek isterim ki; Tekirdağ Adliyesi başta olmak üzere, ilimizdeki adliyelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda gösterilen yaklaşımın; hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanları arasında yıllar içerisinde oluşan karşılıklı saygı ve olumlu diyaloğun ülkemiz açısından örnek olduğuna inanıyorum. Bu kültürün oluşmasında emeği bulunan yargının tüm bileşenlerine teşekkür ediyorum” dedi.
HUKUK DÜZENİNİ HEP BİRLİKTE GÜÇLENDİRMELİYİZ
“Savunmanın güçlü olmadığı bir yerde güçlü bir yargıdan da söz edemeyiz” diyen Gürcün, “ Bugün avukatlık mesleği; ağırlaşan ekonomik koşullar, mesleğe girişte ve ilk yıllarda yaşanan güçlükler ve mesleğin sürdürülebilirliğine ilişkin ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Avukatlık hizmetlerindeki vergi yükünün makul seviyeye indirilmesi, CMK ücretlerinin emeğin karşılığını verecek düzeye çıkarılması, adli yardım sisteminin güçlendirilmesi, kamu ve bağlı çalışan avukatların koşullarının iyileştirilmesi, genç meslektaşlarımızın desteklenmesi ve avukata yönelik şiddetle etkin mücadele artık ertelenmemelidir. Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle baskı ve tehdide maruz kalmadığı, duruşma salonunda savunmanın sözünün özgürce duyulduğu ve avukatın mesleki faaliyetinin yargılamanın vazgeçilmez bir parçası olarak görüldüğü bir hukuk düzenini hep birlikte güçlendirmeliyiz. Bu aşamada ifade etmek gerekir ki; Meslektaşımız Avukat Mehmet Pehlivan yaklaşık on beş aydır tutuklu. Geçtiğimiz günlerde cezaevinden yazdığı bir yazıda, bürosunda askıda kalan cübbesinden söz etti, Avukat, savunduğu kişiyle özdeşleştirilemez. Bir avukatın salt mesleki faaliyeti nedeniyle özgürlüğünden mahrum bırakılması savunmaya yönelik bir müdahaledir” diye konuştu.
MESLEKTAŞLARIMIZIN HAK İHLALLERİNDE YANLARINDA OLDUK
“Avukat cübbesinin yeri askı değil, avukatın omzudur; savunmanın yeri cezaevi değil, duruşma salonudur” diyen Gürcün, Biz Tekirdağ Barosu olarak yalnızca sorunları dile getiren bir kurum olmamaya; söylediğimiz kadar yapmaya, eleştirdiğimiz kadar çözüm üretmeye gayret ettik.
Bu anlayışla ceza infaz kurumlarında ulaşımı kolaylaştıran araçlardan adliye ve cezaevlerindeki avukat otoparkına, adliyelerdeki yeni çalışma ve dinlenme alanlarından mesleki eğitimler ile yapay zeka alanındaki programlara erişime kadar meslektaşlarımızın günlük meslek hayatına dokunan somut adımlar attık. Meslektaşlarımızın hak ihlallerinde yanlarında olduk. Komisyonlarımızla birlikte kadınların, çocukların, çevrenin ve hayvanların haklarını savunduk; sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla iş birliği içinde kentimizin sorunlarında sorumluluk aldık. Bu çalışmaların hayata geçirilmesinde iş birliği içerisinde olduğumuz yargı mensuplarımıza, kamu kurumlarına ve yöneticilerine ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ÇÜNKÜ ADALET HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİDİR
Meslektaşlarına seslenen Gürcün, “ Yeni adli yılda hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına duyulan güvenin artırılması ve makul sürede yargılamaların tamamlanması hepimizin ortak sorumluluğudur. Tutuklamanın bir tedbir olduğu ilkesi korunmalı; kişi özgürlüğünü sınırlayan tedbirlerde ölçülülük hassasiyetle gözetilmelidir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları başta olmak üzere kesinleşmiş yargı kararlarının uygulanmasının hukuk devletinin vazgeçilmezi olduğu unutulmamalıdır. Tekirdağ Barosu olarak Avukatlık Kanunu’nun bize yüklediği hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevini yerine getirirken; yargının diğer kurumlarıyla kurduğumuz yapıcı diyaloğu korumaya, mesleğimizin sorunlarını kararlılıkla fakat çözüm odaklı bir anlayışla dile getirmeye devam edeceğiz.“Çünkü adalet hepimizin ortak değeridir.” Yeni adli yılın; hukukun üstünlüğünün güçlendiği, yargıya güvenin arttığı, savunmanın özgür ve güçlü olduğu, meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme kavuştuğu ve vatandaşlarımızın adalete daha hızlı erişebildiği bir yıl olmasını temenni ederken, ülkemize, milletimize ve yargı camiamıza hayırlı olmasını diliyor, hepinizi Tekirdağ Barosu adına saygıyla selamlıyorum” dedi.




