Su Ürünleri Üretim İstasyonu, İl Müdürlüğü’ne devredildi    TekirdaÄŸ Hatırası Projesi baÅŸladı    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    10 Nisan 2021 Cumartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Prof. Dr. Engin Çakar /
KEMİK ERİMESİNE KARŞI 7 ÖNERİ
Kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise 65 yaş ve üzerinde sıkça görülebilen osteoporoz yani halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemik yoğunluğundaki azalmaya bağlı olarak kırıklar ve vücutta şekil bozukluklar ile kendini gösterebiliyor. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara tüketimi nedeniyle hızla artış gösteren osteoporoza karşı erken dönemde önlem alınması büyük önem taşıyor.
Yayın Tarihi: 19 Ekim 2016 Çarşamba, 21:49
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Kemik yoÄŸunluÄŸundaki azalmaya baÄŸlı sinsi bir ÅŸekilde ilerleyen osteoporoz, aÄŸrılı kemik kırıkları, ÅŸekil bozuklukları, boyda kısalma, sırtta kamburlaÅŸma, bel ve sırt aÄŸrıları ile kendisini gösteren sinsi bir hastalıktır. Kadınlarda menopoz sonrası erkeklerde ise 65 yaÅŸ ve üzerinde ortaya çıkmaktadır. Yapılan araÅŸtırmalar kemik erimesinin geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerde arttığını göstermektedir. YaÅŸlanmaya baÄŸlı olarak ortaya çıkan fizyolojik bir hastalık olan osteoporoz; genetik nedenlerle genç yaÅŸtaki kiÅŸilerde de görülebilmektedir.

 

Osteoporoz riskinden korunmak için alınacak önlemlerin başında kemik kütlesinin artırılması gelmektedir. DoÄŸumdan sonra 35 yaşına kadar sürekli artarak en yüksek seviyesine çıkan kemik ağırlığı, bu yaÅŸtan sonra yoÄŸunluk ve kütlesel olarak azalmaya baÅŸlamaktadır. Kemik kütlesinin oluÅŸmasında yaÅŸ, cinsiyet, aktivite düzeyi ve coÄŸrafi faktörlerin büyük etkisi bulunmaktadır. Erkeklerdeki kemik kütlesi kadınlara oranla daha fazladır. Erkeklerden daha az kemik kütlesine sahip olan kadınlarda menopoz faktörü de tabloya eklendiÄŸinde osteoporoza yakalanma riski 10 kat daha fazla artmaktadır.

 

KendiliÄŸinden olan veya kırıkla sonuçlanmayacak bir travmadan kaynaklanan kırıklar, boyda gençlik dönemine göre 4-6 cm’den fazla kısalma olması, küçük ve ince iskelet yapısı, ebeveynlerde kalça kırığı hikayesi olanlar, sigara ve alkol tüketenler, 3 aydan fazla süreli kortizonlu ilaç kullananlar, yetersiz kalsiyum ve D vitamini eksikliÄŸi olanlar, fiziksel aktivite ve egzersiz yapmayanlar ile uzun süreli yataÄŸa bağımlı olan kiÅŸiler kemik erimesi bakımından risk grubundadır. Erken dönemlerden itibaren gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Yılda bir kemik yoÄŸunluÄŸunuzu ölçtürün. Sinsi bir hastalık olan Osteoporoz tedavisinde erken tanı büyük önem taşımaktadır. Risk grubundaki hastaların kemik mineral yoÄŸunluÄŸundaki deÄŸiÅŸimler 1-2 yılda bir yapılan kontrollerle mutlaka izlenmelidir. Kan ve idrar tahlilleri yaptırılarak kemik yıkımının arttığı veya yapımının azaldığı gösterilebilir. Çocukluktan döneminden itibaren yapılan aktif spor, yeterli derecede alınan D vitamini ve kalsiyum kemik erimesini önlemenin baÅŸlıca yollarındandır.

 

Doktor takibini ihmal etmeyin. Osteoporoz tedavisinde kemik yıkımını azaltan ve kemik yapımını uyaran ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı kontrolünde kullanılmalı ve düzenli takip edilmelidir. Meydana gelen kırıklar, normal kırıklar gibi ortopedik yöntemler ile tedavi edilir. Kırık sonrası erken mobilizasyon ve sekel kalmasını önlemek için fizik tedavi ile rehabilitasyon gereklidir.

 

Osteoporozu ve kemik kırıklarını önlemek için 7 öneri: Kemik saÄŸlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaÅŸamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüÅŸ tercih edin. Spora baÅŸlamadan önce mutlaka uzman yardımı alın. SaÄŸlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Yeteri kadar kalsiyum ve protein alımına özen gösterin. Merdivenler, halılar, kablolar hepsi birer düÅŸme nedeni olabilir. YaÅŸadığınız ortamda gerekli düzenlemeleri yaparak düÅŸme riskinizi en aza indirin. Düzenli saÄŸlık kontrollerinizi ihmal etmeyin ve doktorunuza danışarak kemik yoÄŸunluÄŸu ölçümünüzü zamanında yaptırın.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
6 gündür haber alınamıyor
Kavga ettiği kişiyi tabancayla öldürdü
Tekirdağ’da Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruluyor
Tekirdağ'da 5 noktada orman yangını
Başkan Sarıkurt'un testi pozitif çıktı
Kozuva: 2020 yılında en büyük başarı süreci yönetmekti
2 kişinin öldürüldüğü mahalleye polis baskını
Konya’dan altın madalya ile döndü
Çetin: Bu kadar çok seviniyorsanız, gelin 23 Nisan’da koltuğu size vereyim
Prof. Dr. Ertuğrul: Tam kapanma olmazsa Ramazan kötü geçecek
Minik mucidin projesi TÜBİTAK yarışmasında
Tekirdağ’da nüfusun yüzde 12’si aşılandı
İstismar, çizilen resim ve oynanan oyunlarda gizli
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir