Su Ürünleri Üretim İstasyonu, İl Müdürlüğü’ne devredildi    TekirdaÄŸ Hatırası Projesi baÅŸladı    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    10 Nisan 2021 Cumartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Prof. Dr. Harun Arbatlı /
Tatilde kalp sağlığını korumak için öneriler
Su ve tuz kaybının arttığı sıcak günlerde sağlık için gerekli tedbirlerin alınmaması, kalp hastalığı riskini beraberinde getiriyor. Bütün yılın yorgunluğunu atmak için yapılan tatil planları sırasında yaşanan stres bile kalbi yorabilirken, bu süreçte beslenme düzeninden egzersiz planlamasına kadar pek çok önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalp sağlığı için sıcak günlerde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yayın Tarihi: 14 Temmuz 2016 Perşembe, 18:01
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Çok fazla su içmek kalp ritminizi bozabilir
Artan sıcaklığa vücudun verdiÄŸi ilk tepki, terleme ÅŸeklindedir. Terlemeyle birlikte yaÅŸanan su ve tuz kaybı kan kıvamının koyulaÅŸmasına neden olmaktadır. Özellikle sıcak günlerde günlük su ihtiyacının karşılanması, kalp saÄŸlığı bakımından hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte tüketilen su miktarının, normalin çok fazla üstünde olmasının, vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına yol açabileceÄŸi unutulmamalıdır. Herkesin su ihtiyacının farklı oranlarda ortaya çıktığı, özellikle kilolu kiÅŸiler ve diyabet hastalarının sıvı kaybının daha fazla olduÄŸu unutulmamalıdır.
 

İçtiÄŸiniz su ve tükettiÄŸiniz yiyeceklere dikkat edin
Yaz aylarında sıvı kaybı kalp saÄŸlığı bakımından ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Temiz olmayan sular ya da iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerin tüketilmesi, enfeksiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Yaz aylarında sık görülen ishal, vücuttaki sıvı-tuz dengesinin bozulmasına yol açarak, ciddi tansiyon düÅŸüklüklerine neden olabilmektedir.
 

Tatilin keyfini çıkarmak isterken kalp saÄŸlığınızdan olmayın
Yaz tatili mümkün olduÄŸunca keyif almak, bütün bir yılın yorgunluÄŸu ve stresinden kurtulmak için sabırsızlıkla beklenen bir dönemdir. Her ÅŸeyin mükemmel ve tatilin eksiksiz olması için yapılan tatil planlaması, bazen stres kaynağı olabilmektedir. Aşırı stresin kalbi yoran etkenlerin başında geldiÄŸi bilinmektedir. Bununla birlikte tatile gidilen dönemde, beslenme ve uyku düzeni gibi hayat tarzını yakından ilgilendiren alışkanlıklar deÄŸiÅŸmektedir. Uyku düzensizliÄŸi ve beslenme alışkanlığındaki ani deÄŸiÅŸimler, vücudun genel dengesini bozarak tansiyon düzensizliÄŸine neden olabilmektedir. Åžeker bakımından zengin yaz meyvelerinin fazlaca tüketilmesi kan ÅŸekeri düzeylerinde düzensizlik yaratabilmektedir.
 

Tatil için nemsiz bölgeleri seçin
Kalp hastası olanlar ya da risk altında bulunanlar, tatil bölgesini seçerken çok sıcak ve aşırı nemli olmayan bölgeleri seçmelidir. Deniz kenarında tatil yapmak isteyen kalp hastaları ise nem oranının düÅŸük olduÄŸu, sıcaklarla kalbi yormayan bölgeleri seçmeleri daha saÄŸlıklı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte kalp yetersizliÄŸi ve kanda pıhtılaÅŸma gibi rahatsızlıkları olan kiÅŸiler, uzun süreli oturmayı gerektiren yolculuklardan kaçınmalı ve mümkünse yolda sık mola vermelidir.
 

Sıcakta alkolden uzak durun
Yazın yapılan aktiviteler nedeniyle alkol tüketiminde bir artış yaÅŸanmaktadır. Duyuları keskinliÄŸini azaltan alkol aynı zamanda tansiyon yüksekliÄŸine de neden olarak kalbi zorlamaktadır. Alkol tüketimiyle susuzluk hissinin ortadan kalkması, vücutta aşırı su kaybına neden olabilmektedir. Tansiyonu tetikleyici bir unsur olan hava sıcaklıkları alkol tüketimiyle birleÅŸince çok daha ciddi kalp sorunlarına neden olabilmektedir.
 

Yemekten 2 saat sonra spor yapın
Yaz aylarında formda kalmak için kontrolsüz veya bilinçsiz yapılan egzersizler, bazen tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle orta yaşı geçen, ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan, sigara kullanan ve risk faktörü yüksek olan kiÅŸilerin egzersizlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir. Kan dolaşımı ve tansiyonu dengeleyen egzersizin yapılması özellikle tavsiye edilmekle birlikte; yaz aylarında daha kısa tutulmalı ve sabah 07.00-09.00 ya da akÅŸam 18.00-20.00 saatleri arasında yapılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle akÅŸam yemeÄŸi yendikten hemen sonra spora baÅŸlamak uygun deÄŸildir. Yemekten en az 2 saat sonra egzersiz yapılması önerilmektedir.
 

Kıyıya paralel yüzün
Kalp hastaları için yüzmek en faydalı sporlar arasındadır. Her sporda olduÄŸu gibi yüzme konusunda da aşırıya kaçmaktan kaçınılmalı ve kıyıya paralel yüzülmelidir. Aşırı sıcaklarda suya atlayarak girmek, ısı farkının fazlalığından dolayı sorunlara neden olabilmektedir. Vücut ısısıyla su ısısı arasındaki fark çok olduÄŸunda, otonom sinir sistemi, kan dolaşımını soÄŸuk ortama göre ayarlayamaz ve bu nedenle ölümcül olabilecek ritim bozuklukları geliÅŸebilir.
 

İlaçlarınızı yaza göre ayarlayın
Kalp hastalarının sıcaklıkların baÅŸlamasıyla özellikle de tatil öncesi check-up kontrolünden geçmesi önemlidir. Kalp ve tansiyon hapı kullanan hastaların kendilerine göre deÄŸil, doktor kontrolüyle ilaçlarını yaz aylarına göre ayarlaması hayati önem taşımaktadır. Tansiyon ilaçlarının idrar söktürücü özelliÄŸi olduÄŸundan doktor tarafından yaza göre ayarlanması, vücuttaki su dengesinin bozulmaması bakımından gerekli bir uygulamadır.
 

Terletmeyen kıyafetler seçin
Kalp hastalarının saÄŸlıklı kalmak için yazın seçecekleri kıyafetlere de dikkat etmesi gerekmektedir. İnce, kolay hava alabilen, daha az terleten, açık renkli tercihen pamuktan yapılmış kıyafetler seçilmelidir. Isı geçirgenliÄŸi olan ayakkabıların seçilmesi ve güneÅŸe çıkılırken ÅŸapka kullanılması önemlidir.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
6 gündür haber alınamıyor
Kavga ettiği kişiyi tabancayla öldürdü
Tekirdağ’da Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruluyor
Tekirdağ'da 5 noktada orman yangını
Başkan Sarıkurt'un testi pozitif çıktı
Kozuva: 2020 yılında en büyük başarı süreci yönetmekti
2 kişinin öldürüldüğü mahalleye polis baskını
Konya’dan altın madalya ile döndü
Çetin: Bu kadar çok seviniyorsanız, gelin 23 Nisan’da koltuğu size vereyim
Prof. Dr. Ertuğrul: Tam kapanma olmazsa Ramazan kötü geçecek
Minik mucidin projesi TÜBİTAK yarışmasında
Tekirdağ’da nüfusun yüzde 12’si aşılandı
İstismar, çizilen resim ve oynanan oyunlarda gizli
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir