Trakya yaşanılamaz bir yer olacak    Bu birliktelik Çerkezköy’ü daha da güçlendirecek    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    16 Aralık 2017 Cumartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu /
Sağlıklı bir ramazan için 10 öneri
Yaklaşık 18 saatlik oruç sonrasında birbirinden lezzetli yemeklerle hazırlanan iftar ve sahur sofraları, birçok kişinin Ramazan ayında kilo almasına ve sağlık sorunları yaşamasına neden olabiliyor.
Yayın Tarihi: 03 Haziran 2016 Cuma, 18:55
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutarken kilo almamak ve halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi şikayetleri en aza indirmek için dengeli beslenme kurallarına her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, Ramazan beslenmesi konusunda önemli önerilerde bulundu.
Oruç tutarken de diyete devam edilebilir
Yaza hazırlanmak için bahar aylarında diyete başlayanlar Ramazan ayının gelmesiyle birlikte diyet programlarına ara vermeleri gerektiğini düşünmektedir. Ancak oruç tutan kişilere özel olarak hazırlanan programlarla diyete devam etmek mümkündür. Bu süreçte uzun süren açlık ve hareketsizlik metabolizmayı yavaşlatacağından kilo verme hızı da azalabilir. Burada dikkat edilmesi gereken Ramazan ayını kilo verilmese bile mevcut kiloyu koruyarak geçirmek ve motivasyonu kaybetmemektir. Ramazan ayından sonra metabolizma hızının ve kilo kaybının artacağı unutulmamalıdır. Ramazan’ı kilo almadan ve sağlıkla geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
 

1. Ramazan’da iftar ve sahura ara öğün eklenmelidir.
 

2. İftar menüsünde çorbalara sık sık yer verilmeli fakat tavuk suyu, et suyu ile hazırlanmış çorbalardan kaçınılmalıdır. Çorbalar çabuk doygunluk hissi verdiğinden, az yemek yemeyi beraberinde getirmektedir. Bu durumda iftardan sonraki uyku hali, hazımsızlık gibi şikayetler azalacaktır.

 

3. Günlük protein ihtiyacını karşılamak amacıyla, iftarda et tüketimine dikkat edilmeli, et yemeği olmasa bile sebze yemeklerinin etli pişirilmesine özen gösterilmelidir. Sebze yemekleri et ile pişiriliyorsa, içine ayrıca yağ konulmamalıdır.

 

4. Ramazan’da sık görülen sindirim sitemi problemlerinin yaşanmaması için posa alımı arttırılmalıdır. Her gün iftarda salata, sebze yemeği ve ara öğünlerde meyve tüketilmelidir. Ekmek çeşidi olarak tam buğday, çavdar veya kepek ekmeği tercih edilmelidir. İftarda ekmek yerine pide yenebilir. Bu durumda sahurda yine posalı ekmek tüketilmelidir.

 

5. İftar yemeklerinde pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama veya fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.

 

6. Pilav, makarna, börek gibi yardımcı yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 

7. Tatlılarda seçim ise sütlü tatlılar yönünde olmalı, şerbetli ağır tatlılardan kaçınılmalıdır. Ayrıca tatlıyı iftardan sonra ara öğün olarak tüketmeye dikkat edilmelidir. Hurma tatlı ihtiyacını karşılaması açısından iftar sofralarında bulundurulması gereken bir besindir.

 

8. İftarla sahur arasında 1,5- 2 litre su içilmelidir. Asitli içecekler, çay veya diğer meşrubatlar su yerine geçmemektedir. Yemek sırasında ve sonrasında bu içecekler tüketilse de su içmek ihmal edilmemelidir.

 

9. Sahur yapmadan oruç tutmak pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Bu nedenle sahur kesinlikle atlanmamalıdır.

 

10. Sahurda protein ağırlıklı beslenme tokluk süresini uzatmaktadır. Bu nedenle yumurta, beyaz peynir, süt veya yoğurdun bulunduğu hafif bir menü tercih edilmelidir. Peynirli omlet, menemen, krep, tost gibi sıcak menülere de yer verilmelidir.
Kronik hastalığı olanlar ve hamileler oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalı
Uzun süreli açlık ve susuzluk, metabolizma dengesini bozacağından sağlık problemleri olan kişiler doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır. Diyabet hastaları gün içinde az ve sık yiyerek kandaki şeker düzeyini korur ve hastalıklarını kontrol altına alabilir. Fakat oruç tuttuklarında bu düzen bozulacağından ani kan şekeri düşmesi veya yükselmesi ile karşı karşıya kalabilirler. Her iki durum da sağlık açısından risklidir. Böbrek hastaları için ise sıvı alımı çok önemlidir. Gün boyu sıvı almamak böbreği yoracağından rahatsızlıklarının artmasına neden olacaktır. Hamileler de hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını düşünerek doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
ÇERKEZKÖY'E YAPIMI PLANLANAN TERMİK SANTRAL BÖLGEMİZ YAPILIR MI,YAPILMAZ MI?
YAPILMAZ
YAPILIR
YANLIŞ YERSİZ VE ÇAĞ DIŞI BİR YATIRIM
Edirne İl Sağlık Müdürü oldu
Kapaklı’da dolandırdı İstanbul’da yakalandı
Güpegündüz evinin önündeki aracı çalındı
Pis koku mahalleyi ayağa kaldırdı
Böyle Kaza Ancak Türkiye’de Olur!
Kahvede kalp krizi geçirdi
Kapaklı'da doğalgaz borusu patladı
Kamyonet yayaları ezdi: 3 yaralı
Kapıkule-Halkalı arası 15 dakika kısaldı
İş vaadiyle çağırıp gasp ettiler
Trakya yaşanılamaz bir yer olacak
Kız çocuğuna cinsel istismar
Dövüp, Türkiye'ye Gönderdiler
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Barbaros Caddesi, Kamburoğlu Sokak No: 10 Çerkezköy - TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com yesidir