Çerkezköy’de sebze ve meyve satışı yapan manavlar, işlerin eskisi gibi olmadığını dile getiriyor. İlçedeki farklı manavlarla yapılan röportajlarda ortak şikâyet, satışların düşmesi ve vatandaşların alışveriş yaparken daha fazla fiyat odaklı hareket etmesi oldu.
Manav esnafı, sebze ve meyve fiyatlarının yanı sıra nakliye ve diğer işletme giderlerinin de işlerini etkilediğini belirtti. Özellikle mazot fiyatlarının maliyetler üzerindeki etkisine dikkat çeken esnaf, satışların azalmasının ekonomik sıkıntıları daha da artırdığını ifade etti. Bazı esnaflar, İstanbul’daki sebze ve meyve fiyatlarının daha yüksek olduğunu da dile getirdi.
“MÜŞTERİLER BİR İKİ LİRANIN HESABINI YAPIYOR”
Çerkezköy’de faaliyet gösteren bir manav, işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini belirterek cirosunun sürekli düştüğünü söyledi. Müşterilerin ürünlerin etiket fiyatları belli olmasına rağmen küçük fiyat farklarını dahi hesapladığını anlatan esnaf, bunun vatandaşın alım gücündeki düşüşü gösterdiğini ifade etti.
İşlerin bu şekilde devam etmesi hâlinde dükkânını kapatmayı düşündüğünü belirten manav, yakın zamanda kira artışı yaşamasına rağmen asıl sorunun kira olmadığını vurguladı. Dükkân sahibinin de durumu anlayışla karşıladığını aktaran esnaf, temel sorunun müşteri sayısındaki ve satışlardaki düşüş olduğunu kaydetti.
“50’DEN FAZLA MÜŞTERİM VERESİYE ALIŞVERİŞ YAPIYOR”
Vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları günlük işlerinde doğrudan gözlemlediğini belirten manav, veresiye alışveriş yapan müşterilerinin sayısının 50’yi geçtiğini söyledi.
Veresiye alışverişin geçen yıla kıyasla belirgin şekilde arttığını ifade eden esnaf, vatandaşların artık küçük miktarlardaki sebze ve meyve alışverişlerini bile borca yazdırdığını anlattı. Ay başında ödeme yapmak üzere alışveriş yapan müşterilerinin bulunduğunu belirten manav, hem veresiye alışveriş yapanların sayısının hem de biriken borçların arttığını dile getirdi.
Yaşanan sıkıntının yalnızca kendi işletmesiyle ilgili olmadığını vurgulayan esnaf, vatandaşların geçim mücadelesine dikkat çekerek, “Bu bizim kaderimiz olmamalıydı” sözleriyle içinde bulundukları durumu özetledi.
ESNAF DA VATANDAŞ DA ZORLANIYOR
Çerkezköy’de görüştüğümüz manavların aktardıkları, ekonomik sıkıntıların hem küçük işletmelerin satışlarına hem de vatandaşların günlük alışverişlerine yansıdığını ortaya koyuyor. Düşen satışlar, artan işletme maliyetleri ve veresiye alışverişin yaygınlaşması, ilçe esnafının öne çıkardığı sorunlar arasında yer alıyor.
Manav esnafı, vatandaşların bütçelerine uygun alışveriş yapmaya çalıştığını, kendilerinin de artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını ifade ediyor.




