Su Ürünleri Üretim İstasyonu, İl Müdürlüğü’ne devredildi    TekirdaÄŸ Hatırası Projesi baÅŸladı    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    10 Nisan 2021 Cumartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Doç. Dr. Emel Erdal /
Yaz tatilinde cilt hastalıklarına karşı önleminizi alın
Yaz aylarında deniz veya havuzda geçirilen sürenin uzaması ve güneşin etkisiyle bazı cilt hastalıklarının ortaya çıkma riski artıyor. Bu dönemde sıklıkla rastlanan mantar, pişik, böcek sokması, güneş alerjisi ve yanık gibi rahatsızlıklardan korunmak için bazı önlemler almak gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, yaz tatilinde sık görülen cilt hastalıkları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Yayın Tarihi: 03 Ağustos 2016 Çarşamba, 21:32
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Islak mayo ve terliksiz dolaşmak mantar hastalıkları nedeni
Tatilde serinlemek için uzun süre sudan çıkmamak, vücudun nemli kalmasına baÄŸlı olarak ortaya çıkan cilt hastalıklarına neden olabilmektedir. Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra özellikle vücuttaki kıvrım yerlerinin iyice kurulanmaması ciddi mantar hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca ortak kullanıma açık havuzlarda ve plajlardaki zeminlerden de mantar bulaÅŸabilmektedir. Mantar hastalıklarından korunmak için vücuttaki kıvrımlı bölgeleri çok iyi kurulanmalıdır. Sudan çıktıktan sonra ıslak mayo kurusuyla deÄŸiÅŸtirilmelidir. Havuz kenarlarındaki ıslak zeminlerde ve plajda yürürken mutlaka terlik giyilmelidir.
 

Deniz suyu ve güneÅŸ cildi kurutuyor
Deniz suyu ve güneÅŸin etkisiyle yaz mevsiminde ciltte kuruluk oluÅŸması da sık görülen bir durumdur. Denizden çıktıktan sonra vücutta kalan tuz güneÅŸin etkisiyle birlikte ciltte pullanmaya ve kuruluÄŸa neden olur. Bunu önlemek için denizden çıkar çıkmaz duÅŸ alarak vücut tuzdan arındırılmalı ve nemlendirilmelidir. Birçok güneÅŸ kreminin nemlendirici özelliÄŸi de bulunmaktadır. Denizden çıktıktan sonra duÅŸ alıp güneÅŸ kremini yenilemek hem güneÅŸten korunmaya hem de cildi nemlendirmeye yardımcıdır.
 

Çocukluk çağı güneÅŸ yanıkları cilt kanseri riskini arttırıyor
Yaz mevsiminde en sık görülen bir diÄŸer cilt hastalığı güneÅŸ alerjileri ve yanıklarıdır. Bu nedenle güneÅŸ alerjisi olan kiÅŸilerin yaz tatiline çıkmadan önce bir dermatoloji uzmanına danışması tavsiye edilmektedir. GüneÅŸin zararlı etkilerinden korunmak için özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneÅŸ koruyucu kullanmadan kesinlikle güneÅŸe çıkılmamalıdır. D vitamini sentezi için sabah saat 10.00’dan önce yaklaşık 15 dakika boyunca güneÅŸ koruyucu kullanmadan güneÅŸe çıkmak yeterlidir. Bunun dışındaki zamanlarda koruyucu kullanmadan güneÅŸ ışınları ile temas, cilt kanseri riskini arttırmaktadır. GüneÅŸ yanıklarından korunmak için geniÅŸ kenarlı ÅŸapka ve gözlükler kullanılmalıdır. Uzun kollu, ÅŸile bezi gibi ince kumaÅŸtan, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Yaz boyunca çocukların güneÅŸten korunmasına iki kat daha fazla özen gösterilmelidir. Çocukluk çağında yaÅŸanan güneÅŸ yanıkları ileride cilt kanseri görülme riskini ciddi oranda arttırmaktadır. Bu nedenle çocuklar her suya girip çıktıklarında güneÅŸ koruyucuları yenilenmelidir. Alınan önlemlere raÄŸmen güneÅŸ yanığı oluÅŸması durumunda yanık bölgesine kesinlikle diÅŸ macunu, yoÄŸurt vb. ÅŸeyler sürülmemelidir ve en yakındaki saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır.
 

“Güzel kokayım” derken lekelenmeyin!
Terlemeye baÄŸlı olarak ortaya çıkan isilikler, yaz mevsiminde daha sık görülmektedir. Özellikle çocukların ciltlerinin kuru tutulması isiliklerin oluÅŸmaması açısından önemlidir. Bez kullanan çocuklarda “ara bezi dermatiti” denilen piÅŸikler yaz aylarında daha sık ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için belli aralıklarla çocuÄŸun altını açarak bu bölgeyi kurulamak ve havalandırmak gerekir. Bu isilikler bazen kolaylıkla iyileÅŸirken de bazen de çok ÅŸiddetli reaksiyonlara yol açarak iltihaplanabilmektedir. İsilikler kısa sürede geçmezse dermatoloÄŸa baÅŸvurulmalıdır.Terlemenin neden olduÄŸu kötü kokuyu ortadan kaldırmak için kullanılan deodorant ve parfüm gibi spreyler, güneÅŸe çıkmadan hemen önce kullanılırsa lekelenmeye neden olmaktadır. Bu nedenle deodorant ve parfüm sıkılan bölgeler güneÅŸe maruz bırakılmamalıdır.

 

Sinek kovucu ilaç ve spreyler alerjik etki yapabilir.

 

Tatil yerlerinde sık görülen sinek ve böcek sokmaları çok ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle açık pencerelerden giren sinek ve böcekler riski arttırmaktadır. Cam ve kapılarda sineklik kullanmak, böcek sokması riskini azaltmak açısından faydalı olabilir. Cilde sürülen sinek kovucu ilaç ve spreylerin de ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabileceÄŸi unutulmamalıdır. Bu tarz ürünler kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Sinek ve böcek sokması sonrasında karın aÄŸrısı, ishal, nefes darlığı, dilde ÅŸiÅŸme gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka en yakındaki saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmak gerekmektedir.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
6 gündür haber alınamıyor
Kavga ettiği kişiyi tabancayla öldürdü
Tekirdağ’da Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruluyor
Tekirdağ'da 5 noktada orman yangını
Başkan Sarıkurt'un testi pozitif çıktı
Kozuva: 2020 yılında en büyük başarı süreci yönetmekti
2 kişinin öldürüldüğü mahalleye polis baskını
Konya’dan altın madalya ile döndü
Çetin: Bu kadar çok seviniyorsanız, gelin 23 Nisan’da koltuğu size vereyim
Prof. Dr. Ertuğrul: Tam kapanma olmazsa Ramazan kötü geçecek
Minik mucidin projesi TÜBİTAK yarışmasında
Tekirdağ’da nüfusun yüzde 12’si aşılandı
İstismar, çizilen resim ve oynanan oyunlarda gizli
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir